Vissza
Főzünk

Aranydurbincs sütőben

Aranydurbincs sütőben című cikk borítóképe
2023. 10. 10. | Szabó Edit
A hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, mégsem eszünk belőle eleget. Ezt az aranydurbincsot könnyű elkészíteni, és mivel sütőben sül, a konyhát sem kell fél napon át szellőztetni utána…

Első pillantásra akár keszegnek vagy kárásznak is gondolhatnánk, a formája ugyanis nagyon emlékeztet ezekre a jól ismert folyami halakra, de az aranydurbincs tengeri hal a javából. Főként a Földközi-tengerben „találkozunk” vele, és ízletes, fehér húsa miatt sokan szeretik. Ha Horvátországban járunk, oradaként keressük az étlapon.

Ma már itthon is könnyű hozzájutni, a nagy áruházláncokban konyhakészen árulják, így nem kell vesződni a pikkelyekkel sem. Nagyon finom grillezve, süthetjük serpenyőben, de még jobb, ha egyszerűen csak betoljuk a forró sütőbe.

Köretként kínálhatunk hozzá friss salátát, de kiváló azzal a tejszínes édesköménnyel is, amelynek a receptjét nemrég tettük közzé.

Hozzávalók:

  • fejenként egy hal, egészben, konyhakészen
  • halanként 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • vaj a sütőforma kikenéséhez (használhatunk helyette olívaolajat is)
  • 1-2 biocitrom
  • ½-1 csokor petrezselyem
  • só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A halat megmossuk, ha szükséges, a kósza pikkelyeket leszedjük róla. Papírtörlővel megtöröljük, beirdaljuk és alaposan megsózzuk. Ügyeljünk rá, hogy a sóból a belsejébe is jusson. (Ezt a műveletet akár korábban is elvégezhetjük, az se baj, ha a hal egy órát áll besózva.

3. A fokhagymát megtisztítjuk és felszeleteljük, a petrezselymet megmossuk.

4. A sütőformát kikenjük a vajjal (vagy az olívaolajjal). A halakat bedörzsöljük olívaolajjal, egy kis frissen őrölt borssal, majd a tepsibe fektetjük. Dugunk a hasukba néhány szeletet a fokhagymából, egy kis petrezselyemzöldet és egy karika citromot.

5. A tepsit lefedjük, és a halat az előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre. Ha megpuhult, levesszük róla a fedelet, a sütés hőfokát felemeljük 200 fokra, és 5 perc alatt a hal mindkét oldalát ropogósra sütjük. (A megfordításnál legyünk ügyesek, lapátkanállal vagy lapos fakanállal nyúljunk alá, mert ilyenkor már könnyen törik.)

Forrón, ropogósan, tetszés szerinti körettel tálaljuk. Egy pohár hűs fehérbor illik hozzá.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Fekete kagyló fehérborral és tejszínnel című cikk borítóképe

Fekete kagyló fehérborral és tejszínnel

2022. 09. 15. | Szabó Edit
A tejszínes, fehérboros fekete kagyló könnyen elkészíthető, és mivel az alapanyag mifelénk nem hétköznapi, akár ünnepi vacsoraként is gondolhatunk rá. Íme a recept…
Főzünk
Fokhagymás garnéla spárgával című cikk borítóképe

Fokhagymás garnéla spárgával

2022. 06. 01. | Szabó Edit
A garnéla és a spárga csodálatos frigye. Tíz perc alatt elkészíthető ünnepi lakoma, amit egy pohár pezsgő varázsol igazán feledhetetlenné…
Főzünk
Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel című cikk borítóképe

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021. 11. 05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…
Főzünk
Fokhagymás-tejszínes garnéla című cikk borítóképe

Fokhagymás-tejszínes garnéla

2020. 11. 17. | Szabó Edit
Hamisítatlan mediterrán fogás. Percek alatt elkészül, benne van a tenger minden íze, a lusta tengerparti nyarak minden álmodozása. A fokhagymás garnéla ünnepi étel, pezsgő vagy fehérbor illik hozzá…
Főzünk
Lazac brokkolibundában című cikk borítóképe

Lazac brokkolibundában

2018. 12. 31. | Pleszkán Écska
Pleszkán Écska receptje szerint
A fiatal énekesnő, Pleszkán Écska igencsak otthonosan mozog a konyhában. Tőle kaptuk ezt az izgalmas receptet. Aki szereti a lazacot, próbálja ki, nem fog csalódni…
Tesztelünk
Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016 című cikk borítóképe

Somlói Apátsági Pince: Tramini 2016

2018. 10. 08. | Szabó Edit
Sötét színű, gazdag bor, selymes, szinte bársonyos korty, érett gyümölcsök és fűszerek sokasága… Mondhatnánk hosszabban, azzal se mondanánk semmit. Ez a bor nagy titkok tudója, de engedi magát megfejteni. Már csak ezért is érdemes többször megkóstolni.