Vissza

Tócsni édesburgonyából

2022.11.15. | Szabó Edit
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával tálalva tökéletes fogás, és még húsmentes is…


Ki ne várta volna gyerekkorában, hogy a nagymamája végre mackót süssön! Mifelénk így hívták. Az én nagyanyám sütőben sütötte, úgy kevesebb volt vele a baj, és nem kellett hozzá ott állni a sparhelt mellett a rossz lábaival. Amikor a mackó elkészült, forró volt és ropogós. Friss, sós tejfölbe tunkoltuk, nem volt gyerek, aki ne imádta volna.  

Néhány napja csodálkozva láttam a piacon, hogy az édesburgonyát (más néven batátát) akciós áron kínálják. Megnéztem tüzetesebben, és mivel tökéletes állapotban voltak a narancssárga szemek, nagy bátran vettem belőle hármat.

Tócsni édesburgonyából, recept - borsmenta.hu

Bár első látásra azt hihetné az ember, ám a burgonya és az édesburgonya között nincs rokoni kapcsolat. Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, hogy a Dél-Amerikában őshonos növény megjelent Európában, de ma már ismerik és termesztik a világ szinte minden szegletében. Csíráztatásával és termesztésével kapcsolatban a colore.hu ad hasznos tanácsokat, ebben a cikkben.  

Friss koriander - borsmenta.hu

Noha nem egy tőről fakadnak, a burgonya és az édesburgonya konyhai felhasználása nagyon hasonló, ezért is jutott eszembe a tócsni. De mert mégiscsak egzotikus alapanyagról van szó, gyorsan vettem egy csokor koriandert is hozzá, abból baj nem lehet.

Noha vannak, akik a tócsnira köretként gondolnak, én mindig fő fogásként tálalom. Ezúttal zöldsalátát készítettem hozzá joghurtos öntettel, és persze jutott a tányérra a korianderzöldből is. Íme a recept.

Tócsni édesburgonyából, recept - borsmenta.hu

Hozzávalók 2 személyre:
  • 1 nagyobb édesburgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál őrölt bors
  • 4 púpos evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 4 dkg reszelt sajt (elhagyható)
  • 1 csokor korianderzöld (elhagyható)
  • olaj a kisütéshez
 
A salátához:
  • 2 szál zöldhagyma (vagy fél fej lila hagyma)
  • 2 szem nagyobb vagy több kisebb paradicsom
  • néhány levél jégsaláta
(A fentiek mellett tehetünk bele gyalult káposztát, kígyóuborkát, retket vagy bármilyen zöldséget, amit szeretünk.)
 
A joghurtos öntethez:
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál citromlé vagy lime-lé
  • só, bors, ízlés szerint

Tócsni édesburgonyából, recept - borsmenta.hu
 
Elkészítése:

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, és 10 percre állni hagyjuk. Addig megtisztítjuk a salátához való zöldségeket, leveleire tépkedjük a jégsalátát, felvágjuk a paradicsomot, felkarikázzuk a hagymát.

2. A krumpli a sótól enged egy kis nedvességet. Csavarjuk ki, de csak egy kicsit, nem kell teljesen szárazra. Ha kész, belereszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojást, beletörjük a borsot, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk, az a lényeg, hogy a kurmplidarabkákat összetartsa a tészta. Ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.

Tócsni édesburgonyából, recept - borsmenta.hu

3. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és amikor forró, kanál segítségével kis kupacokat szaggatunk bele a krumplis masszából. (Ebből a mennyiségből mérettől függően 4-6 tócsni készül majd.) A kupacokat lelapítjuk, elegyengetjük, hogy laposak legyenek. Nem baj, ha nem szabályos korong az alakjuk, az ovális vagy az amorf tócsni is tökéletesen megteszi.

4. A forró olajban pirosra sütjük a tócsnik mindkét oldalát. (Én a végén még egyszer meg szoktam fordítani, megszórom a tetejét reszelt sajttal, és megvárom, hogy ráolvadjon, de ez nem kötelező.) Ha kisült, papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges olajat, és jöhetnek a következő tócsnik, míg a massza el nem fogy.

Tócsni édesburgonyából, recept - borsmenta.hu

5. Közben elkészítjük a salátaöntetet: a citromlevet folytonos keverés mellett az olajba csöpögtetjük, majd jöhet bele a só, a bors, a joghurt és a zúzott fokhagyma. Alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, teszünk még hozzá sót, borsot.

6. Összeállítjuk a salátát: az öntetet a felszeletelt salátanövényekre adagoljuk, és finoman elkeverjük, hogy mindenhová jusson.



Tálalás: a tócsnit tányérra tesszük, körülötte elhelyezzük a salátát, és az egészet megszórjuk friss korianderzölddel.
Fehérbor illik hozzá, és az se baj, ha félszáraz.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Szórós túrós süti

2021.09.28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárun…
Főzünk

Lazacpisztráng serpenyőben, pirított zöldségekkel

2021.11.05. | Szabó Edit
Nyerő páros
Tápláló, tele van vitaminnal, gyorsan elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Aki szereti a halat, süsse meg ezt a lazacpisztrángot olyan zöldségekkel, amilyeneket éppen a szezon diktál, é…
Főzünk

Csupazöld saláta kesudiós öntettel

2022.05.11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Tesztelünk

Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021

2022.09.11. | Szabó Edit
A Bárdos Pincészet sauvignon blanc-ját a fajtára jellemző aromavilág mellett a finom mátrai ásványosság teszi különlegessé. Szárnyas húsból készült ételek mellé ajánljuk…
Főzünk

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

2022.10.21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Főzünk

Curry okrából, bulgurral

2022.11.03. | Szabó Edit
Az okrából készült curry egyszerű, gyors, húsmentes és finom. Aki egzotikus ízekre vágyik, készítse el! Köretként bulgurt ajánlunk hozzá...  

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)