Iszunk

Elstartolt a Hungarian Wine Summit

Elstartolt a Hungarian Wine Summit című cikk borítóképe
2022. 03. 24. | Szabó Edit
Ünnepi vacsorával és kétnapos bortúrával kezdődött az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit. A Borsmenta munkatársa a balatoni túrán találkozott a vendégekkel…

Mint arról korábban beszámoltunk, eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervezett a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakembereknek az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit közel húsz ország száz borszakértőjét, kereskedőjét, sommelier-jét látja vendégül öt napon keresztül Magyarországon.

A vendégek március 20-án érkeztek Budapestre, és a program borkóstolóval egybekötött vacsorával indult. Másnap reggel pedig buszokra szálltak, hogy a következő két napot „terepen” töltsék. Öt csoport indult el Budapestről a szélrózsa minden irányába, az ország borvidékeinek felfedezésére. A vendégek már előzetesen komoly, minden részletre kiterjedő írásos anyagot kaptak, de a buszokon is magyar szakemberek kísérték őket, akikhez bátran fordulhattak kérdéseikkel. A Borsmenta Kielmayer Kristian borszakértő csapatához csatlakozott néhány órára, és annak lehetett tanúja, hogyan fedezik fel a borokon keresztül a vendégek a Balaton északi partját.

A kóstolónak a Petrányi Pince és Borterasz adott otthont, csodálatos környezetben, a Csopak fölé magasodó Szitahegyen. Álmodni se lehetett volna szebb időt, az utat virágzó fák szegélyezték, és a környékbeli borászok a napfényben fürdő teraszon várták a nemzetközi csapatot.

Ám mielőtt a szakemberek megérkeztek volna a Szitahegyre, Akarattyánál a Feind Borászat várta őket pezsgős tízóraira. Mint azt Maxime Belrepayre, a pincészet francia borásza elmesélte, mindenki nagyon lelkesen fogadta az ötletet. Két habzóbor és négy pezsgő került a poharakba, amelyek közül főleg a charmat technológiával készült Coupé és a tradicionális chardonnay pezsgő aratott nagy sikert.

Hogy a nemzetközi kapcsolatok egy ideje már jól működnek, és jó néhány külföldi szakember rendszeresen visszatér Magyarországra, mi sem bizonyította jobban, mint hogy az érkezők közül sokan rég nem látott barátként köszöntötték a borászokat. A két Master of Wine, Caroline Gilby és Elizabeth Gabay nélkül szinte már meg sem lehetne rendezni egy ilyen találkozót, de mellettük most egyebek között holland, amerikai és lengyel szakértők kóstolgatták a magyar borokat.

A randevúra 16 pincészet érkezett a környékről, közelebbről a Nagy-Somlói, a Badacsonyi, a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidékről. Valamennyien 3-3 bort hoztak, és a sort egyértelműen a hazai fajtákra alapozták.

Elizabeth Gabay MW a fiával, Ben Bernheimmel érkezett, mostanában ugyanis együtt dolgoznak. Ben járt már korábban Magyarországon, de ilyen koncentráltan még nem kapott ízelítőt a borainkból. Mivel Elizabeth a rozékra specializálódott, nem is volt kérdés, hogy azonnal rozét kértek a poharukba. A termet hamarosan halk zsongás töltötte meg, a borászok örömmel mutatták be boraikat az érdeklődő közönségnek.

Néhányan a vendégek közül egyértelműen a magyar szőlőfajták borait keresték, és hálásak voltak, hogy kóstolhatnak furmintot, juhfarkot, kéknyelűt, olaszrizlinget, de voltak, akik a natúr borok, mások pedig a pezsgők iránt érdeklődtek komolyabban. A két amerikai kereskedő a szokatlan borokra vadászott, és a Nagy-Somlói borvidékről érkezett tételeket találta feltűnően izgalmasnak.

A csoport ebéd után elköszönt a pincészettől, és útjukat a Balaton déli partján folytatták, ahová mi már nem mentünk velük, de megkértük Kielmayer Kristiant, a csoportot kísérő borszakértőt, hogy foglalja össze a nap tanulságait. „Az első nap után még nehéz általános véleményt alkotni, de azt szinte mindenki elmondta, hogy milyen jó volt magukkal a borászokkal találkozni, és első kézből kapni az információkat, ráadásul úgy, hogy közben ott van a Balaton csillogó tükre a háttérben. Örültek, hogy autochton szőlőfajták borait kóstolhatták, és hogy fogalmat alkothattak róla, mekkora különbség van észak és dél között. Bár a buszon meséltem nekik a területekről, a talajokról, a borstílusokról, azért mégis egészen más volt, hogy rögtön utána meg is kóstolhatták a badacsonyi kéknyelűt, a somlói juhfarkot vagy a déli parton a Bussay Pincészet csókaszőlőjét. Többen is kiemelték, milyen jó, hogy két nap alatt ilyen széles spektrumát ismerhetik meg a magyar borászatnak, és sokan említettek számukra kiemelkedő pincészeteket” – fogalmazott a szakértő, aki azt is elmondta, milyen nagyra értékelték a vendégek, hogy a programba bevont borászatok és éttermek tulajdonosai személyesen köszöntötték a jelenlévőket, emelve ezzel a találkozó rangját.

A program a kétnapos vidéki túra után a Hungexpo területén, a Sirha Budapest rendezvényen folytatódik, ahol a közösségi standon több mint nyolcvan magyar borászat, valamint mesterkurzusok, pezsgőbár és tokajiaszú-bár várja a látogatókat.

Az írás megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Beszélgetünk
A magyar bor sokkal több egy exportcikknél című cikk borítóképe

A magyar bor sokkal több egy exportcikknél

2022. 03. 14. | Szabó Edit
Beszélgetés Ondré Péterrel
Eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervez a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakemberek számára az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit részleteiről Ondré Pétert, az Agrármarketing Centrum ügyvezetőjét kérdeztük…
Beszélgetünk
Szakítani kell a sztereotípiákkal! című cikk borítóképe

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021. 10. 23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a tokaji édes borokat. A szakértőt az ebéd után kérdeztük…
Beszélgetünk
Az álmodozások korának vége című cikk borítóképe

Az álmodozások korának vége

2021. 10. 22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét kérdeztük…
Vendégoldal
Magyar borok a nemzetközi online térben című cikk borítóképe

Magyar borok a nemzetközi online térben

2021. 06. 11. | Borsmenta
A Hungarian Business Wine Program keretében Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum szervezésében.
Vendégoldal
A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével című cikk borítóképe

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021. 04. 20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből…
Iszunk
A magyar borokra figyel a világ! című cikk borítóképe

A magyar borokra figyel a világ!

2021. 04. 09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum támogatásával jelent meg…