Vissza
Iszunk

A Magyar Pezsgő Napja

A Magyar Pezsgő Napja   című cikk borítóképe
2025. 05. 26. | Szabó Edit
A furmint és az aszú nemzetközi napja után itt a Magyar Pezsgő Napja, amit szintén Kézdy Dánielnek köszönhetünk. A hazai nemes buborékok ünnepét mostantól minden év június 1-jén tartjuk. És hogy mi a lényeg? Elmeséljük!

A nemzetközi borvilágban igen divatos, hogy a különböző szőlő- és borfajták kapnak egy speciálisan nekik dedikált napot a naptárban, így ilyenkor értelemszerűen az adott borok kerülnek a figyelem fókuszába. Van napja a malbec-nek, a chardonnay-nak, de még a proseccónak és az osztrák pezsgőnek is, a magyar pezsgő azonban eleddig hiányzott a listáról, pedig bő száz évvel ezelőtt honi pezsgőgyártásunknak bérelt helye volt a világ élvonalában. Ezt a csorbát igyekszik most kiköszörülni Kézdy Dániel – aki csorbaköszörülésben amúgy is specialista, hiszen neki köszönhetjük, hogy 2017 óta február elsején a furmint, december 10-én pedig az aszú nemzetközi napját üljük. Szerinte a magyar pezsgőnek is éppen erre a pluszfigyelemre van szüksége ahhoz, hogy még népszerűbbé váljon a hazai fogyasztók körében.

Induljon buborékkal a nyár!
Kézdy Dániel a pezsgős szokásaink tanulmányozásával töltötte a tavalyi év utolsó hónapjait, ugyanis ez az az időszak, amikor meglepően sokat hallunk a buborékos italokról, az év egyéb időszakában azonban szinte semmit. Úgy vélte, hogy ezen sürgősen változtatni kell, és mivel a magyarok imádják a nyarat, adta magát, hogy a kiemelkedő téli fogyasztás ellenpólusában, a meteorológiai nyár első napján helyezze a pezsgőt a középpontba. Így lett június 1-je a Magyar Pezsgő Napja, amit 2025-ben ünneplünk először. Az ötletgazda azt reméli, hogy néhány év elteltével már nem csupán ez a dátum, hanem az egész nyár a kiemelkedően jó minőségű magyar pezsgőkről szól majd, hiszen a forróságban mindig jólesik néhány kortynyi hűsítő buborék.

Pezsegni mindenki szeret, ugye?
Milyen itallal tiszteljük meg az ünnepeinket? Pezsgővel! Mivel koccintunk színházi bemutatókon, kiállításmegnyitókon, feledhetetlen koncertek szüneteiben? Pezsgővel! Mit locsolnak szét a Forma–1-es versenyek után? Pezsgőt! Ahogyan a bor, a pezsgő is a kultúránk része, emelkedettséget ad a legfontosabb pillanatainknak, mégis van benne egy kis játékosság, egy kis üdeség. Szeretjük a dugó durranását vagy szisszenését – alkalma válogatja, hogy melyiket –, szeretjük a hangot, ahogyan az italt pohárba töltjük, és szeretjük a buborékok incselkedését a szánkban. Akkor miért várunk az ünnepekre, különleges alkalmakra? Hétvégén vagy a szabadságunk ideje alatt nem vétek már reggel kinyitni egy jól behűtött palackot, és egy fél pohár pezsgőt elszopogatni, mondjuk egy tál friss eper mellé. Bő száz évvel ezelőtt pezsgőnagyhatalom voltunk, virágzó bubikultúrával, mi lehetne nemesebb cél, mint ennek a legendás korszaknak a visszaépítése?

Akkor június 1-jén nyissunk egy palack pezsgőt?
Pontosan! De hazai legyen ám! Pukkantsuk fel, és kínáljuk meg belőle a barátainkat, a rokonainkat, az ismerőseinket és mindenkit, akit szeretünk. (Lehet, hogy egy palack nem is lesz elég.) Előtte viszont érdemes egy kicsit elmerülni az egyre színesedő kínálatban! Aki nem figyelt, alaposan el fog csodálkozni, mert rengeteg kiváló minőségű magyar pezsgővel lettünk gazdagabbak az utóbbi években, és mindegyik megér egy estét. Hűtsük be, nyissuk ki, töltsük pohárba, és mutassuk meg másoknak is! Váljunk a magyar pezsgő nagyköveteivé, vigyük hírét, és járuljunk hozzá mi magunk is a pezsgőkultúra újraéledéséhez, a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez.


Iszunk
Piacon az első Steigler-pezsgő című cikk borítóképe

Piacon az első Steigler-pezsgő

2025. 01. 18. | Szabó Edit
Zöld velteliniből készítette első pezsgőjét a soproni Steigler Pince. A palackot Rácz Erikával, a Sanzon Tokaj tulajdonos-borászával együtt nyitottuk ki. És hogy mit találtunk benne? Elmeséljük!
Iszunk
Október 18., a champagne világnapja! című cikk borítóképe

Október 18., a champagne világnapja!

2019. 10. 18. | Szabó Edit
Mi jobb egy champagne-nál? Két champagne! De legjobb mégis a sok! Közel egy évtizede már, hogy október 18-án a világ leghíresebb buborékos italát ünnepeljük. Champagne-t minden pohárba, kezdődhet az őrület!
Iszunk
Egy igazán pezsgő kóstoló című cikk borítóképe

Egy igazán pezsgő kóstoló

2018. 12. 09. | Kalmár Borbála
Magyar pezsgők a Borsmenta tesztjén
Egy híján húsz hazai pezsgőt kóstoltunk végig nemrég a Borsmenta Sajtóklubban. Jó esténk volt, sok tanulsággal. Ja, és a Carassia Blanc de Blancs a győztes...
Iszunk
A Carassia csillogása című cikk borítóképe

A Carassia csillogása

2017. 12. 30. | Szabó Edit
A jól ismert borok után már saját pezsgője is van a Pannonhalmi Apátságnak! Igaz, a nemes buborék nem Pannonhalmán, hanem Kárásztelken születik a palackban, de a vállalkozásban az Apátság is részt vesz. Carassia-pezsgőket kóstoltunk…
Iszunk
Mivel koccintsunk szilveszterkor? című cikk borítóképe

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

2016. 12. 31. | Szabó Edit
Champagne, crémant, cava, pezsgő – mindegyik egy külön világ. De vajon melyiket töltsük pohárba az új év első pillanataiban?
Iszunk
Egy pohár pezsgőt? című cikk borítóképe

Egy pohár pezsgőt?

2016. 12. 20. |
Nem, még nem a szilveszterre készülünk. Egy pohárnyi buborék bármikor feldobja a hangulatot, és ma már több hazai pincészet kínálatából is válogathatunk...