Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası
Egyszerű és ízletes leves, akár vendégeknek is tálalhatjuk. A csirkealaplé, vagyis atavuk suyu a török boltokban üveges kiszerelésben kapható,de mi azt is magunk készítjük el.
Hozzávalók:
a csirkeleveshez:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál árpatészta
- 1 liter csirkeleves
- fél citrom leve
- főtt csirkehús: egy közepes csirkemell, lehet csontos vagy filé is, de lehet ennek megfelelő mennyiségű csirkecomb is, csak azt tovább kell főzni
a vajas öntethez:
- 2 evőkanál vaj
- só
- csilipehely vagy édes-nemes őrölt paprika
- kakukkfű

Elkészítése:
1. Az alaplé: a magyar húslevestől eltérően az alaplevet csak sóval ízesítjük, nem kell hozzá zöldség. A megmosott csirkemellet (lehet csirkecomb is) egyszer felfőzzük, míg a habját fel nem adja. Ezt a levet kiöntjük, a hús átöblítjük és puhára főzzük. Ha elforr a lé, pótoljuk: a végén egy liter alaplére lesz szükségünk. Ezt az egész műveletet egy vendégség esetén előző este remekül elvégezhetjük.
2. A leves befejezése innentől egyszerű: a vajon a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az árpatésztát, összemelegítjük a rántással, és kevergetve, hogy ne legyen csomós, felengedjük az alaplével.
3. Hozzáadjuk az előzőleg vastagabb rostokra tépett csirkehúst: a tépés lényege, hogy a végeredmény „kaşık kaşık” legyen, vagyis a levesbe az evőkanálba vehető nagyságú csirkehúsdarabok kerüljenek. A húsleveshez hozzátesszük egy fél citrom levét.
4.Míg felforr, 2 evőkanál vajon megfuttatunk egy kis csilipelyhet vagy (aki nem bírja a csípőset) édes-nemes őrölt paprikát, majd borsot és kakukkfüvet adunk hozzá, és vigyázunk, hogy meg ne égjen.
5. Mihelyt felforrt, a forró leveshez adjuk.Forrón tálaljuk.