A 10 legnépszerűbb ételrecept 2019-ből
A tavalyi év végén készítettünk egy közvéleménykutatást, amelynek elemzésekor kiderült, hogy a Borsmenta olvasóinak tekintélyes része imádja a receptjeinket. Nagyon köszönjük! 2019-ben 46 étel elkészítési módját adtuk közre az oldalon. Az ételek többségét Klich Zsuzsának köszönhetjük, aki nemcsak tapasztalt háziasszony, de a környezetvédelem elkötelezett híve is, így nem csupán recepteket, de hulladékhasznosítási, takarékossági trükköket is kaptunk tőle.
Szabó Ági korábban süteményekkel, tortákkal vívta ádáz harcait az oldalon, tőle tanultuk meg, hogy nem kell elkeseredni, ha elsőre nem lesz tökéletes a cukormáz a dobostortán, vagy hogy a rigójancsi szerelmi bánatra kötelező. Tavaly egészséges ételeket készített nekünk, megmutatta, milyen a sokízű indián nyár, tanultunk tőle három zöld ételt, elárulta a shakshuka receptjét, és megfejtette velünk a kímélő cukkinispagetti titkát.
Néhányszor volt alkalmunk együtt főzni a népszerű gémerrel, Kiss Imivel, és bár ezekről a szeánszokról mindig videófelvétel készült, azért a közösen elkészített ételek receptjét is közreadtuk. Így született meg a padlizsános-gombás lasagne, a tiramisu, az egyszerű póréhagymaleves vagy a csirkecomb sajtos bundában.
Az ételek elkészítésekor igyekeztünk figyelni a szezonalitásra, télen a kicsit nehezebb fogások kerültek fel az oldalra, mint például a töltött káposzta cserépedényben, az aratóleves vagy a szalagos farsangi fánk; tavasszal egyszerű, könnyen elkészíthető leveseket mutattunk (medvehagyma-krémleves, tavaszi karalábéleves, spárgakrémleves, tavaszi zöldborsóleves), és ismét gazdagodtunk néhány ellenállhatatlan cukkinis fogással, amelyek közül a fetás cukkinilepényt egy görög út ihlette, a cukkinifasírt pedig egyszerűen utolérhetetlen. Karácsonyi halászlénket ezúttal Heimann Zoltán készítette el, saját kezűleg.
Közkívánatra megmutattuk az egyszerű házi kenyér receptjét, ami rendre nagy sikert arat a Borsmenta Kóstolóklub összejövetelein, sütöttünk néhány remek borkorcsolyát (sonkás-ananászos táska, parmezános rudak, kapros-túrós pogácsa) és néhány klasszikus süteményt különböző nagymamák receptjei alapján (fahéjas pite, sós karamellás brownie, mákos pite, sfouf).
Az ember időnként rácsodálkozik addig is ismert alapanyagokra, fűszerekre. Így voltunk mi tavaly a gránátalmával, a kaporral és a korianderrel. Készítettünk gránátalmás gerslisalátát, mogyorós csirkecurryt, kókusztejes csirkelevest, de még egzotikus lencsét is. Az egzotikus ételek egy részét egy thaiföldi út ihlette, amiről Klich Zsuzsa mesélt a Borsmenta olvasóinak. (A cikkért katt IDE!)
És most nézzük, hogy a lájkok száma alapján mik voltak a tavalyi év slágerreceptjei a Borsmentán:
- Zöldborsóleves édesen, nokedlivel
- Túrógombóc szamócadzsemmel
- Parmezános rudak oregánóval
- Cukkinispagetti
- Cukkinifasírt spárgakrémmel
- Halászlé Heimann Zoli bácsi szerint
- Medvehagyma-krémleves
- Rebarbarás szamócaszörp és -dzsem
- Fetás cukkinilepény
- Töltött káposzta cserépedényben