Beszélgetünk

Szeretek a dolgok mögé látni
2016. 07. 28. | Raab Zsuzsanna
„Egy pohár borral a kezünkben ne a borról beszélgessünk, hanem az életről” – tanácsolja Molnár Andor, és okosan tesszük, ha megfogadjuk a szavát…
Beszélgetünk

Italok közé születtem
2016. 07. 23. | Szabó Edit
Beszélgetés Pampetrics Milánnal
„Nem szőlősgazda gyermeke vagyok, de a kötődésem legalább ennyire erős. A szüleim több mint harminc éve italkereskedéssel foglalkoznak. Hat éve nyitottuk ezt a kis boltot Keszthely belvárosában...”
Beszélgetünk

Laposáék
2016. 07. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés két szólamban
„Bence már gyerekként is rendkívül céltudatos volt, Zsófi lányunk pedig különleges teremtés, félelmetes képességei vannak” – meséli az apa. „Sokáig arról ábrándoztam, hogy mentősofőr leszek, mert akkor okkal léphetek rá jól a gázra” – emlékezik a fia. Dr. Laposa József és Laposa Bence a családról, az eddig megtett útról és a tervekről mesél.
Beszélgetünk

Kifinomultság és elegancia
2016. 07. 09. | Szabó Edit
Beszélgetés Christian Forget-val
Szenzációs magyar siker született az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjét aranyéremmel jutalmazták a bírák. A Birtok csapatának munkáját tanácsadóként egy francia pezsgőmester is segíti, vele beszélgettünk.
Beszélgetünk

Macikonyha
2016. 07. 05. | Upor László
Beszélgetés Váradi Viktorral és Oldal Gergellyel
Egy kávézó, ahol a medvék mindenütt jelen vannak. Még az ételek nevében is...
Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről
2016. 07. 02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel
Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved. A bor jó, a pince hűs, a házigazda pedig remek ember – a szó legnemesebb értelmében...
Beszélgetünk

A tányér a vásznam, az íz a temperám
2016. 06. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Baracskay Angélával
Baracskay Angélának két kézzel szórta a tehetséget a Teremtő. A Baraka főcukrászának egyedi desszertjei aprólékos műgonddal megkomponált alkotások. Szegényebb lenne nélkülük a világ…
Beszélgetünk

Akinek a neve márka
2016. 06. 23. | Szabó Edit
Kamocsay Ákos hetvenéves
„Negyvenhat éve dolgozom a szőlő és a bor közelében, de eszem ágában sincs boldog nyugdíjasként figyelni az évszakok múlását…”
Beszélgetünk

Keresem az eleganciát
2016. 06. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Berecz Stéphanie-val
„Tisztességes munkát végezni csak elmélyülten lehet. A szőlőben, a pincében figyelni, érzékelni kell. Ez nem matematika. A szőlő, a bor a természet része…”
Beszélgetünk

Valódi csapatmunka
2016. 06. 15. | Burai László
A végéhez közeledik a versenyszezon a baristáknál, június 22. és 25. között Dublinban dől el, hogy ki készíti a legjobb kávékat a világon. Két fontos kategóriában is szurkolhatunk magyar versenyzőnek, Schreiber Nikolett a Brewers Cupon, míg Deák Joci a baristák között méreti meg magát.
Beszélgetünk

Maximalista vagyok
2016. 06. 14. | Szabó Edit
Öt ország kétszázegy sillerbora indult a Paksi Sillerfesztivál idei versenyén. Közülük a borbírák a Muth Pálinka és Borpince cabernet franc sillerét ítélték a legkiemelkedőbbnek, a legjobb paksi sillerért járó díjat pedig Kovács Sándor, a Fabro Pince tulajdonosa vehette át…
Beszélgetünk

Nem vagyok partiarc
2016. 06. 11. | Szabó Edit
A Baraka étterem konyhafőnöke azt állítja magáról, hogy nem a szavak embere. Meglehet. Ám ha ízekről és textúrákról van szó, nála választékosabban ember nem beszél. Mert Biró Norbert rajongásig szereti, amit csinál. Úgy főz, ahogyan más lélegzik – magától értetődő természetességgel…
Beszélgetünk

Értelem és érzelem
2016. 05. 28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másikra Mádra és egy három borvidéket átölelő szőlőbirtok élére? Elmeséli ő maga.
Beszélgetünk

A nő esete a whiskyvel
2016. 05. 18. | Raab Zsuzsanna
Beszélgetés Szatmári Katalin whiskyszakértővel
„Az, hogy ki milyen whiskyt választ, teljesen egyéniségfüggő, nem kapcsolódik feltétlenül nemekhez. Jó látni, hogy a kulturált italfogyasztás, a tudásvágy és a nyitottság egyre terjed Magyarországon.”
Beszélgetünk

Euforikus pillanatok
2016. 05. 07. | Szabó Edit
„Megpróbáltam megőrizni a hidegvéremet, de be kell vallanom, hogy euforikus pillanatokat okozott a borok nyitás utáni kóstolása, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyik tökéletes állapotban volt” - nyilatkozta a Borsmentának Szik Mátyás sommelier az 1800-as, 1900-as években született borok kóstolása után.