Vissza

Mákos guba

2021.01.02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…


A mákos guba nálunk a január elsejei baráti összejövetelek elmaradhatatlan desszertje, a lencseleves után kerül az asztalra. A vendégeink annyira imádják, hogy mindig dupla adagot kell készítenem, mert haza is visznek belőle. Vaníliasodó nem kell hozzá, ez a változat öntet nélkül is éppen elég szaftos, kívül viszont ropogós, éppen ettől olyan ellenállhatatlan.

Ebből a mennyiségből 6 nagyobb vagy 8 kisebb adag készíthető.



Hozzávalók:
  • 12 nagyobb méretű tejes kifli (kicsit szikkadt, de nem száraz)
  • 20 dkg darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • 1,5 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 dkg vaj
  • méz



Elkészítése:

1. A mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.

2. Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal.

3. Egy edényben 2 dl vizet forralunk. Ha forró, feloldjuk benne a kristálycukrot, majd lassan beleöntjük a tejet – így nem fog odaégni –, és felforraljuk. Közben hozzákeverjük a vaníliás cukrot, feloldunk benne 2-3 evőkanál mézet, és hozzákeverjük a kikenés után megmaradt vajat is. Ha a tej forró, eloltjuk alatta a tüzet.



4. Négy kiflit ujjnyi vastag karikákra vágunk. Egy nagy maréknyit tálba teszünk, rámerjük a forró tejet, és hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a nedvességet. Ha már alaposan átitatódtak a kiflikarikák, egy szűrőlapáttal felveszünk egy adagot, kanállal egy kicsit kinyomjuk belőle a tejet, és elterítjük a vajjal kikent tepsi alján. Egy kicsit meg is paskolhatjuk. Ha kész, jöhet a következő adag kifli, azt is kinyomkodjuk egy kicsit, és mehet a tepsibe. Ha ügyesek vagyunk, a négy kifli éppen beteríti a tepsi alját, összefüggő tésztaréteget képezve.



5. A kiflirétegre szórjuk a mazsola felét, majd beterítjük a cukros mák harmadával, és rácsorgatunk egy-két kanál mézet.

6. Jöhet a következő 4 kifli, ezt is felkarikázzuk, és apránként átitatjuk a forró tejjel, majd elrendezzük a tepsiben. Ez lesz a második réteg, jöhet rá a mazsola másik fele, majd a mák harmada, újabb evőkanálnyi méz.



7. A harmadik rétegnél csak annyi a különbség, hogy mazsolát ide már nem teszünk. A kinyomkodott kiflit elrendezzük a tepsiben, majd mehet rá a maradék mák, és megcsorgatjuk mézzel.
Nem baj, ha maradt még egy kevés cukros tejünk, mert azzal sütés közben meg lehet majd locsolgatni a gubát.

8. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 fokosra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 20 perc elteltével meglocsoljuk egy kis forró tejjel (3-4 evőkanálnyival mindössze), és mehet vissza a sütőbe. Újabb 20 perc elteltével megint jöhet a locsolás, és a harmadik 20 perc elteltével kész a gubánk.



Langyosan vagy akár hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Tokaji aszú vagy szamorodni illik hozzá.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Tesztelünk

Szepsy Pincészet: Édes Szamorodni 2012

2017.04.10. | Szabó Edit
A tokaji édes borok minden íze egyetlen kortyban! Kifinomult, izgalmas, egyedi és bájos. Az ünnepi asztalok ékessége, a feledhetetlen pillanatok méltó társa, pedig „csak” egy szamorodni…
Főzünk

Világbajnok mákos pite

2019.11.29. | Klich Zsuzsa
Bár kicsit furának tűnhet, hogy krumpli és zsír is kell hozzá, mégis ez a legnagyszerűbb mákos pite a világon. Nem fojtós, nem száraz, nem ázott – éppen olyan, amilyennek lennie kell! &…
Főzünk

Korhelyleves csülökkel

2020.01.04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…  
Tesztelünk

Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017

2020.02.24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem k…
Főzünk

Kocsonya, ahogy Méhes Vilmos készíti

2020.12.31. | Szabó Edit
Méhes Vilmos mestere a kocsonyakészítésnek. Aki követi az utasításait és rászánja az időt, tökéletes kocsonyát tálal. Íme…
Főzünk

Lencseleves füstölt csülökkel

2021.01.02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…  

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (41) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (29) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (78) eger (39) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (12) etyek budai borvidék (7) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) heimann (8) húsvét (8) interjú (113) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (13) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (144) rosalia (5) rozé (31) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (10) somló (14) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (67) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (32) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (10) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj oremus szőlőbirtok (5) tokaj-hegyalja (78) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (6)