Apa, van nekünk időgépünk?

2020.10.15. | Borsmenta
Az alábbiakban Demeter Zoltán tokaji borász pezsgőről szóló gondolatait közöljük. Az előadás a második etyeki pezsgőkonferencián hangzott el, 2020. szeptember 3-án.
 
 
TOKAJ A VILÁG BORKULTÚRÁJÁNAK ALAPPILLÉRE
A pezsgő
 
Ami megkülönböztet minket a világegyetemben a többi létező és nem létező dologtól, az az öntudatunk. Az öntudat ad koordinátarendszert az életnek, az életünknek, a döntéseinknek, annak, hogy el tudjuk magunkat helyezni térben és időben. Az öntudat látni enged, illetve láthatóvá tesz a világegyetemben, akár az idő feloldására is képessé tesz. Az öntudat körberajzolja az egyszeri utazás tényét, megismételhetetlenségét, melynek megértésére a Földön az élőlények közül kizárólag az ember képes. Kialakítja az egyén felelősségének képességét a múlttal, a jelennel és a jövővel szemben.A minap teljes természetességgel kérdezte meg nyolcéves Eszter lányom, hogy apa, van nekünk időgépünk? Gondolkodtam kicsit, és azt mondtam, hogy igen. És tudunk vele utazni a múltba? Azt feleltem, igen. Hogy működik? Úgy, hogy odamész a könyvespolchoz, és leveszel egy könyvet, ami régi emberek vágyait, akaratát, örömét, cselekedeteit írja le, és egy kis fantáziával ott is vagy abban az időben és térben, amelyről a mondatok mesélnek: máris időutazó vagy.

Persze mindig vannak bökkenők. Az időgép üzemanyaga különleges anyag. Az óvónők, tanító nénik és a szülők „bányásszák” és töltik fel vele a gyerekek üzemanyagcelláit. Olyan felkészültséget hoznak, hozhatnak létre, ami felnőtt korban megteremti ennek az utazásnak a képességét. A legfontosabb összetevők nem mások, mint a fantázia, a beleélés képessége, az érzékenység, az empátia, a megérteni és tudni akarás, a türelem, a másik ember tisztelete és szeretete. Ha ezek a jellemvonások kialakulnak, akkor az utazáshoz meg is teremtődtek a feltételek, a gép működtethető. A fiatal könnyedén utazhat múltban és jelenben, és a múltból küldött üzenetek érthetőek lesznek, a jelen pedig értelmezhető és megélhető lesz számára. Különleges emberi tulajdonság ez. Meggyőződésem, hogy egy társadalom lehetőségeit, erejét és jövőjének sikerességét az ilyen emberek megléte és mennyisége határozza meg.

Azt javaslom, utazzunk egyet közösen a múltba. Repüljünk vissza az időben, és próbáljuk meg a filmet megrendezni. Ki-ki azzal az eszközrendszerrel, amellyel nevelői „feltankolták”.


 
Vay báró történelmet írNem ennek az előadásnak a témája, hogy taglalja, milyen teljesítményeket mutatott fel a Vay család Tokaj és az ország érdekében, de egy pillanatképet azért kifeszítenék a múlt üzenetének megértéséhez. Mindenki előtt megjelent, gondolom, a kép, miszerint az idősebbik báró Vay Miklós ül a golopi kastélyuk teraszán, és álmodozik arról, hogy ezeken a tokaji bor szempontjából akkor nem sokra tartott lankákon próbáljanak meg a kampániai buborékos borhoz hasonlót készíteni. Akár az itt lévő fajtákkal (furmint, fejér szőlő, fejér purtsin), de akár a távolból idehozott fajtákkal. Mert ugye, a vasárnapi kertben felöltöztetett asztal, melyet a család a templomból hazajövet birtokba vett, semmiképp nem hiányolhatta már a 19. század elején a kampániai típusú bort sem a tokajiak mellett.

A sokat látott, nagy tekintélyű papa a feleségével, Johanna von Adelstein bárónővel, a nevelőkkel és az oktatókkal együtt munkálkodva megadták fiuknak azt a képességet, amivel értelmezni és megérteni tudta a körülötte zajló világot. Megismerte Európát, a távoli vidékek borkészítési tapasztalatait, és a helyszínen begyűjtött tudással útnak indította a tokaji pezsgőkészítés történetét. A krónikás ekkor 1829-ből üzent. 
Az időkoordinátába való elhelyezés megkönnyítése érdekében íme néhány adat:

- 1816-ban alkalmaznak először rázóállványt Champagne-ban,
- 1825-ben alapítják Magyarország első pezsgőüzemét Pozsonyban,
- 1834-ben Pesten alapítanak pezsgőgyárat,
- az 1800-as évek közepétől időzítik Champagne aranykorának kezdetét,
- 1882-ben Budafokon alapít pezsgőüzemet Törley József,
- 1886-ban Louis and César François megalapítja üzemét.

