Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

2024.03.09. | Nádasi Eszter
Márciusban ismét Budapesten ismerkedhetünk a Badacsonyi borvidékkel, csaknem negyven kiállító tételei közül válogatva. De hogy dől el, hogy mi kerül a borászok kínálatába? A rendezvényt előkészítő vakkóstolón jártunk…


A napos februári reggelen, ahogy kilenchez közeledik az idő, egyre jobban megtelik a Hotel Halászkert parkolója. A hegyvidék minden szegletéből érkeznek a borászatok képviselői, hogy megmérettessék tételeiket és közösen döntsenek arról, hogy március huszonharmadikán mit kóstolhatnak majd a 13. Badacsony New Yorkban vendégei.

Az étteremben négy terített asztal mentén spontán megalakulnak a bizottságok. Nyolcfős csapatunkban van dr. Kállai Éva nemzetközi borakadémikus, Balogh Ilona a badacsonyörsi Csendes Dűlőről és Illés Anita a csobánci Illés Borászattól. A Sabar Borházat Földi Bálint képviseli, aki saját néven is készít borokat. A Szent György-hegyi Nyári Pincétől Juhász Gyula kóstol, szintén innen érkezett Török Csaba (2HA), aki a sangiovese fajtával is foglalkozik. Itt borászkodik Gilvesy Robert is, akitől tavaly kiváló rajnai rizlinget értékeltünk a fajtatesztünkön, legutóbb pedig natúr PIXU kadarkájával ismerkedtünk.
 
200+ minta

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

A kezdés pontos, a köszöntőt Váli Péter, a szervezőbizottság elnöke mondja, aki egyúttal a nevezési szabályokat is összefoglalja: a jelentkezéshez legalább három tételre volt szükség, a felső határ öt plusz egy tartalék – így összesen 208 bor gyűlt össze. A feladat minden asztalnál azonos: a rájuk eső mintákból megjelölni a borhibagyanús tételeket – amiket ezután más bizottság is ellenőriz –, valamint azokat, amelyeket a mesterkurzusra ajánlanak.

A mellettünk ülő asztaltársaságnál a hegyközség vezetője, Borbély Tamás tölti a borokat. „Magunk között osztunk ki minden feladatot. A borversenyszervezői múltam miatt én viszem a vakkóstoló előkészítését és levezénylését. Samu Márkó, a Fata Pincészet borásza a kezdetektől segít besorolni a mintákat” – mondja. A borsorok ugyanazon az elven épülnek fel a különböző bizottságoknál, a könnyedebb fehérektől jutunk el a vörösborokig.

52 tétel vár ránk: egy pezsgővel indul a nap, majd jönnek az illatos fajták – ottonel muskotály és piros tramini, ezeket követi egy sauvignon blanc. Szürkebarátból nyolcat is kóstolunk, három évjáratból. Bakatorból, rózsakőből, vulcanusból egy-egy minta kerül a poharunkba, olaszokból, rajnaikból, kéknyelűből már lényegesen több. A fajtaborok mellett vannak házasítások is, például rizlingpárosítások vagy egy rajnai-zeusz kombináció. A sort édes és rozé tételek, majd hat vörösbor zárja. 

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

Rekordszámú kiállító


Délre végzünk, Váli Péterrel már az ebéd után beszélgetünk. A kezdetektől részt vesz a szervezésben, az alapszabályok kialakításában, koordinál a borászok között, egyeztet a helyszínt adó New York Palotával, majd rendezvényfőnökként ő tartja kézben az eseményeket – ezzel segítve a főszervező, azaz a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület/Tourinform Badacsony munkáját. „Jó érzés, hogy az egyik legsikeresebb borvidéki rendezvényt sikerült megalapozni több mint 13 évvel ezelőtt. Az egyik legnagyobb elismerés az, hogy nemcsak a vendégek száma nő, hanem a kiállító borászoké is: idén csúcsot döntünk a 38 pincészettel. Mindig vannak új csatlakozók, akik látják a rendezvényben a lendületet és az összetartozást.”
           
