Nálunk randizik a nemzetközi borszakma!
A BOR 2025 – Hungarian Wine Summit célja, hogy átfogó képet adjon a magyar bor egyediségéről, értékeiről és nemzetközi versenyképességéről. A rendezvényre 150 külföldi vendég érkezik – köztük válogatott importőrök, kereskedők, szakértők és újságírók –, elsősorban a Nemzeti Bormarketing Stratégiában kiemelt nemzetközi célpiacokról, akik közel 80 borászat tételeit ismerhetik meg, miközben személyesen is ellátogatnak hazánk több borrégiójába.
A program központi eleme a szeptember 10-11-én Budapesten zajló kétnapos konferencia, melyet Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyit meg. Az első nap a mesterkurzusoké, ahol a résztvevők a magyar borvilág ikonikus területeivel és stílusaival ismerkednek meg. Az előadásokat olyan neves szakemberek tartják, mint Tüű Péter (pezsgők), John Szabó és Gilvesy Róbert (vulkanikus borok), Gere Andrea és ifj. Lőrincz György (ikonikus vörösborok), valamint Molnár Péter és Mészáros László (tokaji édes borok). Az intenzív szakmai nap zárásaként kötetlen Gulyás Party várja a résztvevőket, ami a vendégszeretet és a közösségi élmény jegyében teremt lehetőséget a kapcsolatépítésre. A második nap a gyakorlati tapasztalatszerzésre és az üzleti kapcsolatok építésére koncentrál: a vendégek a Tasting Zone kóstolóin, valamint célzott B2B találkozókon ismerkedhetnek meg a borászatokkal és boraikkal. A nemzetközi média képviselői külön gasztronómiai sétán fedezhetik fel a főváros kulturális és kulináris értékeit, majd délután ők is csatlakoznak a kóstolóprogramhoz. Az estét a budai várban zajló Budapest Borfesztivál látogatása koronázza meg.
A Summit egyik legfontosabb újítása a kétszeresére bővített Study Tour program, ami lehetővé teszi, hogy a vendégek akár négy különböző vidéket is bejárjanak egyetlen hét alatt. A két turnusban zajló tanulmányutak során a résztvevők olyan ikonikus régiókat fedezhetnek fel, mint Tokaj, Eger, Szekszárd, Villány vagy a Balaton környéke, de az idén újdonságként Budafok, Pannonhalma, Sopron és Etyek is teljes értékű partnerként jelenik meg a programban. A túrák minden állomásán pincelátogatások és sétálókóstolók várják a vendégeket, ezek közvetlenebb, emberközelibb élményt biztosítanak, és arcokat, történeteket társítanak a borokhoz.
A BOR 2025 – Hungarian Wine Summit egyszerre szakmai platform, üzleti találkozási pont és élményalapú gasztronómiai utazás. A szervezők célja, hogy a nemzetközi vendégek komplex és inspiráló képet kapjanak a magyar borról – a pohárban, a termőhelyen és a közösségi élményekben egyaránt.