2023.03.21. | Szilágyi Mandula
A budapesti Újlipótvárosban található Frida-Budapest mediterrán étterem minden korosztály számára ideális választás. A helyet Szilágyi Mandula fedezte fel…
Ha szeretnénk igényes környezetben és családias hangulatban elfogyasztani egy laza ebédet vagy vacsorát, a budapesti Jászai Mari tértől nem messze, a Pozsonyi úton található Frida ideális választás. A bő két éve nyílt étterem modern, ugyanakkor elegáns belső tereivel, hangulatos teraszával minden korosztályt megszólíthat. Sokféle igényt kielégít egyszerre, van jó kávé, pizza, heti menü és brunch, sőt még a kutyusokat is szívesen látják.
A hangulat
Az étterembe lépve nem túl tágas, de otthonos belső tér fogad, amit színes, absztrakt festmények és zöld növények varázsolnak még hangulatosabbá. Az elnevezésből kiindulva keresni kezdtem a Frida Kahlóhoz köthető dekorációt, de körbenézve egyértelművé vált, hogy a hely nem az ismert mexikói festőművészről kapta a nevét.
Az asztalok egy leválasztott térben, kissé zsúfoltan vannak elhelyezve, így érkezésemkor a telt háznak köszönhetően minden oldalról vidám csevegés hallatszott. Az étterem befogadóképessége éppen akkora, hogy senkinek ne kelljen sokat várnia a kiszolgálásra vagy arra, hogy letisztítsák a mellettünk éppen elhagyott asztalokat. A pincérek fekete ruhában, készségesen és előzékenyen sürgölődnek a vendégek körül.
A kínálat
Az étlap viszont korántsem annyira letisztult, mint a belső tér. Számomra nem volt egyszerű kiigazodni rajta, időbe telt, amíg áttanulmányoztam, és mint kiderült, így is átsiklottam néhány részleten. A kínálatot nagy részben levesek, tésztaételek, saláták és mártogatósok alkotják. Az már a kiszolgálópult mögött is szembetűnő volt, hogy az italválaszték hatalmas, bár inkább a koktélokra, mint a borokra helyezték a hangsúlyt.
Mivel a heti menün kívül a kávé és a pizza kap kiemelt szerepet az étterem kínálatában, így partneremmel egy pesztóalapú pizza mellett döntöttünk, amely Pizza Bogiero névre hallgat. A szárított paradicsommal díszített, vékonyra sütött ételt elképesztően gyorsan, tíz percen belül szolgálták fel nekünk, tökéletesen frissen és forrón, az eredeti olasz receptnek megfelelően, olvadt mozzarella sajttal. Ez az egyetlen pizza elég lett volna kettőnknek, de a desszertet sem akartuk kihagyni, így rendeltünk egy belga csokis szuflét vaníliafagylalttal.
Gyönyörű tálalással tették elénk, és pont olyan tökéletesen folyós állaga volt belül, amilyennek lennie kell. Az édesség töménységét lekvárral és áfonyadarabokkal ellensúlyozták.
Kinek ajánlom?
A Fridát azoknak ajánlom, akik nem egy kettesben eltöltött, meghitt randevúra vágynak, hanem szívesen fogyasztják el vacsorájukat nyüzsgő, vidám hangulatban, sok ember között. Ha nem feltétlenül a pénztárcabarát megoldások keresése a cél, hanem az, hogy kipróbáljunk egy igényes helyet, ahol jó minőségű ételeket tesznek elénk, a Frida nem fog csalódást okozni sem a fiataloknak, sem az idősebbeknek, sem a kisebb társaságoknak, sem az egyedül érkezőknek. Érdemes kipróbálni!
Megjegyzés: a Freeszfe művészeti kommunikáció szakos hallgatói azt a feladatot kapták, hogy írjanak kritikát egy általuk választott vendéglátóhelyről. Az elkészült cikkeket a Borsmenta folytatásokban közli. Szilágyi Mandula írása a sorozat 7. része.
Fotó:
facebook
Szilágyi Mandula