2023.04.23. | Szabó Edit
Bizony! Már tíz éve várja a vendégeket a barátságos belső tér és a piros napernyőkkel védett terasz Budapesten, a Kempinski Hotel Corvinus épülettömbjének Deák Ferenc utcai bejáratánál…
Hogy mit szeretünk az ÉS Bisztróban? Például azt, hogy nincs merevség, szertartásosság, csak előzékenység, sok mosoly és profizmus! Azt, hogy finomak az ételek és jó a borlap. Na meg azt, hogy jólesik néha kicsit megpihenni a hatalmas teraszon, a piros napernyők árnyékában.
Tíz éve, amikor az ÉS megnyitott, javában zajlott a magyarországi gasztroevolúció. Újabb és újabb helyek tűntek fel, megtanultuk a szakácsok nevét, kezdtünk odafigyelni az ételeinkre, és a fiatalok is egyre szívesebben ültek be egy-egy jó étterembe. Az ötcsillagos budapesti Kempinski Hotel Corvinus új éttermi koncepciója azonban még ebben a környezetben is meglehetősen formabontó volt. A hotel vezetése egy nyitott, kötetlen hangulatú bisztróról álmodott, és a Zsidai Csoportot hívta meg partnerként, hogy az étterem arculatának és kínálatának kialakításában közreműködjön.
Az ÉS sikere a nyitás óta töretlen. A hely az üzletemberek, a baráti társaságok, a családok és a Budapestre érkező turisták kedvelt belvárosi étterme lett, vasárnapi családi ebédje az egyik legnépszerűbb a városban. Az étlap a bécsi-magyar konyhára épül, a legjellegzetesebb étel a tafelspitz, de a bisztró híres a steakjeiről, amelyek speciális grillsütőben készülnek, kizárólag szabadtartású osztrák marhából. Az étlap évente kétszer frissül, és háromhetente szezonális, táblás ajánlatokkal egészül ki.
Az ÉS hatalmas, árnyas terasza tavasztól őszig, valamint az adventi időszakban tart nyitva.
A bisztróban törekednek arra, hogy kizárólag szezonális, helyi alapanyagokat használjanak fel, és olyan környezettudatos magyar beszállítókkal dolgozzanak együtt, akik ügyelnek a szállítás és a csomagolás során keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére is.
Az ÉS Bisztró lelkes és összetartó csapatának élén a nyitás óta Kőrösi Norbert étteremvezető, ex-BMX-világbajnok áll, aki sportolói múltjának köszönhetően hisz a hosszú távú, kitartó munkában. A konyhai csapatot öt éve Kónya Géza head chef vezeti. A szakma szeretete, az elhivatottság és a tisztelet minden általa elkészített ételen érezhető.
Aki Budapest belvárosában jár – és megengedheti magának, mert tegyük hozzá, hogy az ÉS nem olcsó –, térjen be erre a barátságos helyre, jó időben pedig felejtse ott magát egy kicsit a teraszon, élvezze a minőségi ételeket, és gyűjtsön be néhány barátságos mosolyt a felszolgálóktól. Utána garantáltan szebb lesz majd a nap!
Fotó:
kempinski hotel