Vissza

Ünnepi kadarkateszt

2021.12.15. | Szabó Edit
Örömmel jelentjük, hogy az idei évtől november 20-a a kadarka napja. Ennek örömére a Borsmenta is megtartotta házi kadarkatesztjét. Izgalmas és tanulságos kóstoló volt, a pálmát egy dűlőszelektált bor vitte el…


A kutatások szerint a 17. századig főként fehér szőlőket termeltek hazánkban, ám a törökök kiűzése után Magyarországra telepedett szerbek vörösboros szőlőkultúrát hoztak magukkal. Valahogyan ekkor kerülhetett hozzánk a kadarka is. A szőlő eredete bizonytalan, egyesek szerint Kis-Ázsiában volt őshonos, mások Albániát jelölik meg őshazájaként, mi viszont azóta ízig-vérig a sajátunknak érezzük.


Fotó: Tóth Ferenc Pincészet Facebook

A fajtáról

A filoxéravészig Magyarországon a kadarka volt a legelterjedtebb kék szőlő, és ezzel óriási kuriózumnak számítottunk Európában. A környező országokban ugyanis valamiért nem sikerült meghonosítani a fajtát, de mi annyira szerettük, hogy a vörösboraink többségének kadarka volt az alapja.

Pedig sok baj volt vele: a színanyaga kevés, ezért sötét bor nemigen készíthető belőle, későn érik, rothadékony, így a termése nem minden évben kielégítő. Valószínűleg ez okozta, hogy az 1870-es évektől szép lassan kezdett kiszorulni a termelésből. 2008-ban még több mint 600 hektár kadarka volt hazánkban, ám ez a szám 2021-re 274 hektárra apadt. Jó hír azonban, hogy a fajta kezdi visszanyerni presztízsét.

A 22 magyar borvidékből összesen 15 helyen találunk kadarkát, de ebből 4 borvidéken egy hektárnál kisebb területen.  Mennyiségben a Kunság vezet, több mint 86 hektárral, mögötte, bő 10 hektárral lemaradva Szekszárd jön, az Egri borvidéken 33, a Hajós–Bajain nem egészen 25, Villányban 21, Csongrádban 12 hektáron termesztik, de előfordul az Etyek–Budai, a Tolnai, a Balatonboglári, a Mátrai és a Pécsi borvidéken is.A kadarka illat- és ízjegyei

Ami az illatban először megjelenik, az leggyakrabban a fűszeresség, amelyhez piros bogyós gyümölcsök jegyei társulnak: cseresznye, málna, csipkebogyó, som, meggy. Ízben is hasonló világot mutat, általában nem különösebben rétegzett, de nem is várjuk el tőle.

A kadarka a gasztronómiában

A kadarka általában karcsú testű, jó savú bor, ezért a meleg nyári napokon fröccsnek is kiváló, karácsonykor pedig a halászlé mellé kerül az asztalra. Jó barátságban van a magyaros ízvilágú, paprikás ételekkel, ezért pörkölthöz, gulyáshoz, lecsóhoz, paprikás krumplihoz bátran adhatjuk, de pizzák, paradicsomos olasz tészták kísérőjeként is remek. Meg csak úgy, csendes esti borozgatáshoz.A tesztről

A Borsmenta tesztjén 14 kadarkát kóstoltunk 4 borvidék 12 pincészetétől. Közülük egy volt siller, a legfiatalabb a 2020-as, a legidősebb a 2013-as évjáratból érkezett. Parádés sor volt, nagyon szépen elkészített, izgalmas borokkal, hűen tükrözve a fajta sokarcúságát. A legjobbak közé két egri, két hajós–bajai és két szekszárdi került, az 5. helyen ugyanis holtverseny alakult ki. Nem jutott ugyan az első öt közé, de a sillert is bemutatjuk, mert a maga kategóriájában az egyik legjobb bor, amivel valaha találkoztunk.


 
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Csutorás Ferenc: Egri Kadarka Siller 2020A pincészetet Csutorás Ferenc egri borász, Csernus Imre pszichiáter és Mészáros Péter grafikus alapította 2009-ben. Az volt a határozott céljuk, hogy a kivágásra ítélt, hajdan az egri érsekség tulajdonában lévő szőlőültetvényeket megmentsék. A terv nagyon jól sikerült, és a ma már 8 hektáros birtokon nemcsak az érseki szőlők virulnak, de saját klónszelekciójuk is van, mégpedig az Egri borvidék legizgalmasabb kadarkaültetvényével. A borokat Csutorás Ferenc készíti, a kadarka, az egri bikavér és a naturális borászkodás elkötelezett híve. „A mi pincénkben a borász az adalékanyag” – írják a weboldalon, és ez minden tekintetben megfelel az igazságnak.

