Eszünk

Csak egy jó tésztára vágytam

Csak egy jó tésztára vágytam című cikk borítóképe
2022. 12. 15. | Piti Vivien
Az Alessio nevű olasz étterem a budapesti Pasaréti úton nem csupán házi tésztáiról híres, de tény, hogy ezen a téren az egyik legjobb a városban! Piti Vivien járt náluk…

Házi készítésű tésztára vágytam, így a magam módszeres, ám kissé szkeptikus módján fogtam hozzá a budapesti olasz éttermek feltérképezéséhez. Egy ismerősöm ajánlotta figyelmembe a pasaréti Cafe Alessiót, amely már a képek alapján vonzónak tűnt számomra. El is határoztam, hogy kipróbálom.

Az étterem olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Futónövényekkel borított kis házikó, kívül titokzatos kerttel, belül családias környezettel, amely egy gyors találkozáshoz, egy kellemes ebédhez vagy egy komolyabb vacsorához egyaránt ideális. A belső részben található félkör alakú teraszrész asztalain szinte táncol a napfény a terítéken. Pazar látvány.

Édesanyám mindig azt mondja: „akkor tudod, hogy jó helyen jársz, ha a szalvétára és az abroszra nem sajnálják”. Hát, itt biztos, hogy nem…

A személyzet kedvesen és előzékenyen fogadott bennünket, de végül nem a napfényes teraszon, hanem a belső térben kaptunk asztalt. Fontos tanács: aki jó helyet akar, foglaljon előre!

Az étlapról

Gyerekkoromban, ha a családdal étterembe mentünk, mindig igyekeztünk olyan helyet választani, ahol szűk az étlap, mert így biztosak lehettünk benne, hogy minden friss és minőségi. Az Alessióban szinte gyerekes örömmel forgattam a kétoldalas menüt, és a szemem boldogan habzsolta az izgalmas ételek nevét. Már szinte ettől jóllaktam.

A friss halak, a rákok, a bárányhúsból vagy borjúmájból készült ételek mellett különleges saláták és olyan előételek is helyet kaptak a kínálatban, mint például a „vitello tonnato”. Tipikus „hate or love” fogás, az ember az első kóstolás után eldönti, hogy rajong érte, vagy messziről elkerüli a későbbiekben. Mellette szóljon, hogy a borjúszelet, a kapribogyó és a tonhal kombinációja merész választás, semmihez nem fogható. A főételek között is pazar a felhozatal, tengeri ételek, pizzák, helyben készült töltött tészták és a penne, a spagetti, a tagliatelle vagy a strozzapreti különféle variánsai. És persze ki ne harapna rá szívesen egy finom rizottóra garnélarákkal tálalva?

A választott fogások

A döntésünk gyors volt és határozott. Ebédlőpartnereim lazaccal-spenóttal töltött raviolit kértek, amit mascarponés paradicsommártásban tálaltak, én pedig spenótos-gorgonzolás házi gnocchit választottam, valamint fehérboros pappardellét, vaslapon sült calamarival és garnélával.

Amilyen gyorsan választottunk, olyan gyors volt a kiszolgálás is. A paradicsomszósz savasságát kitűnően tompította a selymes mascarpone, a lazac füstösségével kiválóan harmonizált a köret fűszerezése, azonban maga az étel sajnos hideg volt, és ez komoly csalódást okozott.

A gnocchi azonban gőzölgött és szinte szétomlott a számban. Minden falatban külön élményt adott a spenót sós-kesernyés íze. Remek volt, és ki merem jelenti, hogy nem kóstoltam még hasonlót korábban. Pedig nincs benne semmi faxni, mégis úgy tökéletes, ahogy van. A kézzel gyúrt tészta és a sajt párosa utolérhetetlen.

A fehérboros pappardellében jó volt a tészta és a mártás aránya, minden falatra bőségesen jutott a sugóból. A tésztát olaszosan félkeményre, „al dente” főzték, ez azonban egyáltalán nem zavaró még azoknak sem, akik a puhára főzött magyar tésztákon szocializálódtak. Az étterem eleganciájáról sokat elárul, hogy a pincérnő az asztalunknál reszelte az ételünkre a parmezánt.

Az Alessióról fontos tudni, hogy:

  1. törzsvendégeiknek napi ajánlattal kedveskednek,
  2. igény esetén házhoz is szállítanak,
  3. bármely pizza és tészta választható gluténmentes változatban,
  4. szívesen látják a vendégek házi kedvenceit,
  5. rendezvényhelyszínként is működik,
  6. esküvőkre, céges összejövetelekre szívesen biztosítanak catering-szolgáltatást.
Borkínálatuk szembetűnően választékos: felvonulnak az olasz borrégiók klasszikusai, Toszkána, Puglia jól ismert vörösei, de mellettük megtalálható a hazai borvidékek, így Badacsony, Pannonhalma vagy éppen a Mátra kiváló fehér- és rozéborai is.

Kinek ajánlom?

Mivel egy főétel ára átlagosan 3500-5000 forint között mozog, a helyet elsősorban ünnepi étkezésekhez ajánlom. Ideális egy születésnapi ünnepséghez, de ballagáskor is jó lehet kint üldögélni az árnyas kertben.

Összeségében mindent megkaptam, amit vártam: makulátlan tisztaság, kifogástalan minőség, otthonos berendezés, szívet melengető hangulat, szívélyes kiszolgálás, tiszta ízek jellemzik a helyet. Jól csinálják, amit csinálnak, itt az ember bátran elmerülhet a gasztronómiai élvezetekben, amíg csak bírja szusszal és pénztárcával.

Megjegyzés:a Freeszfe művészetkommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült írásokat a Borsmenta folytatásokban közli. Piti Vivien írása a sorozat 3. része.

Fotó:
Piti Vivien

Eszünk
30 éves a Kistücsök! című cikk borítóképe

30 éves a Kistücsök!

2022. 12. 07. | Szabó Edit
Kulináris programsorozattal ünnepelte 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök étterem. A nemrég Bib Gourmand minősítést kapott vendéglátóhely és tulajdonosa, Csapody Balázs az eltelt évek alatt fogalommá vált a magyar gasztronómiában…
Eszünk
Retroízek, retroárak a kertvárosi cukrászdában című cikk borítóképe

Retroízek, retroárak a kertvárosi cukrászdában

2022. 11. 24. | Dürgő Kata
A Budapest 16. kerületében található Ancsi Cukrászda ugyan nem követi a legújabb cukrásztrendeket, sikere mégis harminchét éve töretlen. Vajon mi lehet a titka? Dürgő Kata járt utána…
Eszünk
Ensō – a felső kategóriás gasztrokocsma című cikk borítóképe

Ensō – a felső kategóriás gasztrokocsma

2022. 11. 16. | Gáspár Dávid
Hogy mik vannak a budapesti 8. kerületben! Az Ensō egy Baross utcai bérház belső udvarából nyílik, véletlenül odatalálni lehetetlen, mégis jobb, ha mindjárt asztalt foglalunk. Gáspár Dávid elmondja, hogy miért…
Eszünk
Szarvas megér egy kitérőt! című cikk borítóképe

Szarvas megér egy kitérőt!

2022. 11. 11. | Szabó Edit
Gasztronauták, figyelem! Ketyeg a gasztrobomba Szarvason! Az idén nyáron nyitott Újváros Bisztró kívül-belül csuda, és kényeztetésünkről a legkiválóbb szakemberek gondoskodnak. A helyet Szabó Edit látogatta meg…
Eszünk
Esős hétvége Villányban című cikk borítóképe

Esős hétvége Villányban

2022. 11. 07. | Barossné Koós Andrea
A Villányi borvidék kiváló lehetőségeket tartogat az ízek szerelmeseinek. Munkatársunk, Barossné Koós Andrea családjával a Sauska 48-ba és a Palkonyhába tért be...
Eszünk
Oliva, a stabil pont című cikk borítóképe

Oliva, a stabil pont

2022. 07. 20. | Szabó Edit
Veszprém gyönyörű óvárosában egymást érik a nyári programok, de jó vendéglőt már nem olyan könnyű találni. Az Olivába évek óta visszajárunk, és most sem okozott csalódást…