Örömünnep volt a magyar borok csúcstalálkozója!

2022.03.30. | Szabó Edit
A programban részt vevő borászok és a meghívott vendégek egyaránt sikeresnek értékelték az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit rendezvényt…


„Csodálatos házigazdák vagytok, nagyon sok élménnyel térek haza, és amint lehet, visszajövök!” „Mindig sejtettem, hogy jók a magyar borok, de ilyen fajtagazdagságra és ilyen magas színvonalra nem számítottam.” „A kadarka, az fogott meg igazán. Bámulatos a gyümölcsössége, az eleganciája!” „Többször is kóstoltam már furmintot és hárslevelűt, de Tokajt most láttam először, és teljesen elvarázsolt!” „Izgalmas borokkal találkoztam, de az igazi meglepetést számomra Somló jelentette. Az ott születő borok egészen különlegesek!”



A fenti mondatokat a magyar borok csúcstalálkozóján résztvevő nemzetközi borszakértők mondták azon a hajókiránduláson, amit a házigazdák a negyedik nap estéjén szerveztek számukra. Az emelkedett hangulathoz nyilván a helyszín is hozzájárult, hiszen a vízről csodálni Budapest kivilágított épületeit és emblematikus helyszíneit, a Parlamentet, a várat, a Citadellát, a Halászbástyát önmagában nagy élmény, hát még ha mindezt egy színvonalas rendezvénysorozat vége felé, egy jól sikerült nap után, finom ételek és jó borok, valamint jó emberek társaságában élvezhetjük!

Mint arról korábban már beszámoltunk, eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervezett a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakembereknek az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit közel húsz ország száz borszakértőjét, kereskedőjét, sommelier-jét látta vendégül öt napon keresztül Magyarországon.



A program egy kétnapos bortúrával kezdődött. A vendégek szakértő kísérők segítségével járták be a magyar borvidékeket, látogatást tettek jó néhány borászatnál, és végigkóstolták a térség borait. A pincészetek főként a helyi fajták bemutatására helyezték a hangsúlyt, de a kadarkák, olaszrizlingek, furmintok, hárslevelű, juhfarkok, kéknyelűk, ezerjók, kékfrankosok mellett azért került a pohárba nemzetközi szőlőfajta bora is.

A borvidéki kirándulások után a fővárosban, a Sirha Budapest rendezvényen folytatódott a program, ahol a közösségi standon több mint 80 magyar borászat, több izgalmas mesterkurzus, valamint tokaji- és pezsgőbár várta a látogatókat.



A sétálókóstoló az egyik hatalmas kiállítási csarnokban kapott helyet. A jól berendezett térben kóstolásra, beszélgetésre és hivatalos eszmecserére egyaránt volt lehetőség, a standokon maguk a borászok tartották a frontot, és mindenki a legizgalmasabb tételeit hozta el. „Nekem nagyon nehéz újat mutatni, hiszen számtalan boros rendezvényen jártam már kiállítóként, de bevallom, hogy nagyon pozitív élmény volt számomra ez a két nap. A vendégek kulturáltak voltak, felkészültek, és őszintén érdeklődtek a boraink iránt” – mondta Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet tulajdonosa, akit lánya, Janka, a pincészet borász végzettségű export sales managere is elkísért a kiállításra. „Mi a szekszárdi túrán találkoztunk a csapat egy részével. Már akkor is mondták, hogy remek a program, de most újra megköszönték az együtt töltött órákat, dicsérték a szervezést, úgy tűnik, tényleg jól érzik magukat” – tette hozzá Sebestyén Csaba, a szekszárdi Sebestyén Pince borásza.



