És kész!

2022.11.08. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza mesél…


Robi lett „az év szüretelője”!

Pukkant a Szentesi József–Variszkusz koprodukciós rajnai pezsgő, leszedtük az utolsó fürtöket is. Megvendégeltük a barátokat, akik segítettek; ez alakult ki nálunk, szüretek után a feldolgozásra koncentrálunk, nem tudunk vendéglátók lenni, így a legvégén mulatunk együtt. Ki kell emelnem itt nagyszerű barátunkat, Robit, aki elnyerte „az év szüretelője” vándorkupát. Rajta (is) nagyban múlt a szezon sikere.

Aprónapló 7. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Füles elveszett, de megkerült!

A feleségem kiváló gulyást főzött a bográcsban, Zolival borkóstolót improvizáltunk, 6-8 gyerek – nagyrészt lányok – békés egyetértésben csépelte egymást. A kutyánk közben megpattant otthonról egy csapat kiránduló fiatallal, akik varázslatos módon kiderítették, hogy a miénk. Ezúton is hála és köszönet nekik, sok bánatot spóroltak meg egy nyolcéves kislánynak. Fülest végül este, Pákozdon kaptuk vissza, bejárta a Velencei-hegységet a srácokkal, és másnap – magához képest – egész nyugodt volt.

Aprónapló 7. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

9 tonna szőlőből 5000 liter bor

A buli tehát jól sikerült, és összességében a szüret is. Hirtelen, fejben számolva nagyjából 9 tonna szőlőt dolgoztunk fel, amiből körülbelül 5000 liter bor készült-készül, hiszen az erjedés még zajlik. Izgalmas időszaknak nézünk elébe; a pincében hétről hétre változnak a borok, szégyenlősen fel-fellebbentve a fátylat majdani önmagukról. Fejteni sokat fogunk mostanában, ezzel választva el az újborokat az erjedési seprőtől. A pincén kívül pedig beköszönt a kóstolószezon: ilyenkor van időnk eleget tenni a felgyűlt felkéréseknek, találkozni borissza barátainkkal, és nem csak mi tartunk – megyünk is kóstolni, hiszen rengeteget tanulhatunk ebből.

Aprónapló 7. rész - Schubert Ádám pázmándi borász naplója - borsmenta.hu

Kóstoljatok ti is, a legközelebbi találkozásig jó borokat kívánunk!

Ui.: az elmúlt két hónapban velünk szüretelő barátainknak és családjainknak pedig puszi, pacsi, nagy ölelés. Köszönjük!
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Vendégoldal

Törekszünk az egyszerűségre

2022.09.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal

Csináld már!

2022.09.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 3. rész
Az Aprónapló 3. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan zajlanak náluk a szüreti előkészületek, mi minden történik a pincében, és persze szokás szerint küzdenek az elemekkel…
Vendégoldal

Szüret élesben

2022.09.27. | Schubert Ádám
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal

Egyfolytában esik...

2022.10.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 5. rész
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…
Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)