Vírusálló szőlőfajtát nemesítettek!

2021.04.01. | Szoruló Pál
Szenzációs vitikulturális eredmény: itt a covidinka! Az új szőlőfaját hazai kutatóintézetekben fejlesztették ki. Szoruló Pál tudósítása…

 
Szenzációs vitikulturális eredmény született! Új vírusálló szőlőfajtát nemesítettek több hazai kutatóintézetben. A covidinka leginkább homokos talajon érzi jól magát, és különlegességét az adja, hogy az érett szemek mindegyikén védőmaszk fejlődik ki. A hagyományos zúzó-bogyózó ugyan nem tud mit kezdeni ezekkel, de a fürge kezű, szorgos munkatársak gondosan lefejtik az apró maszkokat.

A környezetvédők szerint az újrahasznosítás nagy gond – sőt, afféle ketyegő bomba –, de biodinamikus termelők szerint ha porítva és szarvasbogár szarvába töltve elássuk a haszontalanná vált maszkocskákat, tizennégy év és negyvenhét óra múlva dinamikusan fejlődő biomaszk-ültetvényeken szüretelhetünk.
Fotó:
Vető Gábor

Utazunk

Utazz magadban!

2017.04.01. | Szoruló Pál
Áprilisi kiútmutató bizonytalanoknak
Nagyon el akartam volna utazni, de sehogy se tudtam dönteni, hová legyen a menet.
Főzünk

Új, hullámos tejbegríz

2017.04.01. | Szoruló Pál
Kell a csomó!
A tejbegríz az első szájból kiberrrregett-kifröcsögött kulimász, az első ölben landoló pottyanat, az első falra köpött pépes falat. Ilyenkor tejbepapi a neve.
Beszélgetünk

Felmásztunk a falvédőre

2017.04.01. | Szoruló Pál
Lézerinterjú Horváth Gáborral
Konyha az egész világ, és magyar benne minden séf – ezzel a felirattal hímzett falvédők jelentek meg a kulinária fellegváraiban San Sebastiantól Palkonyáig, Kalocsától Tokióig. 
Eszünk

A séfasztal alatt

2017.04.01. | Szoruló Pál
Passzátszéll Tamás négy Michelin-csillagot, egy Vénusz étolajat és két Göncölszekeret adományozott Paul Bocuse francia séfnek.
Iszunk

Visszavágtak a Garciák!

2017.04.01. | Szoruló Pál
Le a nőborok uralmával, egyenjogúságot a férfiaknak! A könnyűléptű tokaji borásznők sikerét megirigyelvén korszakos lépésre szánta el magát három borvitéz...  
Beszélgetünk

Határ a csillagos ég

2018.04.01. | Szoruló Pál
Csípős tavaszi beszélgetés (????)
A „mackósok” bibliájának számító Nagy Széfkönyv és a Sokkal erősebb című fitneszútmutató után (mindkettőt Felvető Tábor tervezte) ismét nagy fába vágja a fejszéjét Zsabó Kredit, a Sorsm…

címkék

amerika (4) aprókertek (13) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (31) balassa bor (4) balaton (97) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (230) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (13) budai zöld (4) budapest (214) cabernet franc (12) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (6) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (16) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (90) eger (63) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (10) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (149) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) ezerjó (4) fehérbor (68) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (6) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (82) furmint február (12) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (19) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (8) interjú (142) iszunk (11) juhfark (11) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (11) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (60) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (32) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (16) pálinkaverseny (11) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (18) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (90) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (198) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (39) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (15) tesztelünk (144) tokaj (145) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (104) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (57) utazási tippek (16) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (6) verseny (13) veszprém (4) villány (25) villányi borvidék (75) vörösbor (107) vylyan (27) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (4)