Látható az évszámokból, hogy bár kontroll alatt is, de Európa valós részeként tartottuk a lépést a kontinenssel. Persze akkor a báró nem tudta, hogy történelmet ír Tokajban. Ennek jelentősége, fontossága, újra élettel és jelentéssel való megtöltődése épp most zajlik, itt, a hallgatóság soraiban.A történelmi filmnek ezzel vége. Jöhetnek a tanulságok, a hétköznapokba illeszthető és illesztendő értelmezések, azonosulások. Következhet a közelebbi történelem bekapcsolása a folyamatba.


 
Tokaj újra felragyog

Az 1990-es évek a gyökértelenség érzésével és a folytonosság biztonságérzetének megszűnésével érkeztette az akkori kor emberét az új világba Magyarországon és a környező volt kommunista országokban egyaránt. A múlt és a jelen értelmezhetetlen, a jövő megfogalmazhatatlan. A zavarodottság hatása ma is tapintható, sőt életünk részévé vált, függetlenül attól, mely elvek szerint irányítják az országot.

A gyökereihez való visszatalálásban Tokaj sok segítséget kapott a külföldi befektetésektől – attól függetlenül, hogy láthatóan azok is anyagi érdekeik mentén igazították mozdulataikat. A nagy semmiből azért csak megszületett valami, amire már rá lehetett nézni, és értelmezni is lehetett. Persze a potenciál, amit Tokaj rejt, ha csak kicsit is helyzetbe hozzuk a tiszta, őszinte mozdulatokkal, azonnal elkápráztatja és elhalmozza az embert, ahogy évszázadok alatt mindig tette. Az ország és Tokaj számára az elvégzett munka hozadéka az volt a változást követő első évtized után, hogy észrevétlenül megtaláltuk a közel 100 éve elejtett szakmai szálat, és az évtized végére újra évszázadokkal ezelőtti idők fényében ragyogott Tokaj a világ szakmai közönsége előtt.A piac azonban nem értékelte a ragyogást, és kétségbeesve kezdtük keresni a működő modellt, melyet a 2000-es évben a száraz bor véletlenszerű „feltalálásával” átmenetileg meg is leltünk. Utaztunk az időben, az időgép kormányánál olyan emberrel, aki megmutatta nekünk a területi klasszifikáció fontosságát, amely 300 év távolságából próbálta értelmezni – és üzenni a kor igényéhez igazodva – a száraz boros lehetőségeinket is. Sajnos sikertelenül: Bél Mátyás üzenete nem érintette meg a kor termelő emberét. A száraz bor rövid távú egyéni célokat kezdett szolgálni, és ez elkezdte erodálni az addig elért sikereket. Ez mind a mai napig tart, sőt erősödik. A bor minősége javul, az ára azonban csökken. A dekád végére, majd kétszáz év eltelte után megjelent a pezsgőkészítés igénye. A felfedezés vágya és öröme 2009-től először a kiskapuk megtalálásával mutatta be a lehetőségeket, majd 2013-tól általános lett, és mindenki számára elérhetővé vált a teljes készítési folyamat irányítási lehetősége és felügyelete a méthode traditionnelle kategóriában. Köszönet érte.


 
Nézésből látás

Harminc év társadalmi és szakmai nyugalom után rá tudunk csatlakozni báró Vay Miklós álmára és egy 200 éve megszületett közösségi igényre. Szakmailag biztató eredményeket lehet látni, ami igazolja a báró által elképzelt, helyi fajtákkal való készítés helyességét, de még hosszú az út, melyet alapos körültekintés és megfontoltság kellene hogy vezéreljen.Azt is megkérdezte a kislányom, hogy apa, ezzel az időgéppel tudunk a jövőbe is utazni? Azt feleltem, igen. Beülünk az autónkba, 5 órát utazunk Tokajból, és máris a jövőben vagyunk. 20 évet ugrottunk az időben. Menet közben szereztem meg gyorstalpalón az időutazó képesítést, mert otthonról a nevelésem idejére eső korszak szabályai szerint nem lehetett a gyereket feltölteni időutazáshoz üzemanyaggal, időutazni sem lehetett. Azért a szüleim valamit csak belém rejtettek, mert sikerült valamilyen szinten jogosítványt szereznem a gép irányításához. Megjegyzem, hogy szörnyű körülményes és vérverejtékes folyamat volt a nézésből átprogramozni az agyamat a látásra. A tisztánlátás képességéről már nem álmodozom.


