Vissza

Balkáni ízek Szabadkán

2023.01.27. | Dimitrov Nikoleta
Szabadka, a gyönyörű szerbiai város csak egy ugrás a magyar határtól, így akár egy egynapos túrára is érdemes odalátogatni. Dimitrov Nikoleta éttermet és ételt is ajánl a településen…


Szabadkán gyönyörű szecessziós épületek és izgalmas színházi előadások, fesztiválok várják az utazót. Az események sorából kiemelkedik a Desiré nevű kortárs színházi fesztivál, amely nem csupán a környékbeli városokból, de a környező országokból is sok érdeklődőt vonz. Ilyenkor az egész városban lüktet az élet, és az előadások után megtelnek az éttermek, a burekezők, a kocsmák.

 
Együnk pljeskavicát!

A vajdasági térség az ízek szempontjából is nagyon izgalmas világ, hiszen errefelé egyszerre érvényesül az ételekben a szerb, a török és a magyar hatás. Sok jóízű étel készül errefelé, de amit semmiképpen sem szabad kihagyni, ha az ember Szabadkán jár, az nem más, mint a pljeskavica. Kiejteni helyesen így kell: pjeszkavica. És nem, ez nem egy sima hamburger. A pljeskavica Szerbia nemzeti étele, de nagyon nagy népszerűségnek örvend a környező balkáni országokban is. Kevert húsból (sertés, marha, bárány) készült húspogácsa, a fűszerezése térségenként különböző. Lepényben vagy tányéron szolgálják fel, zöldségek és szószok kíséretében.


Vacsora a Bates étteremben

Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu

 
Ha házias jellegű, balkáni ízvilágra vágysz, akkor a szabadkai Bates étterem a legjobb választás. A piros-fehér kockás abroszok, a rádióból szivárgó zenék mind segítenek megteremteni a balkáni atmoszférát.
 
Italnak egy Tamno Nikšićkót (montenegrói sör) választottam. Erős, domináns ízvilágú barna sör, aminek utóízében egyszerre van jelen az édesség és a fanyarság. Hiányoltam viszont a csapolt verzióját, hiszen teljesen más élményt nyújt egy frissen csapolt sör, mint egy üveges.

Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu 
Az étkezést egy klasszikus ragulevessel kezdtem, ami nagyon jól tud esni a hidegebb napokon. A zöldségek ízletesek voltak benne, kellőképpen átfőttek. Ezt követően pedig punjena pljeskavica sa gljivom, vagyis gombával töltött pljeskavica volt soron, ami a hagyományos pljeskavicának egy felturbózott, modernebb változata. A hús közepesen átsülve, minimálisan fűszerezve, a gomba hozta a formáját, tökéletesen kiegészítette a húst és feldobta a textúráját.

Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu


Hozzá fokhagymás sült paprikát kértem, aminél egyszerűbb és finomabb ételt nem ismerek ezen a világon, és ahogy a leves is, ez is tökéletesen illett a hangulatomhoz. Sajnos desszert már nem fért belém, az talán valami könnyedebb főétel mellé dukált volna.

Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu 
 
Kinek ajánljuk?
 
Az étlapon megtalálható néhány klasszikus reggelivariáció, többféle leves, saláta, sültek, hústálak és házias jellegű desszertek is. A vegetáriánus és vegán étrendű emberek viszont nemigen találhatnak kedvükre valót. Nekik a Bates nemrég nyitott gyorséttermét ajánlom – amely az étteremmel szemben található –, ugyanis ott nagyobb hangsúlyt fektetnek a húsmentes ételekre. 
 
Az étterem ár-érték arányban nagyon impozáns. A menüsor 2000 dinárba került, ami nagyjából 7000 Ft-nak felel meg. A teljes élményhez rengeteget ad hozzá a pincérek jófejsége, a kedves kiszolgálás és az, hogy az étlapon minden fel van tüntetve magyar nyelven is.
 
Megjegyzés: a Freeszfe művészeti kommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült cikkeket a Borsmenta folytatásokban közli. Dimitrov Nikoleta írása a sorozat 5. része.
 
Fotó:
facebook
Dimitrov Nikoleta

Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…
Eszünk

Szarvas megér egy kitérőt!

2022.11.11. | Szabó Edit
Gasztronauták, figyelem! Ketyeg a gasztrobomba Szarvason! Az idén nyáron nyitott Újváros Bisztró kívül-belül csuda, és kényeztetésünkről a legkiválóbb szakemberek gondoskodnak. A helyet…
Eszünk

Ensō – a felső kategóriás gasztrokocsma

2022.11.16. | Gáspár Dávid
Hogy mik vannak a budapesti 8. kerületben! Az Ensō egy Baross utcai bérház belső udvarából nyílik, véletlenül odatalálni lehetetlen, mégis jobb, ha mindjárt asztalt foglalunk. Gáspár Dá…
Eszünk

Retroízek, retroárak a kertvárosi cukrászdában

2022.11.24. | Dürgő Kata
A Budapest 16. kerületében található Ancsi Cukrászda ugyan nem követi a legújabb cukrásztrendeket, sikere mégis harminchét éve töretlen. Vajon mi lehet a titka? Dürgő Kata járt utána…
Eszünk

Csak egy jó tésztára vágytam

2022.12.15. | Piti Vivien
Az Alessio nevű olasz étterem a budapesti Pasaréti úton nem csupán házi tésztáiról híres, de tény, hogy ezen a téren az egyik legjobb a városban! Piti Vivien járt náluk…
Eszünk

Oázis a Bérkocsisban

2023.01.05. | Fórizs Dániel
Afrikai büfé & bár – hirdeti a felirat egy bérház falán, a budapesti 8. kerületben. Bent családias a hangulat, és a zanzibári tulajdonos örömmel segít a választásban. Fórizs Dániel…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)