Vissza
Főzünk

Egyszerű krumplileves

Egyszerű krumplileves című cikk borítóképe
2023. 10. 25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…

Ki ne emlékezne még a nagymamája krumplileveseire! Illatos volt, sűrű, és a paprikától piros. Nos, a miénkben nincs pirospaprika, ezért egy kicsit sápadt, de cserébe nincs benne lisztes sűrítés sem, ami üdévé és könnyűvé teszi. Csak a zöldségek saját íze érvényesül, megidézi a nyár ízeit.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 nagyobb krumpli
  • 1 szál fehérrépa, a zöldjével együtt
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • egy darabka zellergumó
  • 1,2 liter zöldségleves (kockából is készülhet)
  • 1 dkg vaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1.A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. A répákat karikára, a krumplit nagyjából 2x2 cm-es kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk

2.Egy közepes méretű lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a répákat, megsózzuk, és néhány perc alatt félpuhára pároljuk. Fedjük le, de közben időnként keverjük meg. Ha kész, adjuk hozzá a krumplit és a finomra vágott petrezselyem felét, azzal is keverjük meg, és pároljuk néhány percig.

3.Öntsük rá a zöldséglevest, és főzzük puhára a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a maradék petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk meg még egy kicsit, és már készen is vagyunk.

Tálaláskor minden tányérba tegyünk egy kávéskanálnyi tejfölt, és ha szeretjük, törjünk rá friss borsot.

Borsmenta-tipp: a zöldséglevest mi mindig a húslevesnek szánt zöldségek héjából készítjük.

Az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe

Tejfölös fejtettbab-leves

2023. 09. 27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Rakott krumpli című cikk borítóképe

Rakott krumpli

2022. 09. 28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Főzünk
Krumplis tészta című cikk borítóképe

Krumplis tészta

2022. 09. 08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…
Főzünk
Nyári karalábéleves című cikk borítóképe

Nyári karalábéleves

2022. 07. 29. | Szabó Edit
A friss, nyári zöldségeknek nincs párja. Ez a karalábéleves fél óra alatt elkészül, és nagyon-nagyon finom! Mutatjuk a receptet…
Főzünk
Krumplirózsa című cikk borítóképe

Krumplirózsa

2017. 02. 13. | Varga Anita
Borkorcsolyák Varga Anita konyhájából 2.
Egyszerű, látványos, és ráadásul nagyon finom! Varga Anita Valentin-napi borkorcsolyáját akár a kezdő konyhatündérek is könnyedén elkészíthetik. Egy palack jó bor kell még hozzá, és kezdődhet a meghitt este…