A cseresznyepiros színű bor illatában a fűszeresség mellett nagyon finom málnás, somos, hecsedlis világot fedezhetünk fel. Kóstolva száraz, jó savú, „ízében a gyümölcsösség mindent visz, mint nyári vihar a szalmakalapot” – mondja róla Kovács Antal örökös magyar sommelier-bajnok, és igaza van. Nagyon jó arányú siller, igazi, halászlé mellé való fajta, de akkor is jól járunk, ha a csirkepörköltet öblítjük le vele.
 

Az egyik ötödik – Tóth Ferenc Pincészet: Egri Kadarka Superior 2018A kárpótlásban később visszakapott ültetvényeken Tóth Ferenc 1983-ban telepítette el az első 6 hektár szőlőt. Három évvel később a felesége is felmondta tanári állását, és onnantól ketten vitték a pincét. Tóth Ferenc húsz éven keresztül volt a szőlész és a borász egy személyben, és még ma is kijár az ültetvényekre. Túl a nyolcvanon ez nem kis teljesítmény. Lányuk, Katalin 2008-ban ügyvezetőként csatlakozott a családi vállalkozáshoz, és azóta ő a borászat motorja. Tóth Ferencnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a kadarka visszatért az Egri borvidékre. Az elsők között karolta fel a fajtát, nem véletlenül tartják őt a kadarka nagykövetének.

Ez a pincészet első superior kadarkája, a Tihamér-dűlőben szüretelték hozzá a gyümölcsöt. Acéltartályban erjedt, majd 20 hektoliteres ászokhordóban érett 9 hónapig. Koktélcseresznyés illattal, finom fűszerességgel hódít, gazdag, mély, rétegzett, még nagyon fiatal. Az ünnepek bora, illik a karácsonyi halászlé mellé, de a húsvéti füstölt sonkához is jó kísérő.  
 

A másik ötödik – Heimann és Fiai: Porkoláb-völgy Kadarka 2020Ki ne ismerné Heimannék csodálatos birtokközpontját a szekszárdi Iván-völgy szívében, amelynek teraszáról káprázatos panoráma nyílik a környező szőlőültetvényekre! A család az iratok tanúsága szerint már 260 éve él a településen, és ahogyan az lenni szokott, a szőlőművelés és a borkészítés hagyománya apáról fiúra szállt. Heimann Zoltán a kilencedik a sorban, jelenleg ő a birtok feje, de néhány éve aktívan bekapcsolódott a munkába az ifjabbik Heimann Zoltán is. A kérdésre, hogy miben látja fia feladatát a birtokon, a családfő így válaszolt: „Csináld meg a világ legjobb kadarkáját!” És az ifjabbik Heimann Zoltán bele is vetette magát a munkába. 

A 2020-as Porkoláb-völgy Kadarka a kóstoláskor még nem volt kereskedelmi forgalomban. A bor arról a területről származik, ahol az újonnan szelektált kadarkaklónokat termesztik. Kézzel szüretelték, spontán erjedt, 8 hónapig agyagamforákban érett. Sűrű szövésű, karakteres bor lett belőle, illatában kék szirmú virágokkal, édesköményes, eukaliptuszos fűszerességgel. Kóstolva a cseresznyés, meggyes világ dominál, de ízei egyelőre nagyon visszafogottak. Még egy kis időre van szüksége, de valószínűleg nagyon szép, izgalmas, figyelemre méltó bor lesz belőle.
 

A negyedik – Koch Borászat: Hajós-Bajai Prémium Kadarka 2020A Hajós–Bajai borvidéken található 150 hektáros birtok központja Borota községben található. A tulajdonos, Koch Csaba akkor költöztette át ide a termelést, amikor kinőtték a család régi, több generáción keresztül híven szolgáló császártöltési pincéjét. Borotán nemcsak kitűnő pincét és modern feldolgozót találunk, hanem kádármúzeumot, autentikus kádárlakást és egy wellnessrészleggel felszerelt panziót is, ahol a földszinti kóstolóteremben jólesik a nyugalmas borozgatás.

A prémium kadarka fakádban erjedt és tölgyfa hordóban érett. Illatában mentás fűszeresség és egy kis erdei gyümölcsös, vadmálnás, meggyes hangulat is fellelhető. Ízében is hozza mindazt, amit illatban ígér, egyszerű, könnyen érthető, szerethető bor, a mindennapok fűszere. Nem kell rajta sokat gondolkodni, csak élvezzük a lédús gyümölcsösséget.
 

A harmadik – Schieber Pincészet: Trilógia Kadarka 2020Kadarka utca 100. Ha az ezen a címen található, ma már műemléki védettséget élvező szekszárdi épületegyüttes mesélni tudna, bizonyára sok érdekes történetet tudhatnánk meg az egykor itt élő, dolgozó, szőlőt művelő és bort készítő emberek hétköznapjairól. Ma itt találjuk a Schieber Pincészet központját, egy csodálatos, háromágú pincével a mélyén. A birtokhoz 54 hektár szőlőterület tartozik a Baranya-völgy- és a Görögszó-dűlőben.

