Vissza

Nyuszimézes húsvétra

2023.04.08. | Fülöp Timi
Nyuszik, virágok, répák, tojások – és mind mézeskalácsból! Fülöp Timi színes édességeivel vidámmá válik a húsvét, és a készítésébe a gyerekek is besegíthetnek!

Legyen bármilyen ünnep, születésnap, névnap, karácsony vagy húsvét, szeretek ajándékba saját készítésű finomságokat vinni. Mivel most a húsvétra készülök, elmondom, hogy mi van az ajándékcsomagban: Most az utóbbi receptjét adom közre. Nincs új a nap alatt, az alaprecept egy internetes oldalról származik, de nektek már az én változatomat mutatom. Isteni, és ráadásul mindegyik nagyon cuki!

Nyuszimézes húsvétra - recept - borsmenta.hu

Hozzávalók:  

A tésztához: 
  • 5 evőkanál méz
  • 150 g vaj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • csipetnyi reszelt citromhéj
  • 500 g liszt
  • 1 nagyobb sárgarépa, reszelve
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy tojás 
  • 150 g nádcukor vagy barna cukor 
 
A cukormázhoz: 
  • 2 db tojásfehérje
  • 400 g porcukor
  • 4 teáskanál friss citromlé

Nyuszimézes húsvétra - recept - borsmenta.hu
 
Elkészítése:
  
1. Alacsony tűzön felolvasztjuk a mézet és a vajat, majd hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a reszelt citromhéjat.

2. A lisztet, a szódabikarbónát és a sárgarépa-reszeléket jól összekeverjük.

3. A tojást és a cukrot habosra verjük, majd mindhárom masszát óvatosan összekeverjük. Puha, omlós tésztát kapunk. 

4. A tésztát fóliába csomagoljuk vagy letakarjuk egy konyharuhával, és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat. 

5. (A mázból dupla adagot készítettem, mert nemcsak rajzolni, hanem festeni is szerettem volna.) A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, közben – néhány kisebb adagban – hozzáadjuk a porcukrot, aztán tovább verjük nagyjából még 8 percig. A végén belekeverjük a friss citromlevet. Ha színesíteni akarjuk a mázat, akkor válasszuk szét annyi adagra, amennyi színt szeretnénk, adjuk hozzá az ételfestéket, keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, amíg kiszaggatjuk a tésztát. 

6. A tésztát két részre osztjuk, nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és különböző húsvéti formákkal kiszaggatjuk. 

7. 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük. (A sütés ideje függ a sütőtől is, figyeljük folyamatosan, és vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.) 

8. Ha kihűltek a mézeskalácsok, jöhet a díszítés a színes mázzal.

Nyuszimézes húsvétra - recept - borsmenta.hu
 
Imádnivaló a folyamat is, a végeredmény is!
 
:
Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk

Húsvéti fonott kalács

2017.04.14. | Varga Anita
Varga Anita kelt kalácsa rendkívül jól mutat az ünnepi asztalon, és ráadásul finom is. Érdemes próbálkozni vele, megéri a befektetett energiát…  
Főzünk

Mézeskalács

2017.12.15. | Németh-Hehl Szilvia
Finom, szép, kreatív, és ajándéknak is tökéletes. Mi az? Hát a mézeskalács! Íme idei kedvenc receptünk, és pár tipp, hogy hogyan tökéletesíthetjük a technikát. Figyelem! Abszolút kezdők…
Főzünk

Fonott kalács 6 szálból

2018.03.27. | Varga Anita
Tökéletes húsvéti kalács Varga Anita konyhájából…  
Főzünk

Kenyértésztában sült sonka

2019.04.22. | Klich Zsuzsa
Gyönyörű húsvéti vendégváró étel, ennek biztosan örülni fognak a locsolók. Bár kicsit hosszadalmas elkészíteni, évente egyszer érdemes vállalkozni rá.  
Főzünk

Medvehagymapesztó

2020.04.17. | Szabó Edit
Ez a medvehagymából készült házi pesztó tésztára, pirítósra, húsok mellé egyaránt tökéletes, és pillanatok alatt elkészül…
Főzünk

Immunerősítő gyömbérital

2023.03.09. | Fülöp Timi
Gyömbér, citrom, méz, menta, kurkuma – ez a titok, és jól indul a nap. Íme Fülöp Timi gyömbérshotreceptje fáradékonyság ellen…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)