Tesztelünk

Bősz Adrián: Cenege dűlő Kadarka 2013

Bősz Adrián: Cenege dűlő Kadarka 2013 című cikk borítóképe
2022. 01. 09. | Szabó Edit
Méltóságban megöregedett kadarka Bősz Adrián szekszárdi pincéjéből. Csupa derű, csupa egyszerű kedvesség. Már búcsúzik, de azt is elegánsan teszi…

A mély borostyánszín arról árulkodik, hogy a bor már nem fiatal. Szokatlan színvilág ez egy kadarkától. Az illatban megjelenő kávés, rumos diós, reszelt almás jegyek is egyértelműen ezt támasztják alá, mégsem bánjuk ezt az enyhe oxidáltságot, hiszen közben ott van az a gyönyörű, fahéjas, szegfűszeges, érett málnás, aszalt cseresznyés, mandarinos, kandírozott narancshéjas, mákos bejglis világ, amibe egycsapásra bele lehet szeretni. Sokáig nem is kóstoljuk meg, csak élvezzük az illat összetettségét.

A fahéjas, vaníliás fűszeresség ízben is megjelenik, némi aszalt cseresznyés, reszelt almás tónussal kiegészülve. Az alkohol picit fűt, ezért egy kis sherrys hangulat is érezhető a kortyban.

Izgalmas, szépen korosodó, elmúlásában is méltóságteljes bor, amely kitűnő savainak köszönhetően még most is örömet okoz a fogyasztónak. Akinek van belőle, ne tartogassa. Nyissa ki egy szép családi eseményen, de eszébe ne jusson dekantálni!

(86 pont)
2021. november 16-án kóstoltuk

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Cenege dűlő Kadarka
Termelő: Bősz Adrián
Termőhely: Szekszárdi borvidék
Évjárat: 2013
Típus: száraz vörösbor
Fajtaösszetétel: 100% kadarka
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: Monarchia Borkereskedés
Ára: 3650 Ft
A termelő weboldala: https://boszadrian.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Bősz Adrián Pincészete – Bősz Adrián
Cím: 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 62.
E-mail: info@boszadrian.hu; boraszat@boszadrian.hu
Tel.: +36 70327-3488

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Iszunk
Ünnepi kadarkateszt című cikk borítóképe

Ünnepi kadarkateszt

2021. 12. 15. | Szabó Edit
Örömmel jelentjük, hogy az idei évtől november 20-a a kadarka napja. Ennek örömére a Borsmenta is megtartotta házi kadarkatesztjét. Izgalmas és tanulságos kóstoló volt, a pálmát egy dűlőszelektált bor vitte el…
Tesztelünk
Pósta Borház: Kadarka 2017 című cikk borítóképe

Pósta Borház: Kadarka 2017

2020. 12. 13. | Szabó Edit
A szekszárdi Pósta Borház kadarkája a mindennapok fűszere, de a karácsonyi asztalon is ott a helye a halászlé mellett…
Iszunk
Kékfrankosok, kadarkák című cikk borítóképe

Kékfrankosok, kadarkák

2020. 10. 29. | Csepe Erika
A fűszerességéről híres kadarka és a sokarcúságáról nevezetes kékfrankos volt a főszereplője a BorJour legutóbbi rendezvényének. A Hotel Nemzetiben tartott kóstolón húsz pincészet mutatta be borait a budapesti közönségnek...
Tesztelünk
Németh János Pincészet: Kadarka 2017 című cikk borítóképe

Németh János Pincészet: Kadarka 2017

2019. 12. 06. | Szabó Edit
Ez a kadarka lett az Országház Bora verseny idei kategóriagyőztese. A szekszárdi Gyűszű-völgy terméséből készült üde, lendületes bor paprikás ételek kiváló kísérője…
Iszunk
Kadarkák, ha összejönnek című cikk borítóképe

Kadarkák, ha összejönnek

2016. 10. 14. | Burai László
Mindig azok a lányok a legizgalmasabbak, akikkel a legtöbb zűr van. Egy barátom kijelentése jutott eszembe, miközben a kadarkákat kóstoltuk. Ritkán ad emlékezetes élményt a fajta – viszont amikor igen, akkor arra sokáig emlékszünk.
Iszunk
Kadarkaland című cikk borítóképe

Kadarkaland

2016. 06. 04. | Szabó Edit
Az idén már két napon át tartják nyitva a pinceajtót az Iván-völgyi borászok. Június 17-én és 18-án reggeltől estig lehet barangolni a város fölött elnyúló festői szőlőtermő vidéken…