 
Amiket én láttam a jövőben, a teljesség igénye nélkül a következők voltak:

- valós piaci környezet, valós piaci szereplők, kiszámítható piacgazdasági szabályrendszer;
- egyetértésben működő és működtetett történelmi területi klasszifikációs rendszer;
- termelői klasszifikációs rendszer, a maguk pozicionálására és tájékoztatására;
- működő eredet-, márka- és érdekvédelem;
- a partnerek egymásnak tett ígéreteinek betartása;
- a soha egymással nem találkozott emberek egymásnak tett ígéreteinek betartása;
- életszerűség, amerre csak néztem.
 Láttam még

- egyszerű blokkot, melyet a könyvelés befogad mint költségszámlát;
- mosolyt a hotel recepcióján;
- kizárólag felügyelettel mozgó kutyákat;
- irányjelzőt használó autósokat a körforgalomban;
- megóvott épített történelmi örökséget és hozzá simuló újat;
- egységesen finom rántott csirkét;
- kifogástalan alapborokat;
- precízen behűtött és szervírozott pezsgőt;
- borhoz értő átlagembert;
- gépjárművezetőt, aki tudott CSAK egy pohár pezsgőt inni.

És így tovább, és így tovább. Van azonban egy előnyünk, mégpedig az, hogy ők nem tudnak a jövőbe utazni. Javaslom, hogy ezt az előnyt kezdjük el lassan használni és kihasználni a felzárkózáshoz. Hatékony utazóképzést és sikeres utazást kívánok mindannyiunknak. Ne feledjék, utazáskor is az egyik legjobb dolog pezsgőzni!(Demeter Zoltán)
 
:
Fotó:
facebook
Demeter Zoltán Pincészet – Tokaj - facebook

Tesztelünk

Demeter Zoltán Pincészet: Veres 2015

2016.12.14. | Szabó Edit
Kedves, harmonikus, nagyon szerethető bor, szép gyümölcsösséggel, kellemes édességbe hajló utóízzel. Vigyázat, függést okoz!  
Iszunk

Egy pohár pezsgőt?

2016.12.20. |
Nem, még nem a szilveszterre készülünk. Egy pohárnyi buborék bármikor feldobja a hangulatot, és ma már több hazai pincészet kínálatából is válogathatunk...  
Tesztelünk

Demeter Zoltán Pincészet: Boda 2015

2016.12.22. | Szabó Edit
Kompakt, jó szerkezetű bor kedves virágillattal, gazdag beltartalommal.  
Vendégoldal

Íme 5 ufó

2020.07.03. | Borsmenta
A Borászok Borásza díjátadón hagyomány, hogy a jelölteket az előző évi díjazott mutatja be. Az idén a 2019-es év Borászok Borásza, Figula Mihály tartott parádés beszédet. A szöveget vál…
Vendégoldal

Pezsgőkonferencia Etyeken

2020.08.05. | Borsmenta
A tavalyi nagy sikerű indulás után az idén szeptember 3-án újra Pezsgőkonferenciát rendeznek az etyeki Rókusfalvy Birtokon. Az előadások után Pezsgőünnep is lesz…  
Iszunk

Megszületett a Pécsi Egyetemi Birtok zenit pezsgője!

2020.09.04. | Németh Ágnes
Tudták, hogy egy mediterrán hangulatú pécsi kertben található a világ 6. legnagyobb szőlőgénbankja? És azt, hogy itt bor, sőt újabban tradicionális pezsgő is készül? Németh Ágnes meg is…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (14) balassa bor (4) balaton (78) balatonboglári borvidék (4) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (280) borász (47) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (30) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (124) bortúra (25) borvacsora (15) borverseny (20) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (197) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (5) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (83) eger (41) egészséges (10) egri csillag (5) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (130) etyek (15) etyek budai borvidék (9) etyeki kúria (10) fehérbor (31) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (71) furmint február (10) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (4) gyöngyözőbor (27) gyümölcsös (4) hárslevelű (15) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (130) iszunk (8) juhfark (5) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (39) kavezok (8) kékfrankos (15) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (8) külföld (9) kunsági borvidék (10) laposa birtok (5) leves (13) london (15) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (43) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (21) olaszrizling (26) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (55) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (160) rosalia (5) rozé (35) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (21) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (12) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (38) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (41) száraz szamorodni (5) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (27) tokaj (124) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (91) tokaji aszú (35) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (36) utazunk (18) vacsora (9) verseny (11) villány (13) villányi borvidék (60) vörösbor (46) vylyan (20) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)