Csináld már!

2022.09.20. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 3. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan zajlanak náluk a szüreti előkészületek, mi minden történik a pincében, és persze szokás szerint küzdenek az elemekkel…


Sziasztok újra!

Mire ezt olvassátok, mi már elkezdtük a 2022-es szüretet, de most, amikor írom, még csak az előkészítésnél tartunk. Zoli töpreng, tépelődik, én pattogok, a jelszó: CSINÁLD MÁR! A pincében még van néhány hordó 2021-es vörös, ezeket palackozni kell.


 
Kell pár okos ötlet

A szüret előtt minden évben kiürítjük a pincét, azaz felhordunk mindent, ami mozdítható, és alaposan kitakarítunk. Penésznek, kosznak, pókhálónak ott helye nincs. Ezt a pillanatot tudjuk kihasználni, hogy építkezzünk is kicsit odalent. Tavaly kis falakat építettünk, hogy a hordók fölé, még egy emeletre lehessen pakolni. A pince mindössze 24 négyzetméteres, kell hát pár okos ötlet, hogy elférjünk. Zoli itt elemében van, tervez, számol, anyagot rendel, vitatkozik velem, megint számol (CSINÁLD MÁR!), aztán nekilátunk, és valami lesz. Persze én összecsapnám, Zoli meg túlgondolná, és ki tudja, mikor látna neki, szóval az univerzum egyensúlyigénye itt is tetten érhető.
Idén a padló korszerűsítése került terítékre. Aljzatkiegyenlítő és némi festék kombinációjától várjuk az egyszerűbb takaríthatóságot. Száműzzük a csántérokat, amiknek, azt hiszem, ászokfa a hivatalos neve, helyettük idéntől a tartályok is raklapokra kerülnek, így felemelhetőek lesznek, és ezáltal a gravitáció segítségével fogunk tudni fejteni.


 
Pályázat, peronoszpóra, jégverés

Augusztus elejére el is készült minden, a hordókat feltöltöttük citromsavas-kénes vízzel, amit minden évben megteszünk – ez kiválóan eltávolítja a hordó falára rakódott borkövet. 225 és 100 literes magyar tölgyhordókat használunk, vigyázunk rájuk, általában egy-két évente érkezik új darab. Részben mert nem célunk a hordó ízének megjelenítése a borokban, részben mert nem mód nélküli mulatság az új hordók vásárlása, és aki olyan tehetségesen adminisztrál, mint mi, annak a pályázat szó azon kupac környékén van, amiben a peronoszpóra és a jégverés is leledzik.



A hordók tehát áznak, a pincepadló új, az eszközök elmosva, és persze a két hónapja várt csapadék is megérkezett augusztus 20-ra, három nappal az első tervezett szüret előtt… Egyik szemünk sír, a másik üveg. Majd meglátjuk. Kétnaponta szedjük a mintákat, mérjük a mustban a savat és a cukrot. Jövő héten biztosan szedjük a nérót és egy régi, felújításra váró kert maradék, bakművelésű tőkéiről a mustnak szánt vegyes szőlőt.
 
Kóstolható lesz a múltunk



Közben pedig, amikor marad félpercnyi időnk gondolkodni, próbáljuk tervezni az ApróKertek első vertikális kóstolójának borsorát. Bizony, ilyen esemény is lesz nálunk (amikor ezt olvassátok, már túl is leszünk rajta, de most még tele vagyunk izgalommal). Tíz bort mutatunk majd a pince eddigi életéből, néhányat közülük mi sem kóstoltunk évek óta. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egyetlen nap alatt betelt az esemény, és ugyanakkor nagy felelősség is. Reméljük, hogy nem okozunk csalódást.

Hamarosan folytatjuk, addig is igyatok jó borokat!
 
:
Fotó:
Borsmenta - honlap
ApróKertek - weboldal

Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Tesztelünk

ApróKertek: Régi Álom Néró 2018

2020.10.23. | Szabó Edit
Az organikusan gazdálkodó pázmándi ApróKertek gyönyörű néró bora igazi ritkaság. Már csak néhány palack van belőle forgalomban, aki szeretné megkóstolni, annak komoly felderítő munkát k…
Tesztelünk

ApróKertek: Könnyűvér 2020

2021.12.19. | Szabó Edit
Négy pázmándi borász összeállt, és mindenki elkészítette a maga könnyű vörösborát a saját elképzelése szerint. A lényeg az, hogy kékfrankos legyen az alap. A borokat Könnyűvérnek nevezt…
Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…
Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Vendégoldal

Törekszünk az egyszerűségre

2022.09.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…

címkék

amerika (4) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (93) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (287) borász (52) borászok borásza (11) borbár (34) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (57) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (56) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (7) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (82) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (187) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (4) sauvignon blanc (21) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (81) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (13) tesztelünk (121) tokaj (141) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (52) utazási tippek (11) utazunk (27) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)