Yealands-kóstoló a Veritasban

2024.03.25. | Vargha Márk
Vajon miért ilyen őrült sikeresek a Yealands nevű új-zélandi gigaborászat sauvignon blanc borai? Erre a kérdésre keresték a választ nemrég a Veritas Borkereskedés kóstolójának vendégei. Az eseményen Vargha Márk is részt vett…

 
Az új-zélandi borágazatról

Az új-zélandi bortermelés kezdete a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor brit telepesek először ültettek szőlőt a hatalmas szigetországban – az ágazat azonban csak a 20. század második felében indult virágzásnak. Az 1960-as és 70-es években színre lépő úttörő borászatok, mint például a Villa Maria vagy a Montana Wines (ma Brancott Estate) kezdetben elsősorban száraz tömeg- és erősített borokkal jelentkeztek a piacon. 

A fordulópont az 1980-as években következett be, amikor felfedezték a – Déli-sziget északi csücskében található – Marlborough borvidéken termő sauvignon blanc-ban rejlő lehetőséget. A régió hűvös éghajlata és termékeny talaja élénk, aromatikus borok előállítását tette lehetővé, melyek meghódították a nemzetközi piacokat. A marlborough-i sauvignon blanc sikere dobta fel Új-Zélandot a világ „borszínpadára”, az export pedig dinamikus növekedésnek indult.

 
Az 1990-es években és a 2000-es évek elején az új-zélandi borágazat gyors fejlődésének lehettünk tanúi: a szőlőtelepítések volumene nőtt és új borvidékek alakultak ki. A borászok kísérletezni kezdtek más fajtákkal, leginkább pinot noirral, chardonnay-vel és rajnai rizlinggel. A 21. század elejére Új-Zélandot szilárdan prémium bortermelő országként tarthatjuk számon, a sikerhez vezető út stációira borismereti tanfolyamok megannyi hallgatója csodálkozik rá. A globális borpiacon a fenntarthatóságra, az innovációra és a terroirvezérelt borkészítésre való összpontosítás határozza meg az ország identitását, alakítja töretlenül jó hírét. Évente körülbelül 300-400 millió liter bort termelnek, amelynek 70-80%-át exportálják. A legfontosabb piacok az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Kanada.

A Yealandsről 

Marlborough hűvös éghajlata és termékeny talaja ideális a sauvignon blanc termesztéséhez, nem véletlen, hogy nemzetközi szinten ez vált az új-zélandi bor szinonimájává. Az utóbbi években a fenntarthatóság lett az új-zélandi borágazat egyik fő célja. Sok borászat környezetbarát termelést folytat, vagyis bio- és biodinamikus gazdálkodási módszereket alkalmaz, vízvédelmi intézkedéseket vezet be és a megújuló energia felhasználását részesíti előnyben. A „fenntartható új-zélandi bortermelés” (SWNZ) minősítés egyre gyakoribb a borászatok körében, ami egyértelműen bizonyítja a környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettséget.

 
A korábban lazacfaromot, kagylófarmot, bányát, erdészetet is működtető Peter Yealands 2008-ban alapította – egész pontosan 08. 08. 08-án nyitotta meg – a birtokot. Több mint 1500 hektárnyi szőlőterületével a Yealands az ország egyik legnagyobb magántulajdonban lévő szőlőbirtoka, amely szintén rendelkezik SWNZ minősítéssel, sőt a világ egyik legfenntarthatóbb pincészete, hiszen elsőként kapta meg a bolygón a CarbonZero tanúsítványt. A precíziós szőlőműveléshez műholdas és dróntechnológiát, megújuló energiaforrásokat, például napelemeket és szélturbinákat alkalmaznak, és a beporzáshoz egymillió pillangót telepítettek a birtokra. Már ezekből az intézkedésekből is egyértelműen látszik, hogy a Yealands folyamatosan igyekszik minimalizálni ökológiai lábnyomát.

