Vissza

Bableves füstölt hússal és csipetkével

2025.01.27. | Szabó Edit
Ez a bableves kicsit könnyebb, mint az, amit hajdanán a nagymamánk tálalt, mégis felidézi a gyerekkorunkat, hiszen benne van minden régi íz…

 
Csodák nincsenek. Ez a leves bizony sokáig készül, nem lehet egyik pillanatról a másikra az asztalra tenni, viszont jó hír, hogy másnap, sőt még harmadnap is finom – már ha marad belőle. 

Okosan tesszük, ha a babot már a főzés előtti estén beáztatjuk, így könnyebben megpuhul. 



Hozzávalók:

a leveshez
  • 40 dkg tarkabab
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 evőkanál libazsír
  • 3 gerezd fokhagyma, áttörve
  • 2 babérlevél
  • 10 szem fekete bors
  • 1 szál nagyobb sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1,5 dl tejföl
  • só, ízlés szerint

a csipetkéhez
  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só



Elkészítése:

1. A babot a főzés előtti estén tálba tesszük, átmossuk, és annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi kétszer ellepi. Letakarjuk, ázni hagyjuk.

2. A tarját fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, beledobjuk a borsot és a babérlevelet, és kis lángon addig főzzük, amíg majdnem megpuhul. Ez 2-3 órán át is eltarthat.

3. Amikor a tarja már egy órája fő, egy másik lábosban a libazsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzátesszük az áttört fokhagymát, azzal is pirítjuk egy rövid ideig – aki pirospaprikával szeretné főzni, most adja hozzá, az a hagyományos változat, de mi nem teszünk bele –, majd a tarja főzőlevéből rákanalazunk 3 kanállal, és hagyjuk, hogy a hagyma tovább süljön-párolódjon a lében.

4. Amikor a kevés levet teljesen elfőtte, hozzáadjuk a beáztatott babot – a maradék áztatóvizet tegyük félre –, finoman sózzuk meg, szedjünk át a tarjáról annyi levet, hogy a babot kétszer ellepje, fedjük le, és kezdjük el főzni. 

5. Amíg a bab és a hús fő, készítsük el a csipetkét, majd tisztítsuk meg és vágjuk fel a répákat. 



6. A csipetkéhez a tojást üssük fel, adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük össze, és amikor már kezd a tészta összeállni, gyúrjuk homogén cipóvá, csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon ki, és pihentessük 20-30 percig. 

7. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. (Én általában keresztben elvágom 3-4 egyforma darabra, majd a hasábokat hosszában elfelezem, vagy ha nagyon vastag a répa, akkor negyedelem.) Ha a bab már nagyjából félig megfőtt, mellé tesszük a zöldségeket is.

8. A csipetke tésztáját lisztes felületre tesszük, és lisztes ujjal kis darabokat szaggatunk belőle. A darabkákat kicsit megsodorjuk és lisztes tálba dobjuk, hogy ne ragadjanak össze. 

9. Ha már minden puha – a bab is, a zöldségek is, a hús is –, akkor a húst a maradék főzőlével együtt hozzáadjuk a babhoz, összekeverjük, összefőzzük, majd hozzáadjuk a csipetkét, és ezzel is összefőzzük. Akkor jó, ha a csipetkék feljönnek a leves tetejére.

10. Amíg a csipetke fő, egy kisebb tálban kikeverjük a tejfölt, majd a kész levest lehúzzuk a tűzről, hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejfölt, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, egy pillanatra még visszatesszük a tűzre, hogy újra felforrjon, és már tálalhatjuk is. A puhára főtt húst tálalás előtt felvághatjuk kisebb kockákra, úgy könnyebb adagolni.
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Zöldborsóleves édesen, nokedlivel

2019.06.03. | Klich Zsuzsa
Éljen a június, éljen a zöldborsóleves! Íme egy klasszikus recept, amolyan nagymama-féle. Ez az az íz, amit imádtunk gyerekkorunkban, és amit a mi gyerekeink is imádnak. Aki egyszer meg…
Főzünk

Korhelyleves csülökkel

2020.01.04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…  
Főzünk

Lencseleves füstölt csülökkel

2021.01.02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…  
Főzünk

Palócleves

2023.07.21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor…
Főzünk

Tejfölös fejtettbab-leves

2023.09.27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk

Egyszerű krumplileves

2023.10.25. | Szabó Edit
Gyors, olcsó, egyszerű, finom. Ez a krumplileves könnyen a család kedvencévé válhat…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (56) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (71) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (238) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (18) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (22) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étel (4) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (134) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (12) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (88) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (5) húsvét (10) indiai (10) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (11) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (35) london (21) luka enikő (5) mád (21) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (302) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (122) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (270) thummerer (4) tokaj (166) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (57) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (12) váli péter (4) vega (17) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (104) vörösbor (168) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (7) zsirai pincészet (14) zweigelt (4)