2024.05.26. | Szabó Edit
Dűlőséta, remek beszélgetés és kiváló borok. Néhány szóban összefoglalva ez történt a Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának negyedik állomásán, ahol Schubert Ádám és az ApróKertek borait kóstolva egyik ámulatból a másikba estünk…


Schubert Ádám és az ApróKertek neve nem ismeretlen a Borsmenta olvasói számára, hiszen Ádám Aprónapló című sorozatának köszönhetően egy éven keresztül bepillanthattunk a hétköznapjaikba. Ott mindent elmesélt töviről hegyire: az indulást, az útkeresést, a megcélzott irányokat, a szépségeket és a nehézségeket, a filozófiát – még ha borokkal kapcsolatban nem is szereti használni ezt a kifejezést.

Az ApróKertek szűk két és fél hektárján két elszánt ember gazdálkodik: Schubert Ádám és Veliczky Zoltán. Egyikük sem Pázmándon nőtt fel, de még csak nem is környékbeli. A fővárosból húzta el őket a természet, és itt, a Velencei-hegység keleti szélén találtak otthonra. És aztán persze jött a bor is. Először csak maguknak, aztán a barátoknak, végül már másoknak is – ahogy az lenni szokott. Mert ez itt a dolgok természetes rendje. Pázmándon senki nem ütközik meg azon, hogy egy óvodapedagógus és egy informatikus szőlőültetvényt gondoz és bort készít, sőt az lenne a csoda, ha nem így történne.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek

Zolinak is, Ádámnak is megvan a maga területe, de a munkák többségét együtt végzik, és a pincén osztoznak. Az ApróKertek piciny parcelláinak gyümölcse két családot tart el. Nem fényes megélhetés, de szép élet, megvan benne az alkotás öröme és az a boldog tudat, hogy vegyszermentes, környezettudatos gazdálkodásukkal nemhogy kárt nem okoznak a természetben, hanem még jót is tesznek vele. Munkájuk nyomán a talajba visszaköltözik az élet, színes virágok nyílnak a szőlősorok között, a karós művelésű öreg ültetvények új erőre kapnak, méhek, pillangók röpködnek a kertekben, ragadozó madarak lesnek prédára – zajlik az élet, ahogyan zajlania kell.
Eredetileg úgy terveztük, hogy ebéd után azonnal dűlőtúrára indulunk, de a májusi eső megtréfált bennünket, így hát a Bálint Borárium vendégszeretetét élvezve kóstoltuk meg az ApróKertek első négy borát.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
 
A kóstoló
 
Kékfrankos Pét-Nat 2023

Az ApróKertek egyik fontos alapelve, hogy csak olyan szép, egészséges szőlőszemekből készül a bor, amilyet ők maguk is szívesen megennének. A szüret náluk augusztus közepétől október végéig tart, és 7-8-féle bort készítenek egy évjáratban. A 2023-as évjárat nem volt könnyű. A kékfrankosültetvény fiatal, mindössze négyévesek a tőkék, nem olyan strapabíróak, mint a húszéves szőlő, de nagyon szépen küzdöttek az elemekkel. A szüretet sikerült októberig kitolni, de a mostoha időjárás eredményeként magas savakkal és alacsony cukortartalommal ment be a szőlő a pincébe. Zoli és Ádám úgy döntött, hogy ez az alapanyag pét-natnak éppen tökéletes. És igazuk lett.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek

A gyalogpezsgő friss, málnás-meggyes illattal hódít, és kirobbanó gyümölcsössége ízben is megmarad. Energikus ital lendületes savakkal, jó szerkezetű buborékokkal, és itt aztán az üledékimádóknak is van mit csemegézni! Ádámék mindig jó érzékkel nyúltak a pét-nathoz, de talán ez az eddigi legjobb, a nyár elmaradhatatlan tartozéka.
 