A mesterkurzusok két előadóteremben, párhuzamosan zajlottak. Egy-egy témát általában két előadó vezetett, az egyikük egy nemzetközileg ismert szakértő, a másikuk egy magyar borász volt. A furmint ezer arcáról Caroline Gilby Master of Wine és Balassa István borász, Tokaj természetes édes borairól Wojciech Bońkowski és Mészáros Gabriella beszélt.

romsics-laszlo-hungarian-wine-summit-masterclass

Az olaszrizlingeket Saša Špiranec és Győrffy Zoltán, a cabernet franc új arcait Peter McCombie Master of Wine megbetegedése miatt Romsics László és Horkay András mutatta be, és ugyancsak ettől a párostól hallgathattunk izgalmas előadást Magyarország vibráló kékfrankosairól. A szekszárdi és az egri bikavérek kóstolással egybekötött prezentálására Elizabeth Gabay Master of Wine, valamint Sebestyén Csilla és Gál Tibor vállalkozott.

szentkiralyi-orsolya-es-tuu-peter-hungarian-wine-summit-2022-budapest

A tokaji borokat és magyar pezsgőket kínáló bárban Tüű Péter kétszeres magyar sommelier-bajnok és Szentkirályi Orsolya Londonban élő magyar borszakértő fogadta a vendégeket. A két szakember fáradhatatlanul mesélt a borokról az érdeklődőknek, és időről időre tematikus kóstolókat is tartottak, ami szintén széles közönséget vonzott.

A vendégek közül néhányan a hivatalos programok lezárulta után is Magyarországon maradtak. Volt, aki Szekszárd, volt, aki a Mátra felé vette az irányt, hogy tovább ismerkedjen a borvidékkel, a borászokkal és a borokkal.



A Hungarian Wine Summit nem csupán színvonalas szakmai találkozó volt, hanem igazi örömünnep is. A rendezvény sok komoly érdeklődőt vonzott: a külföldi vendégek mellett a hazai újságírók, kereskedők, sommelier-k is nagy érdeklődéssel látogatták a standokat, Őszintén reméljük, hogy mindenki számára hasznos volt a program, és olyan fontos kapcsolatok születtek, amelyekből akár üzlet is lehet majd a nem is nagyon távoli jövőben.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter úgy nyilatkozott a Borsmenta korábbi interjújában, hogy a rendezvényt hagyományteremtő céllal szervezték. Nos, a résztvevők lelkesedését látva úgy tűnik, ha sikerül hozzá megteremteni a pénzügyi hátteret, rajtuk nem fog múlni a folytatás.

sylvia-wu-es-matt-wine-society-hungarian-wine-summit-2022-budapest
 
Az írás megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

hungarian-wine-summit-2022-budapest-logo
 
Fotó:
Szabó Edit -
Agrármarketing Centrum

Vendégoldal

Jól szerepeltek a magyar borok Londonban!

2019.05.28. | Borsmenta
Kihirdették a Decanter World Wine Awards eredményeit. Magyarország 3 platina-, 7 arany-, 25 ezüst- és 40 bronzérmet gyűjtött. Az aranyérmesek között van a Kreinbacher Birtok Brut Classi…
Iszunk

A magyar borokra figyel a világ!

2021.04.09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármark…
Beszélgetünk

Ne féljenek az aszútól, nyissák ki bátran!

2021.10.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Toronyi Zsuzsával
Minden tekintetben egyedülálló rendezvényen mutatkoztak be a tokaji borkülönlegességek a londoni Trivet étteremben. A programról a szervezőt, a Wines of Hungary UK ügyvezetőjét, Toronyi…
Iszunk

Furmint February 4.0 Londonban!

2022.03.03. | Vargha Márk
A Wines of Hungary UK immár negyedik alkalommal rendezett Furmint Februárt Londonban. A rendezvényről Vargha Márk tudósította a Borsmentát…
Beszélgetünk

A magyar bor sokkal több egy exportcikknél

2022.03.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Ondré Péterrel
Eddig soha nem látott méretű csúcstalálkozót szervez a magyar borokkal foglalkozó külföldi szakemberek számára az Agrármarketing Centrum. A Hungarian Wine Summit részleteiről Ondré Péte…
Iszunk

Elstartolt a Hungarian Wine Summit

2022.03.24. | Szabó Edit
Ünnepi vacsorával és kétnapos bortúrával kezdődött az Agrármarketing Centrum által szervezett Hungarian Wine Summit. A Borsmenta munkatársa a balatoni túrán találkozott a vendégekkel…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)