Vissza

Milyen ízű a női lélek?

2022.09.19. | Szabó Edit, Szöllősi Edit
A legjobb magyar gyümölcsalapú ital díját, valamint a design kategória ezüstérmét is elhozta a World Liqueur Awardsról a Woman Spirit fantázianevű magyar likőr. Az italt Szöllősi Edit pálinkamesterrel kóstoltuk…


Szöllősi Edit pálinkamester kérése az volt, hogy a kóstolás előtt semmit ne áruljunk el neki az italról. Így is történt, Edit tehát vakon kóstolt, a palackot megnézhette, de a hátcímkét nem. Az alábbiakban először az ő véleményét tárjuk az olvasók elé, és csak utána jönnek az általános információk.
 
A megjelenés
 


„Az életünkben, a hétköznapi érintkezésünkben, a kapcsolatainkban a virágok rendkívül fontos szerepet játszanak, hiszen olyan érzelmeket képesek közvetíteni, mint a tisztelet, a szeretet, a törődés, és ezeket sokszor nehéz szavakkal pontosan kifejezni. Tudjuk, néha „egy szál virág szebben beszél…” Az ital palackjának formája rendkívül figyelemfelkeltő, és a rajta látható virágminta azt sugallja, hogy ez a likőr feltehetően a női energiákra, a kedvességre, a szeretetre, a szépségre, az eleganciára épít”
– mondta a megjelenésről Edit. Ezután következett a kóstolás.
 
Az illat
 
„Az ital kellően áttetsző, a színe mélybarna, bordós-pirosas árnyalatokkal. Kellemesen gyümölcsös illatában egyértelműen felismerhető a meggy jelenléte. Érezzük az alkoholt is, de nem bántóan, és a fűszeres, virágos, parfümös karakter éppen annyira határozott, hogy legyen kedvünk megkóstolni” – állapítja meg Edit, és bele is kortyolunk.
 
Az íz



„Az ízképet a meggyes, fanyar-édes, érett gyümölcsös karakter vezeti, ami a hosszan tartó utóíz végéig megmarad a szájban, számos kellemesen pikáns aroma kíséretében. Érzünk karamellt, konyakosan érett, friss diós, kávés, fahéjas, kakaóporos, étcsokoládés, narancsos és édesköményes jegyeket. Szakértői rutinunknak megfelelően várnánk kesernyésséget is, ami elmarad, ez azonban nem billenti meg az ital egyensúlyát.”
 
A konklúzió
 
„Krémes textúrájú, könnyen fogyasztható likőr, amely átható édessége ellenére jól csúszik és kellemes utóízt hagy a szánkban. Szívesen kortyolunk bele újra és újra” – zárja az értékelést Edit.


 
Kinek ajánljuk?
Ez a likőr az alkoholtól, a „tömény” italoktól tartózkodók körében – legyenek férfiak vagy nők, idősek vagy fiatalok – biztosan sikerre számíthat.
 
Fogyasztási tanácsok
A likőrt először szobahőmérsékleten, majd hűtve kóstoltuk, és azt tapasztaltuk, hogy egy kis hűtés után az aromái élénkülnek. Ezért azt javasoljuk, hogy 15-20 fokos hőmérsékleten, lehetőség szerint tulipános pohárban szervírozzuk. Beilleszthető az étkezés elejére aperitifként, de kínálhatjuk a végén is, akár desszert helyett. Előkerülhet kellemes, beszélgetős baráti társaságban, vagy kortyolhatjuk egy fárasztó nap után, a kedvenc fotelünkbe bekuckózva.
 
Ételpárosítási tippek
Étcsokoládés desszertekkel vagy egy vaníliafagylalttal tökéletes párt alkot.
 
Miért ne lehetne fűszer?
Ha fűszerként gondolkodunk benne, akkor olyan ételekkel javasolt párosítani, ahol a kesernyés hatást ezzel a likőrrel tudjuk ellensúlyozni. Ha például – mint a balzsamecetnél – tálaláskor az őszibarack-krémleves tetejére cseppentünk belőle néhány cseppet, fokozhatjuk az összhatást, de izgalmas lehet kesernyés saláták, például rukkola vagy lollo rosso önteteként is.
 
