Vissza

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025.01.30. | Nagyillés János
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…


Ez a leves – mint már a neve is utal rá – a szultáni szeráj egyik fogása volt: a hidiv a nagyvezírre használt perzsa eredetű kifejezés. Teljesen húsmentes, behabart és tojással sűrített, kaporral ízesített, gyorsan elkészülő levesféleség. Elkészítése rendkívül egyszerű – a most következő recept körülbelül 8 adagos.

A nagyvezír levese – hidiv çorbası - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
 
Hozzávalók:
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 nagyobb (vagy 3 közepes) burgonya
  • 2 közepes méretű zsenge cukkini
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
  • tálaláskor ízlés szerint csilipehely
 
a rántáshoz
  • 2-3 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl víz
 
a tejes sűrítéshez
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
 
A nagyvezír levese – hidiv çorbası - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész

Elkészítése:


1. A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, a cukkinit – ha zsenge – nem szükséges. (Fontos, hogy maggal még nem rendelkező, zsenge cukkinit használjunk a leveshez.)

2. Mindhárom összetevőt lereszeljük egy nagylyukú reszelőn, és 1 dl napraforgóolajon kevergetve átmelegítjük, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a zöldség fölött körülbelül két ujjnyi vízréteg legyen.

3. A zöldségeket puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

A nagyvezír levese – hidiv çorbası - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész

4. A vajjal vagy margarinnal és a liszttel világos rántást készítünk, amit állandóan kevergetve 1 dl vízzel engedünk fel. Simára keverjük, és rögtön a leveshez adjuk.

5. A tojást felverjük a tejben úgy, hogy teljesen homogén legyen az elegy, majd a forró leveshez adjuk.

6. Megvárjuk, hogy a leves még egyszer felforrjon, de tovább nem forraljuk, hozzáadjuk a kaprot, és a leves el is készült. Aki szereti, fogyasztás előtt csilipehellyel ízesítheti.



Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
 
Török örömök 54. rész: Habcsók – beze
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…
Főzünk

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024.04.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeret…
Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024.05.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részébe…
Főzünk

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024.09.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök s…
Főzünk

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024.11.21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. ré…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (56) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (71) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (238) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (18) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (22) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étel (4) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (134) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (12) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (88) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (5) húsvét (10) indiai (10) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (11) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (35) london (21) luka enikő (5) mád (21) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (302) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (122) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (270) thummerer (4) tokaj (166) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (57) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (12) váli péter (4) vega (17) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (104) vörösbor (168) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (7) zsirai pincészet (14) zweigelt (4)