Vissza
Csak egy jó tésztára vágytam
2022.12.15. | Piti Vivien
Az Alessio nevű olasz étterem a budapesti Pasaréti úton nem csupán házi tésztáiról híres, de tény, hogy ezen a téren az egyik legjobb a városban! Piti Vivien járt náluk…
Házi készítésű tésztára vágytam, így a magam módszeres, ám kissé szkeptikus módján fogtam hozzá a budapesti olasz éttermek feltérképezéséhez. Egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe a pasaréti Cafe Alessiót, amely már a képek alapján vonzónak tűnt számomra. El is határoztam, hogy kipróbálom.
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-piti-vivi-2.jpg)
Az étterem olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Futónövényekkel borított kis házikó, kívül titokzatos kerttel, belül családias környezettel, amely egy gyors találkozáshoz, egy kellemes ebédhez vagy egy komolyabb vacsorához egyaránt ideális. A belső részben található félkör alakú teraszrész asztalain szinte táncol a napfény a terítéken. Pazar látvány.
Édesanyám mindig azt mondja: „akkor tudod, hogy jó helyen jársz, ha a szalvétára és az abroszra nem sajnálják”. Hát, itt biztos, hogy nem…
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-belso-ter.jpg)
A személyzet kedvesen és előzékenyen fogadott bennünket, de végül nem a napfényes teraszon, hanem a belső térben kaptunk asztalt. Fontos tanács: aki jó helyet akar, foglaljon előre!
Az étlapról
Gyerekkoromban, ha a családdal étterembe mentünk, mindig igyekeztünk olyan helyet választani, ahol szűk az étlap, mert így biztosak lehettünk benne, hogy minden friss és minőségi. Az Alessióban szinte gyerekes örömmel forgattam a kétoldalas menüt, és a szemem boldogan habzsolta az izgalmas ételek nevét. Már szinte ettől jóllaktam.
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-osztriga.jpg)
A friss halak, a rákok, a bárányhúsból vagy borjúmájból készült ételek mellett különleges saláták és olyan előételek is helyet kaptak a kínálatban, mint például a „vitello tonnato”. Tipikus „hate or love” fogás, az ember az első kóstolás után eldönti, hogy rajong érte, vagy messziről elkerüli a későbbiekben. Mellette szóljon, hogy a borjúszelet, a kapribogyó és a tonhal kombinációja merész választás, semmihez nem fogható. A főételek között is pazar a felhozatal, tengeri ételek, pizzák, helyben készült töltött tészták és a penne, a spagetti, a tagliatelle vagy a strozzapreti különféle variánsai. És persze ki ne harapna rá szívesen egy finom rizottóra garnélarákkal tálalva?
A választott fogások
A döntésünk gyors volt és határozott. Ebédlőpartnereim lazaccal-spenóttal töltött raviolit kértek, amit mascarponés paradicsommártásban tálaltak, én pedig spenótos-gorgonzolás házi gnocchit választottam, valamint fehérboros pappardellét, vaslapon sült calamarival és garnélával.
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-piti-vivi-1.jpg)
Amilyen gyorsan választottunk, olyan gyors volt a kiszolgálás is. A paradicsomszósz savasságát kitűnően tompította a selymes mascarpone, a lazac füstösségével kiválóan harmonizált a köret fűszerezése, azonban maga az étel sajnos hideg volt, és ez komoly csalódást okozott.
A gnocchi azonban gőzölgött és szinte szétomlott a számban. Minden falatban külön élményt adott a spenót sós-kesernyés íze. Remek volt, és ki merem jelenti, hogy nem kóstoltam még hasonlót korábban. Pedig nincs benne semmi faxni, mégis úgy tökéletes, ahogy van. A kézzel gyúrt tészta és a sajt párosa utolérhetetlen.
A fehérboros pappardellében jó volt a tészta és a mártás aránya, minden falatra bőségesen jutott a sugóból. A tésztát olaszosan félkeményre, „al dente” főzték, ez azonban egyáltalán nem zavaró még azoknak sem, akik a puhára főzött magyar tésztákon szocializálódtak. Az étterem eleganciájáról sokat elárul, hogy a pincérnő az asztalunknál reszelte az ételünkre a parmezánt.
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-teszta-1.jpg)
Az Alessióról fontos tudni, hogy:
- törzsvendégeiknek napi ajánlattal kedveskednek,
- igény esetén házhoz is szállítanak,
- bármely pizza és tészta választható gluténmentes változatban,
- szívesen látják a vendégek házi kedvenceit,
- rendezvényhelyszínként is működik,
- esküvőkre, céges összejövetelekre szívesen biztosítanak catering-szolgáltatást.
Kinek ajánlom?
Mivel egy főétel ára átlagosan 3500-5000 forint között mozog, a helyet elsősorban ünnepi étkezésekhez ajánlom. Ideális egy születésnapi ünnepséghez, de ballagáskor is jó lehet kint üldögélni az árnyas kertben.
Összeségében mindent megkaptam, amit vártam: makulátlan tisztaság, kifogástalan minőség, otthonos berendezés, szívet melengető hangulat, szívélyes kiszolgálás, tiszta ízek jellemzik a helyet. Jól csinálják, amit csinálnak, itt az ember bátran elmerülhet a gasztronómiai élvezetekben, amíg csak bírja szusszal és pénztárcával.
![Alessio étteremajánló - borsmenta.hu](/userfiles/alessio-teszta-5.jpg)
Megjegyzés: a Freeszfe művészetkommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült írásokat a Borsmenta folytatásokban közli. Piti Vivien írása a sorozat 3. része.
Fotó:
Piti Vivien
Alessio