Vissza
Főzünk

Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves

Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves című cikk borítóképe
2025. 02. 27. | Nagyillés János
A düğün çorbası a török ​​konyha kiadós húslevese, ami régen, a hagyományoknak megfelelően negyven napon és éjszakán át tartó lakodalmak nyitó fogása volt. Ma már hétköznapi, kedvelt étel, főleg a hideg évszakban. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 59. részében…

A török konyhában a miénkhez hasonló módon készült húsleves nem ismert. A húsleveseik húslével, joghurttal, rántással készülő, citromlével enyhén savanyított készítmények. Az enyhe savanyítás számukra olyannyira hozzátartozik a leves lényegéhez, hogy ők olykor még édesanyám magyar húsleveséhez is citromlevet kérnek. Ez a számunkra furcsa szokás innen ered, viszont a joghurtos török levesalapokhoz egy kis citromlé valóban nagyon illik.



Hozzávalók
  • 50 dkg sovány marhahús
  • 4 dl húslé
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál liszt

a joghurtos habaráshoz
  • 4 evőkanál görög joghurt
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé

a tálaláshoz
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • őrölt paprika, ízlés szerint kis csili

Elkészítése:

Ez a nagyon ízletes húslevesféle tulajdonképpen negyedóra alatt elkészíthető, ha előre megfőzzük a marhahúst. A marhahúst ehhez akár egy-két nagyobb darabban, akár nagyobb kockákra vágva alacsony hőfokon főzzük puhára. Az első, habos főzőlevet leöntjük, és egy liter tiszta vízben főzzük tovább. A kellő puhaság eléréséhez biztosan kell két óra. A húsnak annyira puhának kell lennie, hogy a pulled porkhoz hasonlóan könnyedén vastagabb szálaira tudjuk tépkedni a felhasználás előtt. Ezt akár előző este megtehetjük.

A főzés a lisztes rántás elkészítésével indul. Amikor már érezzük a liszt illatát, a rántást az elkészült húslével fokozatosan felengedjük, közben gyorsan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Én az elforrt húslevet egyszer-kétszer pótoltam, ezzel a módszerrel főzés végén is lehet egy liternyi húslevünk, ebben az esetben vízzel a végén már nem kell kiegészíteni – a lényeg, hogy a rántást összességében 1 liternyi húslével, illetve húslé-víz keverékkel eresszük fel.

Míg a leves újra felforr, a joghurtot és a tojássárgáját egy teáskanál citrommal simára keverjük, és a levesből kivett néhány kanál folyadékkal fellazítva, gyors keverés közepette a leveshez öntjük.

Ha a levesünk felforrt (csak hevítsük forrásig, de ne forraljuk), hozzáadjuk a tépett marhahúst, és ezzel a leves kész. A végén ellenőrizzük, hogy elég sós-e.

Tálaláskor olvasztott fűszeres vajat csepegtetünk, őrölt paprikát és petrezselymet szórunk a tetejére.

Borsmenta-tipp: megcsinálhatjuk csirkemellből vagy csirkecombból is – így is készült már, a leveshez a csirke főzőlevét (tavuk suyu) ilyenkor is használjuk fel. Törökországban a tavuk suyu alapvető élelmiszer, üveges kiszerelésben kapható.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
A nagyvezír levese – hidiv çorbası című cikk borítóképe

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025. 01. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…
Főzünk
Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024. 11. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…
Főzünk
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024. 09. 16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves című cikk borítóképe

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024. 02. 29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természetesen meg is oszt velünk…