Az előválogató vakkóstoló hagyománya mindössze egy évvel fiatalabb a rendezvénynél. „A borvidék fejlődése szépen megmutatkozik abban, hogy egyre kevesebb az olyan tétel, amit valamilyen hiba miatt ki kell zárni. Ezzel együtt nőtt a kiemelkedő borok száma: sokan a legjobb tételeiket is megmérettetik, hátha bekerülnek a mesterkurzusra, ami kitüntetés.” Idén harmincnál is több kiemelkedő bort jelöltek a csapatok, a kóstoló végén ezekből tizenegyet választott ki dr. Csizmadia András borszakértő, szakújságíró. A borsorhoz Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készít majd különleges fogásokat.
 

Borvidéki trendek

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

A 208 minta összetételében jól tükröződnek a borvidék adottságai, trendjei. „Jellemzően azok a fajták szerepeltek kiemelkedően ma is, amelyeknek hosszú távon helye van Badacsonyban és amikre összpontosítanunk kell a jövőben – ezek többek között az olaszrizling, a rajnai rizling és a kéknyelű. Az utóbbiból kifejezetten sok minta érkezett, fontos, hogy mára ennyi van belőle, szinte minden borászat foglalkozik vele. Szépen megmutatták az arcukat a szürkebarátok és a badacsonyi fajták, a budai zöld, a rózsakő és a zeusz is” – emeli ki Váli Péter.

Erős volt a száraz borok dominanciája. „Manapság a legtöbb borászat csupán néhány édes tételt tart, a nevezések száma tíz alatt volt, de ezek közül többet kiemeltek a bírálók, a Németh Pince késői rajnai rizlingje pedig a mesterkurzusra is bekerült. A világfajtákból szintén kevesebb tétel jelent meg, ezek között volt chardonnay, sauvignon blanc, cabernet franc és cabernet sauvignon is. Visszaszorulóban van a rozék, pezsgők és habzóborok divatja. Visszatérünk a nagy, érlelt fehérborokhoz, amiknek a rendezvényen is elképesztő sikere tud lenni: az elmúlt években ilyenek voltak például a Villa Sandahl rajnai rizlingjei, a Szászi Birtok Kabócás és Rókaluki olaszrizlingje” – sorolja Váli Péter.

A Badacsony New Yorkban programon a Váli Birtoktól öt tételt lehet majd kóstolni: a 2022-es évjáratból lesz egy olaszrizling válogatás és egy héjon áztatott szürkebarát; 2021-ből pedig rajnai rizling, kéknyelű és syrah a kínálat. A cél mindig egy olyan borsor felépítése, mely az épp legszebb állapotukban lévő tételekből áll, és jól reprezentálja a borászat kínálatát.
 

Letagadhatatlan terroir

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

Borbély Tamás az utolsók között hagyja el a Halászkertet. Ő is a kezdetektől tagja annak a „báziscsapatnak”, akik szakmailag összetartják a rendezvényt. „Az első pár évben még lényegesen kevesebb volt a kiállító, és a New York Café adta a helyszínt, innen a név is. Öt év után kinőttük mind a borászok, mind a vendégek tekintetében, ezért költöztünk át a tágasabb Róma Terembe – emlékszik vissza. Hozzáteszi, kell is a hely, hiszen turisztikai kiállítók is szép számmal vannak. – Sokak számára fontos, hogy jelenjen meg közösen a borvidék. Sokszínűek vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, de van egy közös cél: Badacsonyt vinni és megmutatni. Az itteni borászok nagy része a helyi szőlőkben hisz, de vannak, akik inkább a világfajtákat részesítik előnyben: ez a különbség csak színesíti a kínálatot és megmutatja, hogy a borvidéken ezek készítésére is van lehetőség. Bármilyen fajta bor is készül, a vulkanikus terroirhatás letagadhatatlan benne: az ásványosság még a legvékonyabb muskotályban is felfedezhető.”

A Borbély Családi Pincészet a rendezvényre mindig hoz az újdonságokból, a 2023-as évjáratból három tétellel is készülnek. „A reduktív bázisboraink közül ott lesz a „fröccsnekisjó” olaszunk, a birtok rizlingje és a Gabriella Muscat Ottonel. A Tomaj cuvée már átmenet az alap és a prémium tételeink között, ez egy rózsakő-olaszrizling-kéknyelű házasítás, mely Badacsony ásványosságát egy könnyedebb, fiatalosabb oldalról mutatja meg. Két 2021-es hordós válogatásunk, a Kéknyelű és a Bács Hegy Olasz Rizling decemberben jelent meg a piacon, a gasztronómia már mindkettőt felfedezte. A 2019-es Karós pedig bekerült a mesterkurzusra mint emblematikus, érett terroir-olaszrizling” – foglalja össze Borbély Tamás, aki 2020-ban az Év Bortermelője lett.  

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

Szeremley László (Szeremley Birtok) szintén a rendezvény alapítói között van. „A borvidék szempontjából fontos, hogy közösen lépjünk fel, és legyen lehetőség arra, hogy a borszakértők és borbarátok a fővárosban is megkóstolhassák, mit hoznak az itteni borok – mondja. – Az újdonságok mellett mindig viszek érett tételeket, hogy a vendégek lássák azt a hatalmas érlelési potenciált, ami itt van, és hogy nem kell attól félni, hogy egy badacsonyi bor tíz év után már nem lesz iható.” Minden évben megmutat egy-egy különlegességet is: idén ez egy 1998-as késői szüretelésű olaszrizling lesz. 
 

Újabb csatlakozók

„Nagy öröm és büszkeség volt, hogy 2021-ben megjelenhettünk az első évjáratunkkal a rendezvényen, amire korábban is mindig ellátogattunk, hiszen egy nagyon jó hangulatú kóstoló egy csodálatos helyen. Az Illés Borászatot 2020-ban alapítottuk, szerettük volna, ha elkezdenek bennünket itt is megismerni” – meséli Illés Anita. Bemutatták a Napkő nevű, osztrák tölgyfa hordóban érlelt olaszrizling-zöld veltelini házasításukat, mely ezüstérmet kapott a 2021-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Emellett kékfrankost, reduktív olaszrizlinget és egy francia tölgyfa hordós érlelésű Holdkövet lehetett náluk kóstolni – ezek új évjáratait mindig elviszik az eseményre. 2022-ban a Kaviccsal bővült a sor, ami akkor egy szürkebarát-rajnai-olaszrizling cuvée volt, de tavaly mindezek mellé sauvignon blanc is került a házasításba.

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

„A Csobánc déli oldalán vannak szőlőink, kevesen borászkodunk arrafelé, ezért számomra fontos, hogy ez a hegy is megjelenjen a turisták látómezőjében, mert most eléggé kiesik belőle – bízom benne, hogy egy új, izgalmas felfedezés lesz az ide érkező borkedvelőknek. Nagyon jó, hogy a Badacsony New Yorkban termében hegyenként vannak elrendezve a borászatok, mert a vendégek így összehasonlíthatják azt, hogy a borvidék különböző területein hogyan jelenik meg a ránk jellemző mineralitás.”

Idén is lesz teljesen új csatlakozó: a Becker-Bartalfi Pincészet, akikkel a IV. Badacsonyi Újbor Kóstolón ismerkedtünk meg.

Találkozzunk március 23-án Budapesten!
 
Fotó:
Tourinform Badacsony

Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Utazunk

Menjünk Badacsonyba!

2018.03.30. | Szabó Edit
A Balaton nagyot nyújtózik, és felébred téli álmából. A boltok kinyitnak, a teraszok megtelnek, és bár a tó még hűvösen csillog, az emberek már a csontjaikban érzik a parancsot: „vízpar…
Beszélgetünk

A Szent György-hegy bohém arca

2019.01.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új é…
Beszélgetünk

Itt minden évszaknak megvan a maga csodája

2019.04.13. | Szabó Edit
Beszélgetés Szászi Endrével
Tizennyolc hektáros szőlőbirtokán ökogazdálkodást folytat, a borok címkéit a felesége rajzolja. Gyerekkora óta szerelmes Szigliget környékébe, Kabócás fantázianevű olaszrizlingjéért a f…
Iszunk

Badacsony ismét a New Yorkban járt

2022.04.12. | Szabó Edit
Badacsony végre visszatért a New Yorkba! Közel félszáz kiállító 160 különböző badacsonyi bora közül válogathatott, aki április 9-én ellátogatott a budapesti New York-palota Róma termébe…
Iszunk

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023.12.15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)