Ha koktélként kóstolnánk
Ezt a likőrt egy fanyar/kesernyés jegyekkel rendelkező gyümölcslé párjaként koktélban is el tudjuk képzeli. A mi párosításunk szerint gépfrútlé vagy keserű narancs lehet a megfelelő társ, azonban egy jó minőségű tonikkal is kellemes ital válhat belőle – persze jó sok jéggel. Akármit is keverünk belőle, fontos, hogy az ital tetejére szórjunk bodzavirágot, ibolyát vagy ehető virág szirmait, mert ez illik az ital karakteréhez.

 
 
És most nézzük a tényeket:
Az ital nem tartalmaz színezéket, intenzív rubinvörös színét a valódi meggy adja, de nincs benne hozzáadott cukor és aroma sem. Ízét meggypárlat, gyümölcsök, fűszerek és gyógynövények titkos receptúrájának köszönheti. Az alkoholtartalma 26%.
 
A likőrt Irk Attila alkotta meg, aki saját megfogalmazása szerint olyan italt szeretett volna létrehozni, amely végre komolyan veszi a nőket, és szakít a színes körömlakk sztereotípiájával. Véleménye szerint a nők kóstoláskor sokkal jobban figyelnek az ízekre, az illatokra és a színekre, mint a férfiak, és az esztétikum is fontosabb számukra, ezért az alkotók a likőr megjelenésére is komoly hangsúlyt fektettek.

A grafikai terv Balla Erika festőművész-grafikus munkája, a palack egy milánói üveggyárban készül. Formája és mintája egyaránt a nőiességet hangsúlyozza.
A történethez tartozik még egy „romantikus” szál is, amely szerint Irk Attila, az ital megalkotója szerelmi bánatáról szerette volna elterelni a figyelmet azzal, hogy éjszakákon át kísérletezve létrehozta a Woman Spiritet.


 
Nos, akármi is volt a mozgatórugója, ez az ital jól sikerült, és hozzá kell tennünk, cseppet sincs ellenünkre hogy Irk Attila szerint a női lélek meggyízű. Ez a gyümölcs tiszta, karakteres, erős jellem, minél érettebb, annál édesebb, de savai mindvégig megmaradnak, és még aszalványként is emlékezetes élményt nyújt. Azt hiszem, nőként kiegyezhetünk egy ilyen párhuzammal.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Az őszinteség luxusa

2017.04.08. | Szabó Edit
Beszélgetés Pach Gáborral
Pach Gábor, a Zimek Pálinka Manufaktúra egykori főzőmestere már jó ideje a saját útját járja. Pálinkatanodát alapított, létrehozta az ország első Gyümölcs Wellness Központját, limitált…
Iszunk

Pálinkaverseny csak nőkkel

2018.04.04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt,…
Eszünk

5 korty, 5 falat az őshonosság jegyében

2021.10.15. | Szöllősi Edit
Az agrárium és az élelmiszeripar legismertebb seregszemléje, az OMÉK, vagyis az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár 2021-ben borszemináriumokkal is várta a láto…
Iszunk

Bor, pezsgő, pálinka – megférnek együtt az asztalon?

2022.01.13. | Szöllősi Edit
Lassan igyál, és ne keverd! – hangzik a régi intelem. Pedig a pálinkának, a bornak és a pezsgőnek egyaránt helye van a vacsoraasztalon, csak ésszel kell kínálni…
Iszunk

Vidám és huszáros – újabb magyar gin a piacon!

2022.04.04. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Egyre többen hódolnak a ginkészítés szenvedélyének hazánkban. Az Ihászi Dániel által megalkotott Gay Hussar márkanevű ital a legújabb a sorban. Mi is megkóstoltuk, íme a véleményünk…
Iszunk

Lengyel sör lett a győztes

2022.04.15. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Kilenc ország 60 sörfőzdéjének 260 sörét nevezték a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének nemzetközi versenyére az idén. A bírák között munkatársunk, Szöllősi Edit is helyet foglalt. Íme a r…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)