Elstartolt a Hungarian Wine Summit

2022.03.24. | Szabó Edit
Ünnepi vacsorával és kétnapos bortúrával kezdődött az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit. A Borsmenta munkatársa a balatoni túrán találkozott a vendégekkel…


Mint arról korábban beszámoltunk, eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervezett a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakembereknek az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit közel húsz ország száz borszakértőjét, kereskedőjét, sommelier-jét látja vendégül öt napon keresztül Magyarországon.

A vendégek március 20-án érkeztek Budapestre, és a program borkóstolóval egybekötött vacsorával indult. Másnap reggel pedig buszokra szálltak, hogy a következő két napot „terepen” töltsék. Öt csoport indult el Budapestről a szélrózsa minden irányába, az ország borvidékeinek felfedezésére. A vendégek már előzetesen komoly, minden részletre kiterjedő írásos anyagot kaptak, de a buszokon is magyar szakemberek kísérték őket, akikhez bátran fordulhattak kérdéseikkel. A Borsmenta Kielmayer Kristian borszakértő csapatához csatlakozott néhány órára, és annak lehetett tanúja, hogyan fedezik fel a borokon keresztül a vendégek a Balaton északi partját.



A kóstolónak a Petrányi Pince és Borterasz adott otthont, csodálatos környezetben, a Csopak fölé magasodó Szitahegyen. Álmodni se lehetett volna szebb időt, az utat virágzó fák szegélyezték, és a környékbeli borászok a napfényben fürdő teraszon várták a nemzetközi csapatot.

Ám mielőtt a szakemberek megérkeztek volna a Szitahegyre, Akarattyánál a Feind Borászat várta őket pezsgős tízóraira. Mint azt Maxime Belrepayre, a pincészet francia borásza elmesélte, mindenki nagyon lelkesen fogadta az ötletet. Két habzóbor és négy pezsgő került a poharakba, amelyek közül főleg a charmat technológiával készült Coupé és a tradicionális chardonnay pezsgő aratott nagy sikert.



Hogy a nemzetközi kapcsolatok egy ideje már jól működnek, és jó néhány külföldi szakember rendszeresen visszatér Magyarországra, mi sem bizonyította jobban, mint hogy az érkezők közül sokan rég nem látott barátként köszöntötték a borászokat. A két Master of Wine, Caroline Gilby és Elizabeth Gabay nélkül szinte már meg sem lehetne rendezni egy ilyen találkozót, de mellettük most egyebek között holland, amerikai és lengyel szakértők kóstolgatták a magyar borokat.

A randevúra 16 pincészet érkezett a környékről, közelebbről a Nagy-Somlói, a Badacsonyi, a Balatonfüred–Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidékről. Valamennyien 3-3 bort hoztak, és a sort egyértelműen a hazai fajtákra alapozták.



Elizabeth Gabay MW a fiával, Ben Bernheimmel érkezett, mostanában ugyanis együtt dolgoznak. Ben járt már korábban Magyarországon, de ilyen koncentráltan még nem kapott ízelítőt a borainkból. Mivel Elizabeth a rozékra specializálódott, nem is volt kérdés, hogy azonnal rozét kértek a poharukba. A termet hamarosan halk zsongás töltötte meg, a borászok örömmel mutatták be boraikat az érdeklődő közönségnek. 



Néhányan a vendégek közül egyértelműen a magyar szőlőfajták borait keresték, és hálásak voltak, hogy kóstolhatnak furmintot, juhfarkot, kéknyelűt, olaszrizlinget, de voltak, akik a natúr borok, mások pedig a pezsgők iránt érdeklődtek komolyabban. A két amerikai kereskedő a szokatlan borokra vadászott, és a Nagy-Somlói borvidékről érkezett tételeket találta feltűnően izgalmasnak.



