Vissza
Főzünk

Tócsni édesburgonyából

Tócsni édesburgonyából című cikk borítóképe
2022. 11. 15. | Szabó Edit
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával tálalva tökéletes fogás, és még húsmentes is…

Ki ne várta volna gyerekkorában, hogy a nagymamája végre mackót süssön! Mifelénk így hívták. Az én nagyanyám sütőben sütötte, úgy kevesebb volt vele a baj, és nem kellett hozzá ott állni a sparhelt mellett a rossz lábaival. Amikor a mackó elkészült, forró volt és ropogós. Friss, sós tejfölbe tunkoltuk, nem volt gyerek, aki ne imádta volna.

Néhány napja csodálkozva láttam a piacon, hogy az édesburgonyát (más néven batátát) akciós áron kínálják. Megnéztem tüzetesebben, és mivel tökéletes állapotban voltak a narancssárga szemek, nagy bátran vettem belőle hármat.

Bár első látásra azt hihetné az ember, ám a burgonya és az édesburgonya között nincs rokoni kapcsolat. Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, hogy a Dél-Amerikában őshonos növény megjelent Európában, de ma már ismerik és termesztik a világ szinte minden szegletében. Csíráztatásával és termesztésével kapcsolatban a colore.hu ad hasznos tanácsokat, ebben a cikkben.

Noha nem egy tőről fakadnak, a burgonya és az édesburgonya konyhai felhasználása nagyon hasonló, ezért is jutott eszembe a tócsni. De mert mégiscsak egzotikus alapanyagról van szó, gyorsan vettem egy csokor koriandert is hozzá, abból baj nem lehet.

Noha vannak, akik a tócsnira köretként gondolnak, én mindig fő fogásként tálalom. Ezúttal zöldsalátát készítettem hozzá joghurtos öntettel, és persze jutott a tányérra a korianderzöldből is. Íme a recept.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál őrölt bors
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 4 dkg reszelt sajt (elhagyható)
  • 1 csokor korianderzöld (elhagyható)
  • olaj a kisütéshez

A salátához:
  • 2 szál zöldhagyma (vagy fél fej lila hagyma)
  • 2 szem nagyobb vagy több kisebb paradicsom
  • néhány levél jégsaláta
(A fentiek mellett tehetünk bele gyalult káposztát, kígyóuborkát, retket vagy bármilyen zöldséget, amit szeretünk.)

A joghurtos öntethez:

  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál citromlé vagy lime-lé
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, és 10 percre állni hagyjuk. Addig megtisztítjuk a salátához való zöldségeket, leveleire tépkedjük a jégsalátát, felvágjuk a paradicsomot, felkarikázzuk a hagymát.

2. A krumpli a sótól enged egy kis nedvességet. Csavarjuk ki, de csak egy kicsit, nem kell teljesen szárazra. Ha kész, belereszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojást, beletörjük a borsot, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk, az a lényeg, hogy a kurmplidarabkákat összetartsa a tészta. Ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.

3.Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és amikor forró, kanál segítségével kis kupacokat szaggatunk bele a krumplis masszából. (Ebből a mennyiségből mérettől függően 4-6 tócsni készül majd.) A kupacokat lelapítjuk, elegyengetjük, hogy laposak legyenek. Nem baj, ha nem szabályos korong az alakjuk, az ovális vagy az amorf tócsni is tökéletesen megteszi.

4.A forró olajban pirosra sütjük a tócsnik mindkét oldalát. (Én a végén még egyszer meg szoktam fordítani, megszórom a tetejét reszelt sajttal, és megvárom, hogy ráolvadjon, de ez nem kötelező.) Ha kisült, papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges olajat, és jöhetnek a következő tócsnik, míg a massza el nem fogy.

5.Közben elkészítjük a salátaöntetet: a citromlevet folytonos keverés mellett az olajba csöpögtetjük, majd jöhet bele a só, a bors, a joghurt és a zúzott fokhagyma. Alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, teszünk még hozzá sót, borsot.

6.Összeállítjuk a salátát: az öntetet a felszeletelt salátanövényekre adagoljuk, és finoman elkeverjük, hogy mindenhová jusson.

Tálalás: a tócsnit tányérra tesszük, körülötte elhelyezzük a salátát, és az egészet megszórjuk friss korianderzölddel.
Fehérbor illik hozzá, és az se baj, ha félszáraz.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Curry okrából, bulgurral című cikk borítóképe

Curry okrából, bulgurral

2022. 11. 03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...
Főzünk
Tápiókapuding – gluténmentes és finom! című cikk borítóképe

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

2022. 10. 21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Tesztelünk
Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021 című cikk borítóképe

Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021

2022. 09. 11. | Szabó Edit
A Bárdos Pincészet sauvignon blanc-ját a fajtára jellemző aromavilág mellett a finom mátrai ásványosság teszi különlegessé. Szárnyas húsból készült ételek mellé ajánljuk…
Főzünk
Csupazöld saláta kesudiós öntettel című cikk borítóképe

Csupazöld saláta kesudiós öntettel

2022. 05. 11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Főzünk
Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel című cikk borítóképe

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021. 11. 05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, és kínáljon mellé egy pohár üde rozét…
Főzünk
Szórós túrós süti című cikk borítóképe

Szórós túrós süti

2021. 09. 28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárunkból…