Vissza
Balkáni ízek Szabadkán
2023.01.27. | Dimitrov Nikoleta
Szabadka, a gyönyörű szerbiai város csak egy ugrás a magyar határtól, így akár egy egynapos túrára is érdemes odalátogatni. Dimitrov Nikoleta éttermet és ételt is ajánl a településen…
Szabadkán gyönyörű szecessziós épületek és izgalmas színházi előadások, fesztiválok várják az utazót. Az események sorából kiemelkedik a Desiré nevű kortárs színházi fesztivál, amely nem csupán a környékbeli városokból, de a környező országokból is sok érdeklődőt vonz. Ilyenkor az egész városban lüktet az élet, és az előadások után megtelnek az éttermek, a burekezők, a kocsmák.
Együnk pljeskavicát!
A vajdasági térség az ízek szempontjából is nagyon izgalmas világ, hiszen errefelé egyszerre érvényesül az ételekben a szerb, a török és a magyar hatás. Sok jóízű étel készül errefelé, de amit semmiképpen sem szabad kihagyni, ha az ember Szabadkán jár, az nem más, mint a pljeskavica. Kiejteni helyesen így kell: pjeszkavica. És nem, ez nem egy sima hamburger. A pljeskavica Szerbia nemzeti étele, de nagyon nagy népszerűségnek örvend a környező balkáni országokban is. Kevert húsból (sertés, marha, bárány) készült húspogácsa, a fűszerezése térségenként különböző. Lepényben vagy tányéron szolgálják fel, zöldségek és szószok kíséretében.
Vacsora a Bates étteremben
![Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu](/userfiles/bates-etterem-szabadka-borsmenta-hu.jpg)
Ha házias jellegű, balkáni ízvilágra vágysz, akkor a szabadkai Bates étterem a legjobb választás. A piros-fehér kockás abroszok, a rádióból szivárgó zenék mind segítenek megteremteni a balkáni atmoszférát.
Italnak egy Tamno Nikšićkót (montenegrói sör) választottam. Erős, domináns ízvilágú barna sör, aminek utóízében egyszerre van jelen az édesség és a fanyarság. Hiányoltam viszont a csapolt verzióját, hiszen teljesen más élményt nyújt egy frissen csapolt sör, mint egy üveges.
![Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu](/userfiles/bates-etterem-szabadka-leves-borsmenta_hu.jpg)
Az étkezést egy klasszikus ragulevessel kezdtem, ami nagyon jól tud esni a hidegebb napokon. A zöldségek ízletesek voltak benne, kellőképpen átfőttek. Ezt követően pedig punjena pljeskavica sa gljivom, vagyis gombával töltött pljeskavica volt soron, ami a hagyományos pljeskavicának egy felturbózott, modernebb változata. A hús közepesen átsülve, minimálisan fűszerezve, a gomba hozta a formáját, tökéletesen kiegészítette a húst és feldobta a textúráját.
![Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu](/userfiles/bates-etterem-szabadka-foetel-borsmenta_hu.jpg)
Hozzá fokhagymás sült paprikát kértem, aminél egyszerűbb és finomabb ételt nem ismerek ezen a világon, és ahogy a leves is, ez is tökéletesen illett a hangulatomhoz. Sajnos desszert már nem fért belém, az talán valami könnyedebb főétel mellé dukált volna.
![Balkáni ízek Szabadkán - borsmenta.hu](/userfiles/bates-etterem-szabadka-sult-paprika-borsmenta_hu.jpg)
Kinek ajánljuk?
Az étlapon megtalálható néhány klasszikus reggelivariáció, többféle leves, saláta, sültek, hústálak és házias jellegű desszertek is. A vegetáriánus és vegán étrendű emberek viszont nemigen találhatnak kedvükre valót. Nekik a Bates nemrég nyitott gyorséttermét ajánlom – amely az étteremmel szemben található –, ugyanis ott nagyobb hangsúlyt fektetnek a húsmentes ételekre.
Az étterem ár-érték arányban nagyon impozáns. A menüsor 2000 dinárba került, ami nagyjából 7000 Ft-nak felel meg. A teljes élményhez rengeteget ad hozzá a pincérek jófejsége, a kedves kiszolgálás és az, hogy az étlapon minden fel van tüntetve magyar nyelven is.
Megjegyzés: a Freeszfe művészeti kommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült cikkeket a Borsmenta folytatásokban közli. Dimitrov Nikoleta írása a sorozat 5. része.
Fotó:
facebook
Dimitrov Nikoleta