Főzünk

Mákos guba

Mákos guba című cikk borítóképe
2021. 01. 02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…

A mákos guba nálunk a január elsejei baráti összejövetelek elmaradhatatlan desszertje, a lencseleves után kerül az asztalra. A vendégeink annyira imádják, hogy mindig dupla adagot kell készítenem, mert haza is visznek belőle. Vaníliasodó nem kell hozzá, ez a változat öntet nélkül is éppen elég szaftos, kívül viszont ropogós, éppen ettől olyan ellenállhatatlan.

Ebből a mennyiségből 6 nagyobb vagy 8 kisebb adag készíthető.

Hozzávalók:

  • 12 nagyobb méretű tejes kifli (kicsit szikkadt, de nem száraz)
  • 20 dkg darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • 1,5 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 dkg vaj
  • méz

Elkészítése:

1. A mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.

2. Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal.

3. Egy edényben 2 dl vizet forralunk. Ha forró, feloldjuk benne a kristálycukrot, majd lassan beleöntjük a tejet – így nem fog odaégni –, és felforraljuk. Közben hozzákeverjük a vaníliás cukrot, feloldunk benne 2-3 evőkanál mézet, és hozzákeverjük a kikenés után megmaradt vajat is. Ha a tej forró, eloltjuk alatta a tüzet.

4. Négy kiflit ujjnyi vastag karikákra vágunk. Egy nagy maréknyit tálba teszünk, rámerjük a forró tejet, és hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a nedvességet. Ha már alaposan átitatódtak a kiflikarikák, egy szűrőlapáttal felveszünk egy adagot, kanállal egy kicsit kinyomjuk belőle a tejet, és elterítjük a vajjal kikent tepsi alján. Egy kicsit meg is paskolhatjuk. Ha kész, jöhet a következő adag kifli, azt is kinyomkodjuk egy kicsit, és mehet a tepsibe. Ha ügyesek vagyunk, a négy kifli éppen beteríti a tepsi alját, összefüggő tésztaréteget képezve.

5. A kiflirétegre szórjuk a mazsola felét, majd beterítjük a cukros mák harmadával, és rácsorgatunk egy-két kanál mézet.

6. Jöhet a következő 4 kifli, ezt is felkarikázzuk, és apránként átitatjuk a forró tejjel, majd elrendezzük a tepsiben. Ez lesz a második réteg, jöhet rá a mazsola másik fele, majd a mák harmada, újabb evőkanálnyi méz.

7. A harmadik rétegnél csak annyi a különbség, hogy mazsolát ide már nem teszünk. A kinyomkodott kiflit elrendezzük a tepsiben, majd mehet rá a maradék mák, és megcsorgatjuk mézzel.
Nem baj, ha maradt még egy kevés cukros tejünk, mert azzal sütés közben meg lehet majd locsolgatni a gubát.

8. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 fokosra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 20 perc elteltével meglocsoljuk egy kis forró tejjel (3-4 evőkanálnyival mindössze), és mehet vissza a sütőbe. Újabb 20 perc elteltével megint jöhet a locsolás, és a harmadik 20 perc elteltével kész a gubánk.

Langyosan vagy akár hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Tokaji aszú vagy szamorodni illik hozzá.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Lencseleves füstölt csülökkel című cikk borítóképe

Lencseleves füstölt csülökkel

2021. 01. 02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…
Főzünk
Kocsonya, ahogy Méhes Vilmos készíti című cikk borítóképe

Kocsonya, ahogy Méhes Vilmos készíti

2020. 12. 31. | Szabó Edit
Méhes Vilmos mestere a kocsonyakészítésnek. Aki követi az utasításait és rászánja az időt, tökéletes kocsonyát tálal. Íme…
Tesztelünk
Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017 című cikk borítóképe

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020. 02. 24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…
Főzünk
Korhelyleves csülökkel című cikk borítóképe

Korhelyleves csülökkel

2020. 01. 04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…
Főzünk
Világbajnok mákos pite című cikk borítóképe

Világbajnok mákos pite

2019. 11. 29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell!
Tesztelünk
Szepsy Pincészet: Édes Szamorodni 2012 című cikk borítóképe

Szepsy Pincészet: Édes Szamorodni 2012

2017. 04. 10. | Szabó Edit
A tokaji édes borok minden íze egyetlen kortyban! Kifinomult, izgalmas, egyedi és bájos. Az ünnepi asztalok ékessége, a feledhetetlen pillanatok méltó társa, pedig „csak” egy szamorodni…