Vissza
Bableves füstölt hússal és csipetkével
2025.01.27. | Szabó Edit
Ez a bableves kicsit könnyebb, mint az, amit hajdanán a nagymamánk tálalt, mégis felidézi a gyerekkorunkat, hiszen benne van minden régi íz…
Csodák nincsenek. Ez a leves bizony sokáig készül, nem lehet egyik pillanatról a másikra az asztalra tenni, viszont jó hír, hogy másnap, sőt még harmadnap is finom – már ha marad belőle. Okosan tesszük, ha a babot már a főzés előtti estén beáztatjuk, így könnyebben megpuhul.

Hozzávalók:
a leveshez
- 40 dkg tarkabab
- 30 dkg füstölt tarja
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 evőkanál libazsír
- 3 gerezd fokhagyma, áttörve
- 2 babérlevél
- 10 szem fekete bors
- 1 szál nagyobb sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1,5 dl tejföl
- só, ízlés szerint
a csipetkéhez
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
1. A babot a főzés előtti estén tálba tesszük, átmossuk, és annyi hideg vizet engedünk rá, amennyi kétszer ellepi. Letakarjuk, ázni hagyjuk.
2. A tarját fazékba tesszük, hideg vizet öntünk rá, beledobjuk a borsot és a babérlevelet, és kis lángon addig főzzük, amíg majdnem megpuhul. Ez 2-3 órán át is eltarthat.
3. Amikor a tarja már egy órája fő, egy másik lábosban a libazsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzátesszük az áttört fokhagymát, azzal is pirítjuk egy rövid ideig – aki pirospaprikával szeretné főzni, most adja hozzá, az a hagyományos változat, de mi nem teszünk bele –, majd a tarja főzőlevéből rákanalazunk 3 kanállal, és hagyjuk, hogy a hagyma tovább süljön-párolódjon a lében.
4. Amikor a kevés levet teljesen elfőtte, hozzáadjuk a beáztatott babot – a maradék áztatóvizet tegyük félre –, finoman sózzuk meg, szedjünk át a tarjáról annyi levet, hogy a babot kétszer ellepje, fedjük le, és kezdjük el főzni.
5. Amíg a bab és a hús fő, készítsük el a csipetkét, majd tisztítsuk meg és vágjuk fel a répákat.

6. A csipetkéhez a tojást üssük fel, adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük össze, és amikor már kezd a tészta összeállni, gyúrjuk homogén cipóvá, csomagoljuk fóliába, hogy ne száradjon ki, és pihentessük 20-30 percig.
7. A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. (Én általában keresztben elvágom 3-4 egyforma darabra, majd a hasábokat hosszában elfelezem, vagy ha nagyon vastag a répa, akkor negyedelem.) Ha a bab már nagyjából félig megfőtt, mellé tesszük a zöldségeket is.
8. A csipetke tésztáját lisztes felületre tesszük, és lisztes ujjal kis darabokat szaggatunk belőle. A darabkákat kicsit megsodorjuk és lisztes tálba dobjuk, hogy ne ragadjanak össze.
9. Ha már minden puha – a bab is, a zöldségek is, a hús is –, akkor a húst a maradék főzőlével együtt hozzáadjuk a babhoz, összekeverjük, összefőzzük, majd hozzáadjuk a csipetkét, és ezzel is összefőzzük. Akkor jó, ha a csipetkék feljönnek a leves tetejére.
10. Amíg a csipetke fő, egy kisebb tálban kikeverjük a tejfölt, majd a kész levest lehúzzuk a tűzről, hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadjuk a tejfölt, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, egy pillanatra még visszatesszük a tűzre, hogy újra felforrjon, és már tálalhatjuk is. A puhára főtt húst tálalás előtt felvághatjuk kisebb kockákra, úgy könnyebb adagolni.