Tesztelünk

Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022

Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022 című cikk borítóképe
2024. 01. 28. | Szabó Edit
A Bussay Pince pét-natjának neve az ősi eljárásra utal. Traminiből készült, bájos, üde, elegáns bor, tele vitalitással…

A bor szépen nyitható, nem habzik fel a palackban.

Édes tónusú illatában kezdetben érezhető egy kis fülledtség, de szerencsére az gyorsan kiszellőzik, és helyét elegáns virágosság veszi át. A bodzás, sárga rózsás jegyeket szépen egészíti ki egy kis finom élesztősség, és aztán jönnek a gyümölcsök is: barack, körte, ringló, ananász. Tobzódunk az illatokban.

Kóstolva először édes, aztán keserű, aztán gyümölcsös. Folyamatosan változik, széthúz és összetart, izgalmas ez a játék. Utóízében még egy kis komlós kesernyésség is feltűnik, de végül mégis a rózsás, barackos világ marad velünk hosszan.

Kedves, szerethető pét-nat, frissítő, markáns buborékokkal és egy pici édességgel, ami nem hiányzik belőle feltétlenül, de nem is bánjuk, hogy ott van. A gyöngyözése kitartó, könnyű inni, könnyű lelkesedni érte.

(87 pont)
2023. december 13-án kóstoltuk.

Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy szerepet vállal a Borsmenta-tesztek szervezésében!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Méthode Ancestrale
Termelő: Bussay Pince
Termőhely: Zalai borvidék
Évjárat: 2022
Típus: száraz fehér pét-nat
Fajtaösszetétel: tramini
Alkoholtartalom: 13.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 6000 Ft
A termelő weboldala: https://bussaypince.hu/
Beszélgetés a borásszal: Az Örökség íze

A pincészet elérhetőségei:
Bussay Pince – dr. Bussay Dorottya
Cím: 8873 Csörnyeföld, Hegy út 2.
Tel.: +36 70386-9168
E-mail: info@bussaypince.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk
Pét-natok tesztje a Borsmentán című cikk borítóképe

Pét-natok tesztje a Borsmentán

2024. 01. 26. | Szabó Edit
Divatos a pét-nat, ezért is szenteltünk egy Borsmenta-tesztet a hazai gyalogpezsgőknek. A dobogóra egy zalai, egy kőszegi és egy villányi tétel került. Íme a részletek…
Vendégoldal
Pannon karácsony 2023 című cikk borítóképe

Pannon karácsony 2023

2023. 12. 02. | Borsmenta
Ünnepi nagykóstolóra várja a borbarátokat december 5-én Budapesten a Pannon Bormíves Céh. A rendezvényen 35 pincészet több mint 100 borát töltik a poharakba, átadják a Bussay László Emlékdíjat, és lesz jótékonysági borárverés is…
Tesztelünk
Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2020 című cikk borítóképe

Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2020

2021. 10. 17. | Szabó Edit
Csupa gyümölcs, csupa báj. A Bussay Pince Méthode Ancestrale pét-natja jól behűtve az igazi…
Iszunk
Pét-natok, sorakozó! című cikk borítóképe

Pét-natok, sorakozó!

2021. 09. 30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitte el. Íme a részletek…
Iszunk
Az Örökség íze című cikk borítóképe

Az Örökség íze

2019. 10. 06. | Szabó Edit
30 éves a Bussay Pincészet. Sok minden van a mondat mögött. Szép és nehéz évek, gondok, fájdalmak, emlékek, borok, emberek. Valaki, aki már a felhő széléről integet azoknak, akik fenékig ürítik az Örökséggel töltött poharat…
Vendégoldal
Bussay-emlékdíjat kapott a Borsmenta főszerkesztője című cikk borítóképe

Bussay-emlékdíjat kapott a Borsmenta főszerkesztője

2018. 12. 14. | Borsmenta
Szabó Edit vehette át a Bussay-emlékdíjat 2018-ban, Sánta Zoltán posztumusz kitüntetést kapott…