Vissza
Főzünk

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe
2024. 11. 21. | Nagyillés János
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…

Ezt a levest – mint állandó tanácsadóm, Figen barátnőm felhívta rá a figyelmemet – anne usulü terbiyeli ekşili köftének, azaz a mama savanyú húsgombóclevesének is nevezik. Eredetileg Adana, Antep és Maraş környéke, vagyis Dél-Délkelet-Anatólia helyi konyhájához tartozik, de ma már egész Törökországban kedvelik és készítik.

Savanykás, citromlével kevert, tojássárgájával habart húsgombóclevesről van szó – az elkészített adag 6-8 személyes, és garantált siker lesz a hideg téli estéken. Csak úgy, magában sem fog csalódást okozni, de jó, ha török szokás szerint kenyérrel és salátával tálaljuk – a télen hozzáférhető zöldségek közül bármit kínálhatunk hozzá a karikára vágott lila hagymától a fehér vagy fekete retekig, ízlés szerint.

Hozzávalók:

a húsgombóchoz:

  • 500 g sovány darált hús (borjú vagy csirke is lehet)
  • 3 evőkanál rizs
  • 1 hagyma, lereszelve
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors
  • só, ízlés szerint
  • a húsgombócok beforgatásához 2 evőkanál liszt

a leveshez:
  • 1 pohár (2 dl) vízben főtt csicseriborsó – a kb. 2 dl főzőlével együtt
  • 1 sárgarépa, felkockázva vagy karikára vágva
  • 1 nagyobbacska burgonya, felkockázva
  • 1 dl olívaolaj
  • só, ízlés szerint
  • 1 liter víz (ha előfőzött csicseriborsót használnunk, akkor 1,2 liter)

a habaráshoz:
  • 1 tojássárgája
  • fél citrom leve

a főzés végén apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:

1. Kezdjük a húsgombóccal!
Adjuk a darált húshoz a rizst, a reszelt hagymát, a sót és a borsot, keverjük alaposan össze, gyúrjuk intenzíven legalább öt percen keresztül, majd tegyük félre.

2. Folytassuk a levessel!
Az olívaolajon megpirítjuk a felaprított sárgarépát, és közben meg is sózzuk, hogy levet engedjen.

3.Amikor már érződik az illata, hozzáadjuk a felkockázott krumplit és az előfőzött csicseriborsót a levével, valamint a vízzel együtt, és az egészet puhára főzzük.
A felaprított hozzávalók ideális méretéhez tudnunk kell, hogy a több összetevős török leveseknél egy-egy evőkanálba minden összetevőből férnie kell egy-kettőnek, beleértve a húsgombócot is – ez a leves úgynevezett „tane tane” állapota.

4.Míg a leves fő, befejezzük a húsgombócokat: az imént említett „tane tane” jelleg érdekében nagy cseresznyeszemnél alig nagyobb gombócokat formálunk.

5.Ha az összes gombóc elkészült, alkalmas edényben 2-3 evőkanál lisztbe forgatjuk, majd a levesbe pottyantjuk mindegyiket. Addig főzzük közepes lángon, amíg a gombócokba kevert rizsszemek nem kezdenek kinyílni.

6. Közben egy tojássárgáját kikeverünk, hozzáadjuk egy fél citrom levét, és a levesből kiszedett lével óvatosan felengedjük és felmelegítjük a masszát – így nem fog összeállni, mikor a főzés végén hozzákeverjük a leveshez.

7.A levest 20 percig állni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Borsmenta-tipp: érdemes egyszerre 0,5 kg csicseriborsót megvásárolni, beáztatni, majd puhára főzni, és kisebb zacskókban eltenni a fagyasztóba. Így mindig rendelkezésre áll egy adag, ha szükségünk van rá, és nem hosszabbodik meg jelentősen az ételek főzési ideje a csicseriborsó miatt.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Paradicsomos húsgolyó – misket köfte című cikk borítóképe

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024. 09. 19. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fáradságot…
Főzünk
A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası című cikk borítóképe

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024. 09. 16. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök sorozat 36. részében…
Főzünk
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024. 05. 30. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
Főzünk
Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası című cikk borítóképe

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024. 05. 23. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részében…
Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…