Vissza
A nagyvezír levese – hidiv çorbası
2025.01.30. | Nagyillés János
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…
Ez a leves – mint már a neve is utal rá – a szultáni szeráj egyik fogása volt: a hidiv a nagyvezírre használt perzsa eredetű kifejezés. Teljesen húsmentes, behabart és tojással sűrített, kaporral ízesített, gyorsan elkészülő levesféleség. Elkészítése rendkívül egyszerű – a most következő recept körülbelül 8 adagos.

Hozzávalók:
- 2 nagyobb sárgarépa
- 2 nagyobb (vagy 3 közepes) burgonya
- 2 közepes méretű zsenge cukkini
- 1 dl napraforgóolaj
- só
- 1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kapor
- tálaláskor ízlés szerint csilipehely
a rántáshoz
- 2-3 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl víz
a tejes sűrítéshez
- 2 dl tej
- 1 tojás

Elkészítése:
1. A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, a cukkinit – ha zsenge – nem szükséges. (Fontos, hogy maggal még nem rendelkező, zsenge cukkinit használjunk a leveshez.)
2. Mindhárom összetevőt lereszeljük egy nagylyukú reszelőn, és 1 dl napraforgóolajon kevergetve átmelegítjük, sózzuk, majd felengedjük annyi vízzel, hogy a zöldség fölött körülbelül két ujjnyi vízréteg legyen.
3. A zöldségeket puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

4. A vajjal vagy margarinnal és a liszttel világos rántást készítünk, amit állandóan kevergetve 1 dl vízzel engedünk fel. Simára keverjük, és rögtön a leveshez adjuk.
5. A tojást felverjük a tejben úgy, hogy teljesen homogén legyen az elegy, majd a forró leveshez adjuk.
6. Megvárjuk, hogy a leves még egyszer felforrjon, de tovább nem forraljuk, hozzáadjuk a kaprot, és a leves el is készült. Aki szereti, fogyasztás előtt csilipehellyel ízesítheti.

Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
Török örömök 54. rész: Habcsók – beze
Fotó:
Nagyillés János