Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe
2024. 05. 23. | Nagyillés János
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…

Egyszerű és ízletes leves, akár vendégeknek is tálalhatjuk. A csirkealaplé, vagyis atavuk suyu a török boltokban üveges kiszerelésben kapható,de mi azt is magunk készítjük el.

Hozzávalók:

a csirkeleveshez:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál árpatészta
  • 1 liter csirkeleves
  • fél citrom leve
  • főtt csirkehús: egy közepes csirkemell, lehet csontos vagy filé is, de lehet ennek megfelelő mennyiségű csirkecomb is, csak azt tovább kell főzni

a vajas öntethez:
  • 2 evőkanál vaj
  • csilipehely vagy édes-nemes őrölt paprika
  • kakukkfű

Elkészítése:

1. Az alaplé: a magyar húslevestől eltérően az alaplevet csak sóval ízesítjük, nem kell hozzá zöldség. A megmosott csirkemellet (lehet csirkecomb is) egyszer felfőzzük, míg a habját fel nem adja. Ezt a levet kiöntjük, a hús átöblítjük és puhára főzzük. Ha elforr a lé, pótoljuk: a végén egy liter alaplére lesz szükségünk. Ezt az egész műveletet egy vendégség esetén előző este remekül elvégezhetjük.

2. A leves befejezése innentől egyszerű: a vajon a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az árpatésztát, összemelegítjük a rántással, és kevergetve, hogy ne legyen csomós, felengedjük az alaplével.

3. Hozzáadjuk az előzőleg vastagabb rostokra tépett csirkehúst: a tépés lényege, hogy a végeredmény „kaşık kaşık” legyen, vagyis a levesbe az evőkanálba vehető nagyságú csirkehúsdarabok kerüljenek. A húsleveshez hozzátesszük egy fél citrom levét.

4.Míg felforr, 2 evőkanál vajon megfuttatunk egy kis csilipelyhet vagy (aki nem bírja a csípőset) édes-nemes őrölt paprikát, majd borsot és kakukkfüvet adunk hozzá, és vigyázunk, hogy meg ne égjen.

5. Mihelyt felforrt, a forró leveshez adjuk.Forrón tálaljuk.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Sajtos háromszöglángos című cikk borítóképe

Sajtos háromszöglángos

2024. 04. 25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 22. rész
A Török örömök sorozat 22. részében egy klasszikus reggeli étel, a mayasız üçgen pişi, vagyis a sajtos háromszöglángos receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól. Figyelem! Az étel borkorcsolyának is kiváló…
Főzünk
Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe

Ispanak borani – spenót-borani

2024. 04. 18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Sárgarépagolyó – havuç topları című cikk borítóképe

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024. 03. 14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…