Utazz velem – Valencia, a parkok városa

2021.08.11. | Gergely Györgyi
Turia park, Jardín de Monforte, L'Esplanada de Vivers, fák, virágok, fény, egy isteni paella, na meg a Szent Grál. Gergely Györgyi útinaplójának második részében folytatódnak a valenciai kalandok…
 


Gergely Györgyi nem hivatásos blogger, nem is újságíró. Tréner, coach és Lomi Lomi masszázsterapeuta, aki imád utazni, és élményeit a Facebookon az – eredetileg a barátainak, ismerőseinek létrehozott – „Utazz velem” című oldalán meséli el. Személyes hangvételű, közvetlen írásaira azért figyeltünk fel, mert csodásak a fotói, és a látnivalók mellett mindig nagyon sok praktikus információt is közöl a követőivel. Engedélyt kértünk rá, hogy a szövegeit a Borsmenta oldalán is közzétegyük, így mostantól időről időre megjelennek majd nálunk Györgyi írásai. Reméljük, a beszámolók nyomán olvasóink is kedvet kapnak ahhoz, hogy a nyakukba vegyék az országot vagy a világot. Györgyi szövegein szinte semmit nem változtattunk, meghagytuk a maga közvetlen, csevegő modorában, így az embernek valóban az az érzése, mintha egy ismerős élménybeszámolóját hallgatja.


 
Valencia II.
 
Parkok, fák, virágok
 
Ha az ember az egész délelőttöt, kora délutánt a város felfedezésével tölti, a végére alaposan elfárad. Így gyakorlatilag hagyományt teremtettünk azzal, hogy délutánonként a tengerpart felé vettük az irányt. A vízparti szieszta kitűnő levezetése egy gyaloglós napnak. (Arról nem is beszélve, hogy nekem nagyjából semmi nem tudja úgy kimosni az agyamat, mint a tenger morajlása. Szóval, ezt írta fel receptre az orvos…) Ebben a ritmusban telt egy teljes nap, és remekül éreztük magunkat.


 
Másnap reggeli után szétváltunk, mert Kriszta (az útitársam) jógázni akart, én meg folytatni a bámészkodást a feltöltött folyómederben kialakított Turia parkban. Teljesen beleszerettem abba a helybe. Meghagyták a folyón átívelő hidakat (imádom a hidakat, aki még nem tudná…), néhol tavacskákat is létrehozva egy-egy alatt, hogy a vizet imitálják, és hát rengeteg fű, fa, virág mindenütt. Tele van játszóterekkel, sportolási lehetőségekkel, pihenőhelyekkel, kávézók is vannak itt-ott, szóval a maga 110 hektárjával nagyon kellemes hely a városban.


 
Egy-két helyen – kilépve a folyómederből – megnéztem más kertet, parkot is, mert tudtam, hogy vannak érdekességek. A Jardín de Monfort-ban pl. egy csodás Bougainvillea-lugas, a L'Esplanada de Viversben pedig egy rózsagyűjtemény – bár ez nem volt számomra átütő látvány, a Margitsziget rózsái pompázatosabbak, de aki el akar igazodni a rózsák fajtái közt, annak biztos hasznos. Ebben a parkban viszont volt egy szabadtéri fotókiállítás, ami nagyon tetszett. Ezen kívül nagyon érdekes formájú fákkal is találkoztam, amilyenekkel máshol még sosem.


 
Sajnos az idő délelőttönként nem nagyon kedvez a fotózásnak, rendszerint csak délután 2 után kezd kikandikálni a nap a felhők mögül, de bízom benne, hogy ez változik még…
 
A valenciai paella
 


Ebéd előtt újra találkoztunk Krisztával. A Central Market nevű piac gyönyörű épületének környékén korábban láttunk jó kis éttermeket, és meg akartuk kóstolni a valenciai paellát. Ez a hagyományosan spanyol étel konkrétan innen származik. Az eredeti valenciai paellában nem voltak tenger gyümölcsei. Csigával, nyúllal, csirkével, zöld- és fehérbabbal készítették, valamint a Valencia tartományban termesztett rövid szemű rizzsel, és elengedhetetlen alapanyagával, a sáfránnyal, ami Kasztília-La Manchában őshonos. Ezt a tartományt ma is a világ legnagyobb sáfránytermesztői között tartják számon. A paella isteni volt (a miénkbe nem került csiga).
 
Itt van a Szent Grál – vagy nem



Délután az óvárosban bóklásztunk. A legenda szerint a valenciai katedrálisban őrizték kb. 500 évig a Szent Grált (azt a kelyhet, amiből Jézus az utolsó vacsorán ivott). Egyes kutatók szerint ma is itt van az eredeti, mások szerint Rómában. Mindenesetre megnéztük, és a toronyba is fölmásztunk, hogy lemozogjuk a paellát…


 
A katedrális mögött fekszik a Plaza de la Virgen, az óváros és Valencia legszebb tere, a Basílica de la Virgen de los Desamparados székesegyházzal. Az épület lenyűgöző, és sikerült belehallgatnunk egy fiúkórus énekébe is…
(folytatjuk)

A Valenciáról szóló sorozatunk első része ITT olvasható.

 
Fotó:
Gergely Györgyi - Facebook

Utazunk

Pezsgőtúra a cava fővárosában

2017.05.22. | Szabó Hajnalka
Tavaszi barcelonai kirándulásunkat stílusosan egy cavatúrával koronáztuk meg, és azóta is valljuk, hogy aki a katalán fővárosban jár, nem hagyhatja ki ezt a kitérőt…  
Utazunk

Tévedj el Barcelonában!

2017.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta karácsony előtt rövid nemhivatalos látogatást tett Katalónia fővárosában, és riporterünk többször is úgy érezte, eltévedt kicsit…  
Főzünk

Spanyol tortilla petrezselyemsalátával

2018.03.29. | Szabó Edit
Spanyolországban sok helyen kínálják ezt a tojásos fogást reggelire, de egy könnyű salátával ebédre is tökéletesen megfelel...
Utazunk

Galícia, a zarándokok földje

2019.09.27. | Vargha Márk
Galícia, 1. rész
Ha Spanyolország felé vesszük az irányt, legtöbbször Madrid, Barcelona, Andalúzia vagy esetleg Baszkföld a cél, pedig a kissé hűvös északnyugati partvidék is számtalan titkot rejt. Fede…
Utazunk

Galícia: utazás az albariño földjén

2019.10.14. | Vargha Márk
Galícia, 2. rész
Egy bort akkor lehet a legjobban megérteni, ha ott kóstoljuk, ahol termett. Spanyolország Rías Baixas borvidékének albariño nevű fehérborához a Rubianes és a Baión birtokot bejárva kerü…
Utazunk

Utazz velem – Valencia, az élhető város

2021.08.04. | Gergely Györgyi
Gergely Györgyi útinaplója
Parkok, tengerpartok, épületek, ételek, mediterrán életérzés, barátságos emberek. Gergely Györgyi útinaplójának első részében Valencia mutatkozik be…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)