A Magyar Pezsgő Napja
A nemzetközi borvilágban igen divatos, hogy a különböző szőlő- és borfajták kapnak egy speciálisan nekik dedikált napot a naptárban, így ilyenkor értelemszerűen az adott borok kerülnek a figyelem fókuszába. Van napja a malbec-nek, a chardonnay-nak, de még a proseccónak és az osztrák pezsgőnek is, a magyar pezsgő azonban eleddig hiányzott a listáról, pedig bő száz évvel ezelőtt honi pezsgőgyártásunknak bérelt helye volt a világ élvonalában. Ezt a csorbát igyekszik most kiköszörülni Kézdy Dániel – aki csorbaköszörülésben amúgy is specialista, hiszen neki köszönhetjük, hogy 2017 óta február elsején a furmint, december 10-én pedig az aszú nemzetközi napját üljük. Szerinte a magyar pezsgőnek is éppen erre a pluszfigyelemre van szüksége ahhoz, hogy még népszerűbbé váljon a hazai fogyasztók körében.
Induljon buborékkal a nyár!
Kézdy Dániel a pezsgős szokásaink tanulmányozásával töltötte a tavalyi év utolsó hónapjait, ugyanis ez az az időszak, amikor meglepően sokat hallunk a buborékos italokról, az év egyéb időszakában azonban szinte semmit. Úgy vélte, hogy ezen sürgősen változtatni kell, és mivel a magyarok imádják a nyarat, adta magát, hogy a kiemelkedő téli fogyasztás ellenpólusában, a meteorológiai nyár első napján helyezze a pezsgőt a középpontba. Így lett június 1-je a Magyar Pezsgő Napja, amit 2025-ben ünneplünk először. Az ötletgazda azt reméli, hogy néhány év elteltével már nem csupán ez a dátum, hanem az egész nyár a kiemelkedően jó minőségű magyar pezsgőkről szól majd, hiszen a forróságban mindig jólesik néhány kortynyi hűsítő buborék.
Pezsegni mindenki szeret, ugye?
Milyen itallal tiszteljük meg az ünnepeinket? Pezsgővel! Mivel koccintunk színházi bemutatókon, kiállításmegnyitókon, feledhetetlen koncertek szüneteiben? Pezsgővel! Mit locsolnak szét a Forma–1-es versenyek után? Pezsgőt! Ahogyan a bor, a pezsgő is a kultúránk része, emelkedettséget ad a legfontosabb pillanatainknak, mégis van benne egy kis játékosság, egy kis üdeség. Szeretjük a dugó durranását vagy szisszenését – alkalma válogatja, hogy melyiket –, szeretjük a hangot, ahogyan az italt pohárba töltjük, és szeretjük a buborékok incselkedését a szánkban. Akkor miért várunk az ünnepekre, különleges alkalmakra? Hétvégén vagy a szabadságunk ideje alatt nem vétek már reggel kinyitni egy jól behűtött palackot, és egy fél pohár pezsgőt elszopogatni, mondjuk egy tál friss eper mellé. Bő száz évvel ezelőtt pezsgőnagyhatalom voltunk, virágzó bubikultúrával, mi lehetne nemesebb cél, mint ennek a legendás korszaknak a visszaépítése?
Akkor június 1-jén nyissunk egy palack pezsgőt?
Pontosan! De hazai legyen ám! Pukkantsuk fel, és kínáljuk meg belőle a barátainkat, a rokonainkat, az ismerőseinket és mindenkit, akit szeretünk. (Lehet, hogy egy palack nem is lesz elég.) Előtte viszont érdemes egy kicsit elmerülni az egyre színesedő kínálatban! Aki nem figyelt, alaposan el fog csodálkozni, mert rengeteg kiváló minőségű magyar pezsgővel lettünk gazdagabbak az utóbbi években, és mindegyik megér egy estét. Hűtsük be, nyissuk ki, töltsük pohárba, és mutassuk meg másoknak is! Váljunk a magyar pezsgő nagyköveteivé, vigyük hírét, és járuljunk hozzá mi magunk is a pezsgőkultúra újraéledéséhez, a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez.