2023.08.07. | Németh Judit
Folytatjuk kalandozásunkat a Balaton déli partján. A balatonszemesi Kistücsök étterem Séfszobájának meglátogatása kötelező program a gourmet vendégek számára. Hogy miért? Németh Judit elmeséli, és környékbeli látnivalókat is ajánl…
Aki a Balaton déli partján kalandozik, igazán szerencsés helyzetben van, hiszen egymást érik a felfedezésre érdemes helyek. Balatonmáriafürdő, Balatonföldvár és Siófok után Balatonszemesre látogatunk, és úti célunk a Csapody Balázs nevével három évtizede összeforrott Kistücsök étterem lesz, annak is a Séfszobája.
A Kistücsök…
Az étterem stabil törzsvendégi körrel büszkélkedhet, de a 2022 novemberében elnyert Bib Gourmand minősítés (a Michelin-kalauz 1997 óta ezzel tünteti ki a legjobb ár-érték arányú vendéglátóhelyeket világszerte) még nagyobb publicitást adott a Kistücsöknek. Az eredményhirdetést követően alig tudták kezelni a jelentkezéseket, egy nap leforgása alatt közel 380 asztalfoglalásuk érkezett, mesélte Balázs.
De nem csak ez ad okot a büszkeségre: 2021-ben a Kistücsök 19 szobával és két lakosztállyal immár szálláshellyé is bővült, amelyet megújult neve is tükröz: Kistücsök Food & Room. Ha csak arra gondolunk, hogy egy degusztációs menüt borsorral az igazi végigkóstolni, már akkor érdemes megfontolnunk egy itt eltöltött éjszakát. Ugyanekkor nyitotta meg kapuit a Séfszoba is, amelynek most mi is vendégei vagyunk.
…és a Séfszoba
A vendéglő első emeletén (a szállodai szárnyban) helyet kapott, 15-20 főt befogadó miniétterem leginkább egy nappali-étkezőre hasonlít, viszont itt bármikor benézhetünk a séfek pultja mögé, sőt a falon elhelyezett kijelzőkön is követhetjük a munkafolyamatokat. Tetszik, ahogy kíváncsian odatámaszkodhatunk a pultra, legeltethetjük a szemünket a szorgos kezeken, és akár kérdezhetünk is. „Interaktív konyha”, jellemzi a házigazda, és itt valóban részesei lehetünk az étel elkészítésének (próbálok pár mesterfogást is ellesni, de végül feladom). A kínálatban a regionalitásé és a szezonalitásé a főszerep, Jahni Laszló, a Kistücsök és Kasza Roland, a Séfszoba konyhafőnöke 4-6 hetente teljesen megújuló étlappal készül.
A Séfszobában kizárólag degusztációs menüt fogyaszthatunk. Ahhoz, hogy a kiszolgálás személyre szabott és az este gördülékeny legyen, szükséges minden esetben 24 órával hamarabb asztalt foglalnunk, és legalább 2-3 órát rászánnunk az étkezésre. Jellemzően 7 órai kezdéssel indul a vacsora, és csütörtöktől vasárnapig fogadnak vendégeket.
A Séfszoba otthont ad tematikus esteknek, és vendég séfek is megfordulnak itt, hogy egy-egy izgalmas menüsorral elkápráztassák a vendégeket.
A menü, amit számunkra készítettek
Az amuse bouche-ként bekészített kovászos kenyér és barna vaj olyan tökélyre fejlesztett párosítás a Kistücsökben, hogy még annak ellenére is az utolsó morzsáig elfogyasztjuk, hogy még 5 fogás vár ránk.
Némileg könnyít a lelkünkön (és a gyomrunkon), hogy friss zöldek kerülnek előételként a tányérunkra: sóska, cukkini, fokhagyma, burgonya és medvehagyma gondosan megkomponált elegye. Pillekönnyű és ízgazdag, még a megrögzött húsevőknek sem okoz csalódást. A poharunkba a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok szürkebarátját (2021) töltik.
Az egyébként a vegetáriánus ételek terén is felkészült étterem roppanós spárgával, madársalátával és bazsalikommal folytatja a sort, majd második előételként tavaszi zöldségeket kapunk. Ezt a balatonboglári Légli Birtok Gesztenyés rieslingje (2019) kíséri.
Főételként már robusztusabb fogás érkezik: báránygerinc endíviával és kuszkusszal, mellé egy modern stílusú pinot noirt kóstolunk a Von Beőthy Pincétől. A bor neve: AN-JA a készítők, Beőthy János és felesége, Annamária nevére utal.
A lime-mal és ibolyával megbolondított pisztáciakrém valóságos kegyelemdöfés – legalábbis ami az ízgazdagságot illeti. A menüt úgy állították össze, hogy ne elnehezüljünk a vacsora végére, hanem ízekkel-élményekkel gazdagon térjünk nyugovóra – szerencsés esetben a Kistücsök egyik kényelmes szobájában.
Tippek:
- Szeretjük a családbarát helyeket (és a Kistücsök abszolút ezek közé tartozik), de a Séfszobába gyerekek nélkül, párunkkal vagy barátainkkal látogassunk el. Ha elég sokan vagyunk, miénk lehet az egész hely.
- Aki legalább két napra marad, annak ajánljuk a balatonföldvári kilátót, ahol a balatoni hajózás történetét bemutató interaktív kiállítás vár minket, az emeleten pedig – a lélegzetelállító panoráma mellett – kortárs festőművészek alkotásait is megcsodálhatjuk.
- A Kistücsöktől szintén kőhajításnyira található a balatonboglári gömbkilátó, amely a Várdombon áll – laza sétával megközelíthető, és innen is gyönyörű az északi part látványa, nem is beszélve az esti díszkivilágításáról. A kilátó mellett elterülő rét pedig ideális helyszín piknikezéshez (a piknikkosár összeállításában segíthet a Kistücsök DELI, ahol az étterem saját készítésű – vagy kedvenc termelőiktől érkező – finomságait vásárolhatjuk meg).
Fotó:
Németh Judit