Vendégoldal

És kész!

És kész! című cikk borítóképe
2022. 11. 08. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza mesél…

Robi lett „az év szüretelője”!

Pukkant a Szentesi József–Variszkusz koprodukciós rajnai pezsgő, leszedtük az utolsó fürtöket is. Megvendégeltük a barátokat, akik segítettek; ez alakult ki nálunk, szüretek után a feldolgozásra koncentrálunk, nem tudunk vendéglátók lenni, így a legvégén mulatunk együtt. Ki kell emelnem itt nagyszerű barátunkat, Robit, aki elnyerte „az év szüretelője” vándorkupát. Rajta (is) nagyban múlt a szezon sikere.

Füles elveszett, de megkerült!

A feleségem kiváló gulyást főzött a bográcsban, Zolival borkóstolót improvizáltunk, 6-8 gyerek – nagyrészt lányok – békés egyetértésben csépelte egymást. A kutyánk közben megpattant otthonról egy csapat kiránduló fiatallal, akik varázslatos módon kiderítették, hogy a miénk. Ezúton is hála és köszönet nekik, sok bánatot spóroltak meg egy nyolcéves kislánynak. Fülest végül este, Pákozdon kaptuk vissza, bejárta a Velencei-hegységet a srácokkal, és másnap – magához képest – egész nyugodt volt.

9 tonna szőlőből 5000 liter bor

A buli tehát jól sikerült, és összességében a szüret is. Hirtelen, fejben számolva nagyjából 9 tonna szőlőt dolgoztunk fel, amiből körülbelül 5000 liter bor készült-készül, hiszen az erjedés még zajlik. Izgalmas időszaknak nézünk elébe; a pincében hétről hétre változnak a borok, szégyenlősen fel-fellebbentve a fátylat majdani önmagukról. Fejteni sokat fogunk mostanában, ezzel választva el az újborokat az erjedési seprőtől. A pincén kívül pedig beköszönt a kóstolószezon: ilyenkor van időnk eleget tenni a felgyűlt felkéréseknek, találkozni borissza barátainkkal, és nem csak mi tartunk – megyünk is kóstolni, hiszen rengeteget tanulhatunk ebből.

Kóstoljatok ti is, a legközelebbi találkozásig jó borokat kívánunk!

Ui.: az elmúlt két hónapban velünk szüretelő barátainknak és családjainknak pedig puszi, pacsi, nagy ölelés. Köszönjük!

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
A természet tökéletlen tökéletessége című cikk borítóképe

A természet tökéletlen tökéletessége

2022. 10. 25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!
Vendégoldal
Egyfolytában esik... című cikk borítóképe

Egyfolytában esik...

2022. 10. 11. | Schubert Ádám
Aprónapló 5. rész
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…
Vendégoldal
Szüret élesben című cikk borítóképe

Szüret élesben

2022. 09. 27. | Schubert Ádám
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal
Csináld már! című cikk borítóképe

Csináld már!

2022. 09. 20. | Schubert Ádám
Aprónapló 3. rész
Az Aprónapló 3. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan zajlanak náluk a szüreti előkészületek, mi minden történik a pincében, és persze szokás szerint küzdenek az elemekkel…
Vendégoldal
Törekszünk az egyszerűségre című cikk borítóképe

Törekszünk az egyszerűségre

2022. 09. 06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal
Kezdetben vala… című cikk borítóképe

Kezdetben vala…

2022. 09. 02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló bejegyzéseit!