Vissza
Főzünk

Mákos-málnás sajttorta

Mákos-málnás sajttorta című cikk borítóképe
2022. 02. 02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!

Amikor megismertem a páromat, rájöttem, hogy néhány dolgot eddig rosszul csináltam. Ilyen például a szülinapozás. Egy átlagember a születése napját a születése napján ünnepli. Na, ő nem. Neki szülinapi előhete és szülinapi hónapja van, tehát nagyjából 40 napig tart az ünneplés. Ebben az időszakban folyamatosan azt emlegeti, hogy még mindig a szülinapi hónapban vagyunk, felhívva a figyelmünket arra, hogy nyugodtan a kedvében járhatunk. Ez persze annyira aranyos, szelíd és vicces, hogy az ember örömmel kedveskedik neki. Ilyenkor történik az, hogy „sütök” egy mákos-málnás sajttortát, hiszen – a marcipánt kivéve – minden olyan alapanyag benne van, amit szeret.

Lehet, hogy ez a torta nem annyira különleges, sok változata ismert, de éppen az a jó benne, hogy mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja. Én például nem szeretem a mákot, ezt a tortát mégis imádom így, ahogy van!

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg málna (friss vagy fagyasztott) + egy kevés a díszítéshez
  • 40 dkg túró vagy ricotta
  • 10 dkg görög joghurt
  • 500 ml édesített habtejszín
  • 6 evőkanál porcukor
  • 30 g porzselatin
  • különféle gyümölcsök a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítése:

1. A vajat megolvasztjuk, és összedolgozzuk a keksszel. Egyenletesen belenyomkodjuk egy kerek sütőformába, majd betesszük a hűtőbe 15 percre.

2. Külön felverjük a tejszínhabot, és külön turmixoljuk a túrót a joghurttal és a porcukorral, majd összeállítjuk a kettőt. Enyhén folyós, lágy masszát kell kapnunk.

3. A kekszalapot kivesszük a hűtőből, 150 fokon 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

4. Az összekevert túrókrémet 3 részre osztjuk; az egyikbe a málnát keverjük bele, a másikba a mákot, a harmadikat natúran hagyjuk.

5. A következő műveletet odafigyeléssel, egyenként végezzük! Kicsit időigényes, de nem vészes. Pici tálban 10 grammonként elosztjuk a porzselatint, mindig 4 evőkanál hideg vizet adva hozzá. Hagyjuk állni 5 percig, majd nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, és azonnal belekeverjük a túrós masszába. Az első adag zselatint a mákosba keverjük, és ha kész, a beleöntjük a formába, a kekszes alap tetejére. Hűtőbe tesszük kb. 15 percre, hogy megkössön. Ugyanezt a műveletet elvégezzük a málnás masszával, de azt már a megdermedt mákosra halmozzuk, majd a natúr jön a málnás töltelék tetejére.

6. Miután az egész tortát a hűtőben hagytuk minimum 2 órán át, jöhet a díszítés. Málnával, mákkal, friss gyümölcsökkel, vagy amivel tetszik. Én azt szeretem, ha színes.

Timi tippjei:

  • óvatosan a zselatinnal, nem szabad felforrnia, csomósodnia;
  • ha nem elég a vaj a keksz formálásához, pótolhatjuk egy pici tejjel;
  • nem kötelező megsütni a kekszalapot, viszont így sokkal omlósabb lesz, kevésbé tömény;
  • bármilyen ízesítést használhatunk, több réteget is kiöntve;
  • járjunk szeretteink kedvében!

Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk
Focaccia című cikk borítóképe

Focaccia

2022. 01. 22. | Fülöp Timi
Liszt, víz, élesztő meg egy kis türelem, és máris kész az olaszok zseniális lepénykenyere, a focaccia. Mi most Fülöp Timi kipróbált alapreceptjét adjuk közre, amit aztán mindenki kedvére formálhat a saját képére…
Főzünk
Libaleves, ahogy Magos Zoltán készíti című cikk borítóképe

Libaleves, ahogy Magos Zoltán készíti

2022. 01. 17. | Szabó Edit
Magos Zoltán libalevese kapott egy kis ázsiai felhangot, és éppen ettől válik különösen izgalmassá. Forró, fűszeres és zamatos, minden bajra orvosság…
Főzünk
Lazacos piskótarolád című cikk borítóképe

Lazacos piskótarolád

2022. 01. 14. | Fülöp Timi
Látványos, különleges és nagyon finom. Fülöp Timi lazacos piskótaroládja bármilyen ünnepi asztal fényét emeli, főleg ha nyitunk mellé egy rozé pezsgőt is…
Főzünk
Ez is raclette című cikk borítóképe

Ez is raclette

2021. 12. 28. | Upor László
Camembert másképp
Igazi társasági étel: mindenki ugyanazt eszi, mégis elbíbelődhet a saját kis adagjával. És elkészíteni sem ördöngösség…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…