Vissza
Főzünk

Hagyományos gulyásleves

Hagyományos gulyásleves című cikk borítóképe
2025. 03. 10. | Szabó Edit
Valljuk be, időnként nosztalgikus hangulatba kerülünk, és vágyunk a gyerekkori családi ebédek hangulatára, ízeire. Nos, ilyenkor kell megfőzni ezt a hagyományos gulyáslevest…

A gulyáslevessel éppúgy áll a helyzet, mint a lecsóval vagy a halászlével. Nincs belőle két egyforma, és mindenki a saját receptjére esküszik. Van, aki marhahúsból, van, aki sertésből készíti, de akár így, akár úgy, biztos, hogy zsírral indítjuk. Íme a mi változatunk:



Hozzávalók:
  • 40 dkg marhalábszár vagy 40 dkg sertéscomb, felkockázva
  • 3 közepes burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • negyed zellergumó vagy egy hosszabb szál angolzeller
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt vagy egész kömény
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 liter víz
  • só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A vöröshagymát finomra vágjuk, és egy nagyobb fazékban a felolvasztott zsíron párolni kezdjük. Figyelünk, hogy ne égjen meg – dobhatunk rá egy kis sót is, hogy levet engedjen –, és közben megtisztítjuk a zöldségeket. A répákat és az angolzellert kisebb hasábokra vagy karikára, a krumplit és – ha azt teszünk bele – a zellergumót kockára vágjuk.

2.Ha a hagyma megpárolódott, rátesszük a felkockázott húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét, a pirospaprikát és a köményt, egy kicsit az egészet újra lepirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter langyos vízzel. Beledobjuk a babérlevelet, és lassú tűzön főzni kezdjük.

3.Ha felforrt, a krumpli kivételével beletesszük a felaprított zöldségeket, és addig főzzük, míg a hús meg nem puhul. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a krumplit, és az egészet puhára főzzük.

4.Forrón tálaljuk, csípős paprikát is kínálhatunk mellé.


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Bableves füstölt hússal és csipetkével című cikk borítóképe

Bableves füstölt hússal és csipetkével

2025. 01. 27. | Szabó Edit
Ez a bableves kicsit könnyebb, mint az, amit hajdanán a nagymamánk tálalt, mégis felidézi a gyerekkorunkat, hiszen benne van minden régi íz…
Főzünk
Zöldségleves grízgaluskával című cikk borítóképe

Zöldségleves grízgaluskával

2024. 11. 25. | Szabó Edit
Ezt az egyszerű, gyorsan megfőzhető zöldséglevest a grízgaluska teszi tartalmassá. Elkészítése nem igényel komolyabb konyhai jártasságot, vágjunk bele!
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. | Szabó Edit
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Székely–magyar gulyás című cikk borítóképe

Székely–magyar gulyás

2022. 05. 02. | Benedek Levente
Ennek az „alsógazdagisztáni” székely–magyar gulyásnak a receptjét a kiváló képzőművész, „gasztrografikus”, a székelyföldi Benedek Levente bocsátotta a Borsmenta rendelkezésére…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Aratóleves című cikk borítóképe

Aratóleves

2019. 02. 18. | Klich Zsuzsa
Gazdag, ízletes és olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Az aratóleves valójában laktató egytálétel, ami kifejezetten jót tesz a téli, energiahiányos időszakban…