Mit kóstoltunk?A kóstolót Kovács András nemzetközi bortanácsadó tartotta, aki Kupa Enikővel közösen könyvet is írt az újvilági bortermelés szórakoztató történetéről Borgőzös évszázadok címmel. Így nem lehetett meglepő, hogy a Yealandset is – melynek termékei a Veritasban az eladási listák élén szerepelnek, és a nem szakmabelieknek tartott ültetett kóstolóik is rekordidő alatt betelnek – igyekezett minél szórakoztatóbban bemutatni. Láthattunk drónfelvételeket az óceán partján, a vékony ózonréteg alatt elterülő birtokról (ezeknek a tényezőknek nem kicsi a jelentősége) és az épp aznap elkezdett szüretről. Hallhattunk az új-zélandi sauvignon blanc tipikus, „nőcis”, „limcsis” illatkarakteréről, amihez hasonlóan markáns és laikusoknak is azonnal felismerhető legfeljebb egy van még a világon, a tokaji aszú; „gyüttmentekről”, telefonon levezényelt szüretekről, csellista múltú főborászról, lápok újraélesztéséről, természetes fűnyíróként tartott juhokról, a termékpiramis szintjeiről. S persze meghánytuk-vetettük azt is, hogy van-e itthon e világfajtának konzisztens minőséget piacra dobni képes termelője. Egyhangú válaszunk az volt, hogy nincs. (Elkeseredni persze nem kell: mindenki tudott említeni jó tapasztalatokat, és felidézendő e helyütt az is, hogy lapunk tematikus tesztjén is tudtunk örülni néhány tételnek.) 

Az alábbi borokat kóstoltuk:1. Sauvignon Blanc 2022

Birtokbor, az alapok alapja, évente körülbelül 4 millió palackot (!) adnak el belőle. A tipikusnak leírt illatban trópusi gyümölcsök (marakuja, mangó, ananász) és bodza helyett spárga, vágott fű, zöldborsó, ezek – az érett citrusok, elsősorban a grépfrút mellett – ízben is visszaköszönnek. Itatja magát, magasra teszi a lécet, később is a preferenciasorrend elejére tették a jelenlévők.

2. Sauvignon Blanc 2023

Az előző bor tavalyi párja, illatában hasonló, de nem olyan füves, spárgás. Az ízképe némileg szegényesebb, mint a ’22-esé, abban viszont hasonlít, hogy a várt trópusiasság még csak haloványan sem jelentkezik, ugyanakkor érezhetően élénkebb, savasabb, kevésbé behízelgő.

3. Single Vineyard Sauvignon Blanc 2022

Az M, N és O jelű blokkokból szelektált szőlőből préselték. Illata más, mint az előzőké: a feketeribizli-levél dominál, ami mellett szárzeller és kapor jelenik meg. Ízben is zöldes karakterű, de itt már több gyümölcsöt ízlelhetünk, mint a birtokborokban.

4. Single Block Organic Sauvignon Blanc 2022

Az I2-es blokk terméséből készült. Testben a legnagyobb, illatban és ízben is visszafogott. Ez már nem zöld, hanem gyümölcsös jegyeket hoz: guavát, grépfrútot és picit éretlen ananászt. 

5. S1 Single Block Sauvignon Blanc 2022

Az S1-es a legmelegebb blokk. Az illat minden eddigitől különbözik: harsog a pritaminpaprika, amit egres és sárgadinnye egészít ki. Önállóan megosztó bor, a gasztronómiában ugyanakkor telitalálat. Ha vegán/vegetáriánus étteremtulajdonos lennék, azonnal rendelnék pár kartonnal belőle. Egybehangzóan választottuk a kóstolt sor legkülönlegesebbjének.

6. Reserve Sauvignon Blanc 2022

A 2023-as International Wine and Spirit Competition keretében 97 pontot kapott a zsűritől. Mivel tavaly augusztusban már volt szerencsém egy nagyobb társaságban kóstolni, és egészen lenyűgözött a valóban 97 pontot érdemlő fantasztikus összetettsége (vagy tucatnyi ízjegyet fedeztünk fel benne), izgalommal vártam az újabb találkozást. Nos, időközben – nem kicsit meglepően – jóval unalmasabbá vált. A trópusigyümölcs- és zöldfűszerhegyek halványultak, de a légiesség és a sósság megmaradt. Azért így is szívesen issza az ember.

7. Reserve Sauvignon Blanc 2023

Megint csak zöld karakterű, de a korábbiaknál sokkal visszafogottabban. Fiatal – már ha lehet ezt mondani, hiszen a sauvignonok elfogyasztásával nem szokás három évnél többet várni –, még jobban ki kell nyíljon, élvezetes, de szerintem (is) korán kóstoltuk.

8. Single Vineyard Pinot Noir 2020

A pincészet csendes borai között az öt fehér mellett két vöröset találunk: merlot-t és pinot noirt. A Veritas polcairól az utóbbit emelhetjük le. 13,5%-os alkohol, közepes sav, közepes test, nagyon finom tanninok. Illatban kevés, ízben annál több szépséges gyümölcs: főleg érett szilva és fekete cseresznye. Mellettük pici sült alma és pici só. Zamatos szépség.Összegzés


Ha nyitott szemmel járunk a külföldi borok világában, vagy éppen eljutunk a CEWI tanfolyamának középfokáig, tökéletesen érthetővé válik számunkra az új-zélandi sauvignon blanc külföldön és itthon is tapasztalható népszerűsége. A Yealands büszkeségeinek családias hangulatú kóstolóján viszont azt is megtapasztalhattuk, hogy egy hatalmas, professzionális, jóhírű „borgyár” a technológiai tökéletesség mellé milyen sokszínű palettát képes felmutatni ebből a „zászlóshajó” fajtából. Örülhetünk, hogy a Veritasnak köszönhetően ezekből a színekből itthon is tudunk kedvünkre valót választani, s a közelgő tavasszal, azaz a medvehagyma, a spárga és az eper szezonjában bátran válasszunk is! Egy – szintén szezonális – kucsmagombás szélesmetélthez pedig egy Yealands pinot noirt ajánlok felbontani.

 
Fotó:
Vargha Márk
Yealands Wines - Facebook

Iszunk

A sauvignon blanc, ha magyar

2016.07.01. | Burai László
Ha a Borsmenta szerkesztőségében összeülünk kóstolni, akkor legtöbbször egy-egy témát járunk körül. Persze nem olyan részletességre kell gondolni, ami mondjuk a teljes magyar kínálatot…
Tesztelünk

Benedek Pince: Epreskert Sauvignon Blanc 2016

2017.03.30. | Szabó Edit
Elegáns, izgalmas, nagyon szerethető bor, az akácvirág édes illatával, mentás, zöldborsos fűszerességgel. Jól iható, de van benne tartás.  
Iszunk

A sauvignon blanc

2021.05.07. | Szabó Edit
Lehet óvilági, lehet újvilági, buja passiógyümölcsös vagy hűvösebb, csalános – alig akad borkedvelő ember a világon, aki a sauvignon blanc-t ne szeretné…  
Tesztelünk

Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2021

2022.07.08. | Szabó Edit
A Babarczi Pince sauvignon blanc bora a fajta klasszikus képviselője. Üde, friss, szerethető. Halételek mellé ajánljuk… 
Iszunk

Sauvignon blanc teszt 2022

2022.07.19. | Szabó Edit
A Borsmenta sauvignon blanc tesztjén 13 borvidék 19 borászatának 22 tételét vettük górcső alá. A dobogóra egy etyeki, egy mátrai és egy móri bor került. Íme a részletek…  
Tesztelünk

Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021

2022.09.11. | Szabó Edit
A Bárdos Pincészet sauvignon blanc-ját a fajtára jellemző aromavilág mellett a finom mátrai ásványosság teszi különlegessé. Szárnyas húsból készült ételek mellé ajánljuk…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)