Rebeka 2023

Ez a fehér cuvée Ádám idősebbik lányáról kapta a nevét. Titokzatos bor, mert azt ugyan tudjuk, hogy öt szőlőfajta alkotja a házasítást, de Ádám nem árulja el, hogy melyik ez az öt. Igaza van, itt ugyanis cseppet sem fontos, hogy a borok külön-külön milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, a lényeg az, hogy hogyan muzsikálnak együtt. Esetünkben meglehetősen jól. Mindegyik alkotóelem spontán erjedt, és a bort szűretlenül palackozták, így sokkal zamatosabb, ráadásul a benne lévő finomseprő tele van B-vitaminnal. Csontszáraz, finoman rétegzett, kifejezetten jól iható fehérbor, mindenféle hivalkodás nélkül. Könnyű nyári saláták remek kísérője, de esti borozgatáshoz is jó választás.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
 
Olaszrizling 2023

Mint említettem, Zoli és Ádám külön-külön műveli a saját területeit. Ez az olaszrizling Zoli tőkéin termett, nagyon alacsony, mindössze 50-70 dkg-os tőketerhelés mellett. Gazdag bor, tökéletesen mutatja a termőhely értékeit. A fehér szirmú virágos, citrusos aromatikához egy kis déligyümölcsösség is vegyül, ami kifejezetten kedvessé teszi az ízeket, de még mielőtt túlzottan elandalodnánk, határozott sósság bontakozik ki a kortyban. Sokrétű, izgalmas olaszrizling, ami a selymes textúra miatt könnyen csúszik, de komoly mélységei vannak.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
 
Johanna 2023

Amikor Ádám kisebbik lánya, Johanna hatéves lett, eldönthette, hogy melyik bort nevezzék el róla. Ő a rozét választotta, így az ApróKertek rozéja azóta is az ő nevét viseli. Kékfrankosból készült, és ha engem kérdeztek, nincs még egy ilyen rozé a hazai palettán. Az még hagyján, hogy szűretlen, de miután egy éjszakán keresztül tartó héjon áztatás után kipréselik, 225 literes hordókba kerül, ahol spontán erjed. Négy teljes hónapig ott is marad, miközben a finomseprőt folyamatosan felkeverik. Van benne munka, annyi szent, de megéri. A palackba töltést a gravitáció és egy gumicső segítségével intézik el. Az eredmény tényleg páratlan: gazdag, különleges rozé, egy vörösbor paramétereivel. Intenzív gyümölcsössége, csilingelő tisztasága önmagáért beszél; aki egyszer megkóstolta, őszintén rajong érte.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
 

Dűlőséta a vörösökkel

Mire a két utolsó vöröshöz értünk, újra kiderült az ég, így hát Ádám hóna alá csapta a palackokat, mi pedig megragadtuk a poharainkat, és elindultunk együtt a hegy felfedezésére.
Hogy mi mindenről beszélget az ember egy dűlőtúrán a borásszal, azt el se tudja képzelni, aki ilyesmire még nem vállalkozott. Nincs téma, ami ne kerülne szóba, és Ádám persze mesél bármiről, hiszen úgy ismeri a környéket és az itt honos élővilágot, mint a tenyerét. A Boráriumtól a kékfrankosültetvényig kellemes a séta a virágzó fák, bokrok között, és az eső miatt most még erősebbek az édes tavaszi illatok.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek

Szép sétánk részleteit leírni fölösleges, mert ez az a rész, ami mindenkivel másként történik meg. Zenghetnék a két 2022-es borról, a Budai Vörösről és a Néróról hosszú ódákat – megérdemelnék –, de már megtettem korábban. Aki szeretné tudni, hogy milyenek ezek a borok, lapozza fel a Borsmenta korábbi írásait. A Budai Vörösről ITT, a Néróról ITT írtunk bővebben.

Hab a tortán - Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek

Tudom, hogy a sorozat minden egyes írását úgy fejezem be, hogy el kell jönni Pázmándra, de mit tegyek, ha egyszer ez az igazság? Amit Ádám és Zoli csinál, az pedig a maga természetes tisztaságával és őszinteségével valóban a hab a tortán. Alázatos munkájuk, folyamatos útkeresésük, fáradhatatlanságuk és őszinte hitük csodálatra méltó. Aki még hiszi, hogy a mesék néha valóra válhatnak, látogassa meg őket.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Tesztelünk

ApróKertek: Régi Álom Néró 2018

2020.10.23. | Szabó Edit
Az organikusan gazdálkodó pázmándi ApróKertek gyönyörű néró bora igazi ritkaság. Már csak néhány palack van belőle forgalomban, aki szeretné megkóstolni, annak komoly felderítő munkát k…
Tesztelünk

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021.12.19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezt…
Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Iszunk

Százéves az ApróKertek!

2022.10.31. | Vargha Márk
Schubert Ádám és Veliczki Zoltán tulajdonos, valamint a pázmándi ApróKertek –hárman együtt éppen száz évesek az idén. A „centenárium” alkalmából rendezett retrospektív kóstolón Vargha M…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)