Vissza
Sült fokhagyma
2022.06.24. | Fülöp Timi
Pofonegyszerű, mégis utolérhetetlen. A sült fokhagymának olyan zamata van, hogy képtelenség neki ellenállni. Még szerencse, hogy nem is kell. Pirítóssal kínáljuk. Isteni!
Milyen szerencse, hogy egy színésznőnek időnként főpróbahete is van. Ez a bemutatót megelőző utolsó hét, amikor szinte tapintani lehet a feszültséget a színházban, és a színészek minden idegszála pattanásig feszül. Ezt a nehéz időszakot Fülöp Timi úgy vészeli át, hogy főz. Mert ha valamit alkot a konyhában, az leköti a figyelmét, a gondolatait, és mire kész az étel, tökéletesen kipiheni magát.
És ez a mi szerencsénk, mert ilyenkor mindig sokkal több receptet küld nekünk!
![](/userfiles/sult-fokhagyma-fulop-timi-5(1).jpg)
Hozzávalók:
- 3 fej fokhagyma (vagy 4, 5, 100 – fokhagymafüggőkénél semmi sem elég)
- 3 szál friss rozmaring
- 1-2 dl olaj (lehet napraforgó-, repce-, de akár olíva- is)
- só, bors, ízlés szerint
![](/userfiles/sult-fokhagyma-fulop-timi-6.jpg)
Elkészítése:
1. A fokhagymát megtisztítjuk, sütőedénybe tesszük, leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje, hozzátépkedjük a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, megkeverjük, és mehet be a sütőbe.
2. 200 fokon sütjük egy teljes órán át, és készen is vagyunk.
3. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet befőttesüvegbe szedjük, és ráöntjük az olajat. Sokáig eláll, és bármihez felhasználható.
![](/userfiles/sult-fokhagyma-fulop-timi-8.jpg)
Az én javaslatom: kenjünk meg a puhára sült fokhagymával néhány szelet kétszersültet vagy pirítóst, és imádni fogjuk. Egy kis idényzöldséggel köríthetjük, de az se kell hozzá, mert önmagában is őrületesen finom.
![](/userfiles/fulop-timi-1(1).jpg)
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi