Főzünk

Zöldségleves grízgaluskával

Zöldségleves grízgaluskával című cikk borítóképe
2024. 11. 25. | Szabó Edit
Ezt az egyszerű, gyorsan megfőzhető zöldséglevest a grízgaluska teszi tartalmassá. Elkészítése nem igényel komolyabb konyhai jártasságot, vágjunk bele!

Ebben a levesben az a jó – persze azon kívül, hogy egyszerűen elkészíthető és nagyon finom –, hogy felhasználhatjuk hozzá azokat a zöldségeket, amik esetleg a korábbi főzések során kimaradtak az ételből, és most ott várakoznak a hűtőben. A zöldborsó lehet fagyasztott, a karfiolt pedig becserélhetjük karalábéra is, a végeredmény ugyanolyan finom lesz.



Hozzávalók:

a leveshez:

  • 1 nagyobb sárgarépa, hámozva, karikázva
  • 1 szál fehérrépa, hámozva, karikázva
  • 1 bögre fejtett zöldborsó – lehet mélyhűtött is
  • 4-5 karfiolrózsa, falatnyi darabokra vágva – a kisebbeket értelemszerűen szükségtelen szeletelni
  • ½ karalábé, 1x1 cm-es kockákra vágva (opcionális)
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • 1 liter zöldségalaplé (készülhet leveskockából vagy házilag a tippnél leírt módon)
  • só, bors, ízlés szerint

a grízgaluskához:
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg gríz
  • 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem (elhagyható)

Elkészítése:

1. A zöldségeket a fent leírt módon előkészítjük.

2.A vajat/margarint fazékban megolvasztjuk, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. Összekeverjük, kicsit megsózzuk, majd lefedve pároljuk.

3.Ha a répák egy kicsit megpuhultak, hozzáadjuk a zöldborsót, összekeverjük, és folytatjuk a párolást, majd néhány perc múlva a karfiol/karalábé is mehet bele. Összeforgatjuk, 5-8 percig pároljuk, majd az egészet felöntjük az alaplével, és lefedve puhára főzzük.

4.Míg a leves fő, elkészítjük a grízgaluskát. A tojást felütjük, kicsit felverjük, megsózzuk. Hozzákeverjük folyamatosan adagolva a grízt, végül a petrezselyemzöldet. Kicsit folyós állagú masszát kell kapnunk, amit fóliával lefedve a hűtőbe teszünk pihenni egészen addig, míg a zöldségek a levesben meg nem puhulnak.

5.Ha a zöldségek puhák, a grízes-tojásos masszát elővesszük a hűtőből – addigra jól összeáll majd –, és kanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe. Ekkor adjuk a leveshez a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Néhány percig főzzük, forrón tálaljuk.



Borsmenta-tipp:a húslevesnek szánt zöldségek héjából tökéletes zöldségalaplé készíthető a következőképpen: az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük, és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe

Egyszerű krumplileves

2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…
Főzünk
Nyári karalábéleves című cikk borítóképe

Nyári karalábéleves

2022. 07. 29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk
Zöldborsóleves édesen, nokedlivel című cikk borítóképe

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019. 06. 03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla, de szerencsére nem is kell…
Főzünk
Tavaszi karalábéleves című cikk borítóképe

Tavaszi karalábéleves

2019. 05. 08. | Klich Zsuzsa
A karalábé a barátunk. Egész évben megtaláljuk a piacon, de azért mégis tavasszal a legjobb, frissen, üdén, édesen. Mi ma levest főztünk belőle…
Főzünk
Póréhagymaleves egyszerűen című cikk borítóképe

Póréhagymaleves egyszerűen

2019. 02. 25. | Szabó Edit
Ha csak 20 perced van, de szeretnél egy ízletes, forró levest, ez a te recepted. Egyszerű, gyors, üde – és elronthatatlan…
Főzünk
Aratóleves című cikk borítóképe

Aratóleves

2019. 02. 18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…