A csoport ebéd után elköszönt a pincészettől, és útjukat a Balaton déli partján folytatták, ahová mi már nem mentünk velük, de megkértük Kielmayer Kristiant, a csoportot kísérő borszakértőt, hogy foglalja össze a nap tanulságait. „Az első nap után még nehéz általános véleményt alkotni, de azt szinte mindenki elmondta, hogy milyen jó volt magukkal a borászokkal találkozni, és első kézből kapni az információkat, ráadásul úgy, hogy közben ott van a Balaton csillogó tükre a háttérben. Örültek, hogy autochton szőlőfajták borait kóstolhatták, és hogy fogalmat alkothattak róla, mekkora különbség van észak és dél között. Bár a buszon meséltem nekik a területekről, a talajokról, a borstílusokról, azért mégis egészen más volt, hogy rögtön utána meg is kóstolhatták a badacsonyi kéknyelűt, a somlói juhfarkot vagy a déli parton a Bussay Pincészet csókaszőlőjét. Többen is kiemelték, milyen jó, hogy két nap alatt ilyen széles spektrumát ismerhetik meg a magyar borászatnak, és sokan említettek számukra kiemelkedő pincészeteket” – fogalmazott a szakértő, aki azt is elmondta, milyen nagyra értékelték a vendégek, hogy a programba bevont borászatok és éttermek tulajdonosai személyesen köszöntötték a jelenlévőket, emelve ezzel a találkozó rangját.



A program a kétnapos vidéki túra után a Hungexpo területén, a Sirha Budapest rendezvényen folytatódik, ahol a közösségi standon több mint nyolcvan magyar borászat, valamint mesterkurzusok, pezsgőbár és tokajiaszú-bár várja a látogatókat.  



Az írás megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.


 
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Vendégoldal

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből… &nbs…
Vendégoldal

Magyar borok a nemzetközi online térben

2021.06.11. | Borsmenta
A Hungarian Business Wine Program keretében Csehországban és Oroszországban mutatkoztak be az exportképes borászatok az Agármarketing Centrum szervezésében.
Beszélgetünk

Az álmodozások korának vége

2021.10.22. | Szabó Edit
Beszélgetés Molnár Péterrel
A Wines of Hungary UK izgalmas londoni rendezvényen mutatta be Tokaj édes arcát a brit borpiac szereplőinek. A találkozó után Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának eln…
Beszélgetünk

Szakítani kell a sztereotípiákkal!

2021.10.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Harmath Csabával
Izgalmas programot szervezett a brit borpiac szereplőinek a Wines of Hungary UK Londonban. A Trivet étterem által prezentált hatfogásos ebéden Harmath Csaba gasztronómus mutatta be a to…
Beszélgetünk

A magyar bor sokkal több egy exportcikknél

2022.03.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Ondré Péterrel
Eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervez a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakemberek számára az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit részleteiről Ondré Péte…

címkék

amerika (4) aprókertek (17) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (33) balassa bor (4) balaton (99) balatonboglári borvidék (12) balatonfüred csopaki borvidék (19) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (17) biodinamikus (8) bocuse d'or (9) bor (289) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (52) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (244) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott frigyes (5) bott pince (31) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (219) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (5) csányi pincészet (8) csirke (10) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (92) eger (64) egészséges (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (152) etyek (24) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (16) ezerjó (4) fehérbor (75) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (7) franciaország (5) friss (4) frittmann (6) furmint (83) furmint február (13) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (5) gin (13) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (20) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) indiai (9) interjú (144) iszunk (11) juhfark (19) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (26) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (12) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (16) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) mátra (61) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (36) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (17) pálinkaverseny (12) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (22) pécs (9) pékség (6) pét-nat (14) pezsgő (93) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (203) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) somló (46) sommelier (11) soproni borvidék (16) sör (45) sós (83) spanyolország (16) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (44) süti (16) svét (19) syrah (8) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (84) száraz szamorodni (5) szekszárd (49) szekszárdi borvidék (6) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (10) tészta (16) tesztelünk (159) tokaj (146) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (105) tokaji aszú (40) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (63) utazási tippek (24) utazunk (33) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (7) verseny (13) veszprém (4) villány (26) villányi borvidék (79) vörösbor (111) vylyan (28) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8) zsirai pincészet (5)