Főzünk

Lencseleves füstölt csülökkel

Lencseleves füstölt csülökkel című cikk borítóképe
2021. 01. 02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…

Több mint húsz éve hagyomány, hogy január elsején nálunk vacsoráznak a barátok. Ilyenkor nincs semmi faxni, lencseleves és mákos guba kerül az asztalra, és hozzá jó borok, ahogy illik. A kenyeret is magam sütöm, a levesben főtt csülökhöz pedig tormát és savanyú káposztát kínálok.

Az alábbi mennyiségből nagyjából 6-8 adag leves készíthető.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb füstölt sertéscsülök fele (a másik fele lefagyasztható)
  • 25 dkg lencse
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 szem fekete bors
  • 2 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
  • 1 liter víz
  • 2 dl tejföl
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 kávéskanál ecet
  • só, szárított oregánó és bazsalikom, ízlés szerint (elhagyható)



Elkészítése:

1. A csülköt megmossuk, és víz és húsleves keverékében, lassú tűzön főzni kezdjük. Annyi lé legyen rajta, hogy bőségesen ellepje (kb. 3-4 liter). Hozzátesszük a babérlevelet, a borsot és 2 gerezd fokhagymát.

2. Ha a csülök már olyan puha, hogy ki tudjuk belőle húzni a csontot (ezt az állapotot nagyjából 4 óra múlva éri el), akkor hozzáadjuk a hideg vízben átöblített lencsét, és beletörjük a másik két fokhagymát.

3. A tejfölt, a mustárt és az ecetet alaposan összekeverjük.

4. Ha a lencse már megpuhult, a levest levesszük a tűzről, és a levéből folyamatosan adagolva hozzákeverünk valamennyit a tejfölhöz (hőkiegyenlítés), majd az egészet belekeverjük a levesbe. Hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg újra felforr.

Forrón tálaljuk, illik hozzá a csípős paprika. A benne főtt húst adhatjuk a levessel együtt, de kínálhatjuk külön is, tormával, savanyúságokkal.

Megjegyzés: a lencsét nem szükséges áztatni, de ha szeretnénk, elég akkor kezdeni az áztatást, amikor a csülköt feltettük főni.

Borsmenta-tipp: a lencseleves nagyon jól fagyasztható. Ha tudjuk, hogy nem fogy el egyszerre, csak egy részébe tegyünk tejfölt, a többit pedig merjük kis tálkákba, várjuk meg, hogy kihűljön, és fagyasszuk le. Amikor eszünkbe jut, elővesszük, kiolvasztjuk, betejfölözzük, és már tálalhatjuk is.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Mákos guba című cikk borítóképe

Mákos guba

2021. 01. 02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…
Főzünk
Kocsonya, ahogy Méhes Vilmos készíti című cikk borítóképe

Kocsonya, ahogy Méhes Vilmos készíti

2020. 12. 31. | Szabó Edit
Méhes Vilmos mestere a kocsonyakészítésnek. Aki követi az utasításait és rászánja az időt, tökéletes kocsonyát tálal. Íme…
Tesztelünk
Pósta Borház: Kadarka 2017 című cikk borítóképe

Pósta Borház: Kadarka 2017

2020. 12. 13. | Szabó Edit
A szekszárdi Pósta Borház kadarkája a mindennapok fűszere, de a karácsonyi asztalon is ott a helye a halászlé mellett…
Főzünk
Korhelyleves csülökkel című cikk borítóképe

Korhelyleves csülökkel

2020. 01. 04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Tesztelünk
St. Andrea Pincészet: Kadarka Brut Nature Pezsgő 2015 című cikk borítóképe

St. Andrea Pincészet: Kadarka Brut Nature Pezsgő 2015

2018. 12. 28. | Szabó Edit
Pezsgő kadarkából? Elsőre talán őrültnek tűnik az ötlet, de kóstoljuk csak meg, és azonnal kiderül, hogy nagyon is helyénvaló. A St. Andrea Pincészet brut nature pezsgőjét a különlegességek kedvelőinek ajánljuk…