Főzünk

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı című cikk borítóképe
2024. 10. 31. | Nagyillés János
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat 42. része szerint!

A tök évszázadok óta népszerű a török konyhában. A sütőtök az Újvilágból (Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos) érkezett Európába, és azzal a lendülettel tovább is jutott az Oszmán Birodalomba, ahol az udvari leltárok szerint 1573-74-ben már 1098 darab sütőtököt vásároltak. A török konyha a magyarnál sokoldalúbban használja – ezúttal csak az édességként elkészített változattal foglalkozunk. Magát az édes húsú tököt a törökök balkabağınak, vagyis méztöknek hívják, a régi török neve találóan kukoricatök volt (kabak-ı mısır).

Az itt ismertetett verziót fedős lábosban és sütőben is készíthetjük, de jó, ha tudjuk, hogy sütőben a víztartalom egyszerűbben redukálható, ami tetszetősebb állagot eredményez.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 1 vizespohár cukor – ízlés szerint több vagy valamivel kevesebb is lehet
  • a tálaláshoz: dió, mandula, pisztácia, tahini



Elkészítése:

1.A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, és nagyobb, átlagos süteményszelet méretű darabokra vágjuk.

2. A darabokat elhelyezzük egy tepsiben vagy jénaiban, és megcukrozzuk. Az sem baj, ha csak két rétegben férnek el a szeletek, de akkor az első réteget külön is cukrozzuk meg – ahogyan nálam is látszik a képen.

3. Lefedjük – akár fóliával –, és 2-3 órára szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ha reggel akarjuk sütni, egész éjszakára a hűtőben maradhat. Állás közben a tök elegendő levet fog ereszteni ahhoz, hogy a saját levében készre pároljuk.

4. Fedővel vagy alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpároljuk – ezalatt a lé is sűrűsödik. További 10 percig fedő nélkül süt(het)jük, hogy a leve vastagabb legyen.

5. Ha kész, kihűtjük, és saját levével meglocsolva, dióval, pisztáciával, mandulával megszórva kínáljuk, de akár vaníliafagyit is ajánlhatunk mellé.

Ha van otthon tahini, érdemes kipróbálni a tökdesszertet ezzel is – a két íz remekül kiemeli egymást.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Sütőtöksaláta című cikk borítóképe

Sütőtöksaláta

2024. 09. 23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…
Főzünk
Sütőtökös gnocchi című cikk borítóképe

Sütőtökös gnocchi

2023. 12. 04. | Klich Zsuzsa
Az olaszok krumplinudlija, a gnocchi mifelénk is egyre divatosabb. Elkészítése nem ördöngösség, de azért rá kell szánni az időt. Ebben a receptben a krumplit sütőtökkel helyettesítettük, így nem csak az íze, a színe is ellenállhatatlan…
Főzünk
Sütőtökös pite című cikk borítóképe

Sütőtökös pite

2020. 12. 10. | Szabó Edit
A sütőtökös pite, az amerikaiak klasszikus hálaadás napi süteménye már itthon is egyre népszerűbb. Íme egy jó recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Krémleves sütőtökből és sárgarépából című cikk borítóképe

Krémleves sütőtökből és sárgarépából

2020. 04. 02. | Szabó Edit
Egzotikus, fűszeres, finom és gyönyörű. Főzzetek sütőtökös-sárgarépás krémlevest Molnár Jacqueline receptje szerint…
Főzünk
Tökös-csokis puszedli című cikk borítóképe

Tökös-csokis puszedli

2018. 11. 01. | Klich Zsuzsa
Klasszikus bögrés süti, megspékelve az ősz csodás ajándékával, a sütőtökkel…
Főzünk
Sütőtökös-almás lepény című cikk borítóképe

Sütőtökös-almás lepény

2018. 10. 31. | Klich Zsuzsa
A sütőtökös-almány lepény igazi őszi csemege, és nemcsak finom, nagyon szép is...