Tesztelünk

Katona Borház: Semillon 2023

Katona Borház: Semillon 2023 című cikk borítóképe
2025. 10. 06. | Szabó Edit
A semillon a világ egyik legismertebb szőlőfajtája, ám hazánkban csak viszonylag kis mennyiségben terem. A Katona Borház üde és lendületes fajtaborként palackozza, a tételt rukkolás ételek mellé ajánljuk…

A halvány citromsárga színű bor könnyed, virágos-gyümölcsös illatában a citrusos-mangós-sárgadinnyés jegyek mellett a fehér borsos, citromfüves fűszeresség, a gyógypemetefüves édesség és egy leheletnyi ásványos sósság is megjelenik.

Kóstolva kellemesen fanyar, enyhén kesernyés – majdnem olyan, mintha rukkolát rágcsálnánk, egy picit még csíp is a vége, de cseppet sem kellemetlen. A citrusos, sárgadinnyés karakter ízben is megvillan, de a friss, finom kesernye a legfontosabb vonása.

Szépen elkészített, arányos fehérbor, jó balansszal, izgalmas ízekkel. Tipikus rukkolabor, mindenhez passzol, amiben ez a salátaféle benne van.

(86 pont)
2025. április 28-án kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Semillon
Termelő: Katona Borház
Termőhely: Balatonboglári borvidék
Évjárat: 2023
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% semillon
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 2500 Ft
A termelő weboldala: https://www.katonaborhaz.hu/


A pincészet elérhetőségei:
Katona Borház – Katona Zsófia
Cím: 8691 Balatonboglár, Epres u. 10.
Tel.: +36 20 221-0871
E-mail: info@katonaborhaz.hu

Budafoki pince
1222 Budapest, Borkő u. 6/B.

Fotó:
Borsmenta

Iszunk
Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje

2025. 10. 01. | Szabó Edit
Semillon, viognier, sangiovese, grenache, malbec, petit verdot, tempranillo… Jól ismert szőlőfajták, ám itthon kevés a termőterületük. És hogy milyen bort készítenek belőlük a magyar borászok? A Borsmenta tesztjén ennek jártunk utána…
Iszunk
Chardonnay-teszt a Borsmentán 2024 című cikk borítóképe

Chardonnay-teszt a Borsmentán 2024

2024. 05. 22. | Szabó Edit
A Borsmenta magazin chardonnay-tesztjén 11 borvidék 17 borászatának 21 borát kóstoltuk. A merítés széles volt, és a mezőny váratlanul izgalmas. Az élmezőnyben az Etyek–Budai, az Egri és a Balatonfüred–Csopaki borvidék borai végeztek…
Utazunk
Hosszú hétvége Bordeaux-ban című cikk borítóképe

Hosszú hétvége Bordeaux-ban

2021. 08. 25. | Vargha Márk
Bordeaux ezerarcú vidékét megismerni talán kevés egy élet, ám ha szerencsénk van, már egy hosszú hétvége alatt is sok mindent felfedezhetünk. Vargha Márk olyan mázlista volt, hogy épp a Nyitott Pincék idején érkezett…
Iszunk
A sauvignon blanc című cikk borítóképe

A sauvignon blanc

2021. 05. 07. | Szabó Edit
Lehet óvilági, lehet újvilági, buja passiógyümölcsös vagy hűvösebb, csalános – alig akad borkedvelő ember a világon, aki a sauvignon blanc-t ne szeretné…
Utazunk
Irány Portugália! 3. rész című cikk borítóképe

Irány Portugália! 3. rész

2020. 11. 19. | Vargha Márk
Beszélgetünk
Élj a mának! című cikk borítóképe

Élj a mának!

2018. 03. 17. | Szabó Edit
Beszélgetés Tar Ferenccel
Hetekig lebegett élet és halál között, az orvosok lemondtak róla, Tar Ferencnek azonban még sok dolga van ezen a világon. Magához tért, meggyógyult, és bő egy éve megnyitotta Carpe Diem nevű borbárját. Az ország egyik legsikeresebb borkereskedőjével beszélgettünk…