Ez a kadarka a csendes délutáni borozgatások kötelező kelléke. Könnyed, emelkedett, boldogító. Légies test, tökéletes harmónia, meggyes, ringlós, gránátalmás ízek, visszafogott alkoholtartalom, minden benne van, amitől egy kadarka szép lehet. Nagyon enyhe hordós érlelést kapott, csak a teljesség kedvéért. Egy jó bécsi szelet tökéletes partnere lehet, de nem kell feltétlenül enni hozzá, egy könyv mellett is kiváló társ. 


A másodikAlmagyar Érseki Szőlőbirtok – Csutorás Ferenc: Kadarka Superior 2020A pincészetről már a sillernél szót ejtettünk. A bor a ménesi klón terméséből készült, az Almagyar-dűlőben szüretelték. Sűrű, intenzív, mégis benne van a kadarkákra jellemző könnyedség. Illatban és ízben egyaránt rendkívül gyümölcsös, részletgazdag, nagyon élvezetes. Beszélgetős bor, figyelmet kíván, és tiszteljük is meg azzal, hogy rászánjuk az időt. Megérdemli.


Az első – Sziegl Pince: Herreberg Kadarka 2020Petra és Balázs. Ők a Sziegl házaspár, akik újra feltették a Hajós–Bajai borvidéket az ország bortérképére. 2012-ben kezdték, két ajándékba kapott parcellával. Jelenleg 9 hektárt művelnek ökológiai gazdálkodásban, nyitottan, kíváncsian, nem múló tisztelettel a szőlő és a borok iránt. Imádnak kísérletezni, soha nincs két egyforma boruk, megható szeretettel gondozzák az ültetvényeiket, különös tekintettel azokra az idős, karós szőlőkre, amelyekről ez a kadarka is származik. A Herreberg-dűlő löszös, agyagos altalaján változatos homoktalaj terül el, és a közelben folyó Dunának köszönhetően gyakran megül itt a pára, így nem ritka, hogy a szőlőkön megjelenik a botritisz. A terület koncentrált, mély, egyedi karakterű borokat ad.

Pohárba töltve azonnal látszik, hogy szűretlen borral van dolgunk. Az illat olyan, mintha friss gyümölcsbe haraptunk volna vagy szőlőlevet szagolgatnánk, nagyon természetes, kicsit mentás, korianderes, de van benne egy kis bergamottos, fekete ribizlis, tejkaramellás hangulat is. Nagyon összetett és szerethető. Kóstolva is izgalmas, a gyümölcsök szinte robbannak a szájban. Josta, vadmálna, cseresznye, fűszerek, rengeteg íz finoman, hivalkodás nélkül.

Csodálatos bor, emlékezetes, igazi klasszis. Nincs benne semmi tetszeni vágyás, mégis egy csapásra hódít meg mindenkit a természetességével. Nem lehet nem szeretni.
 


Íme a teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:


Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Csutorás Ferenc: Egri Kadarka Siller 2020, Kadarka Superior 2020; Balla Géza: Kadarka Classic 2018; Bősz Adrián: Kadarka 2013; Heimann és Fiai: Porkoláb-völgy Kadarka 2020; Koch Borászat: Hajós-Bajai Prémium Kadarka 2020, Frisch Kadarka Selection 2018; Lajvér Borház: Limited Edition Kadarka 2020; Márkvárt Pince: Kadarka 2020; Pósta Borház: Amfórás Kadarka 2019; Schieber Pincészet: Trilógia Kadarka 2020; Sziegl Pince: Herreberg Kadarka 2020; Tóth Ferenc Pincészet: Egri Kadarka Superior 2018; Vida Családi Borbirtok: Petit Bonsai Kadarka 2020.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Fejedelmi szamorodnik

2020.03.26. | Szabó Edit
Nem lesz vidám húsvétunk, mi mégis bort ajánlunk az ünnepi asztalra. A Borsmenta szamorodnitesztjén két Szepsy-bor végzett az élen, de bármelyik tesztalanyunkat jó szívvel ajánljuk – ak…
Iszunk

Szentek csatája

2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, reko…
Iszunk

Százéves tőkék bora

2021.05.27. | Szabó Edit
A szekszárdi Vida Családi Borbirtok Bonsai nevű kadarkája százéves szőlőtőkék terméséből készült. Az ültetvény maga a csoda, a bor nemkülönben. Szabó Edit jegyzete…  
Iszunk

A nagy gyöngyözőteszt

2021.07.06. | Szabó Edit
Hat borvidék 20 pincészetének 22 gyöngyözőborát kóstolta végig a Borsmenta női különítménye. A Villányi, a Kunsági és a Nagy-Somlói borvidék borai kerültek a dobogóra, de meglepetésben…
Iszunk

Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitt…
Iszunk

Éljen a könnyű vörös!

2021.11.12. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi tesztjén a könnyű vörösborokat vettük górcső alá. Nyolc borvidék 18 pincészetének 20 csavarzáras tételét töltöttük a poharakba, villányi, egri és balatonboglári pi…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)