Vissza

Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel

2022.06.09. | Fülöp Timi
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!


Egyes vidékeken tojásgyümölcsnek hívják, máshol törökparadicsomnak, Erdélyben vineteként emlegetik, nálunk pedig padlizsán. De nevezzük akárminek, a lényeg az, hogy ez a gyönyörű, fényes, gömb alakú vagy hosszúkás, legtöbbször lila, időnként fehér, sárga vagy fekete termésű növény a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Délkelet Ázsiából származik, és a burgonyafélék családjába tartozik, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kicsi az energiatartalma, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, jó vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést – és nagyon finom.

Fülöp Timi receptjében a hozzávalókat 2 főre adtuk meg.



 
Hozzávalók:
  • 1 nagy padlizsán
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 nagy burgonya
  • 2 kisebb édesburgonya
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 mángoldlevél,
  • mozzarella, só, bors, ízlés szerint


Elkészítése:

1. A padlizsánt kisujjnyi vastagságúra szeleteljük, lesózzuk, hagyjuk, hogy levet engedjen, majd papírtörlővel áttörölgetjük. Így szabadulunk meg az esetleges keserű ízétől.

2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a padlizsánkarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

3. Egy tálban összekeverjük az olajat és a mustárt, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és belereszelünk egy gerezd fokhagymát, majd ezzel a páccal bőségesen megkenjük a padlizsánkarikák mindkét oldalát. Ha kész, mehet is a sütőbe.

4. A burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük.

5. A mángoldleveleket megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk.

6. Fogunk egy serpenyőt, felhevítünk benne nagyjából 10 dkg vajat, belereszeljük a másik gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a mángoldcsíkokat, pár percig pirítjuk, majd rádobjuk a puhára főzött, leszűrt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, 6-7 percig sütjük a serpenyőben, óvatosan kavargatva, hogy ne essen szét a krumpli.

7. A padlizsánkarikákat a 15. percben kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt mozzarella sajttal, nyugodtan kanalazhatunk a tetejére még egy kis mustáros pácot, és visszatesszük a sütőbe, míg aranybarnára nem sül a sajt a padlizsánkarikák tetején.



Kínálhatjuk friss salátával, savanyúsággal, de anélkül is nagyon finom, könnyed, ugyanakkor laktató. 


 
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
 
:
Fotó:
Fülöp Timi

Főzünk

Lazacos piskótarolád

2022.01.14. | Fülöp Timi
Látványos, különleges és nagyon finom. Fülöp Timi lazacos piskótaroládja bármilyen ünnepi asztal fényét emeli, főleg ha nyitunk mellé egy rozé pezsgőt is…
Főzünk

Mákos-málnás sajttorta

2022.02.02. | Fülöp Timi
Fülöp Timi mákos-málnás sajttortája gyönyörű és ellenállhatatlan. Aki szerettei kedvében akar járni, ilyet süt!
Főzünk

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022.02.10. | Fülöp Timi
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…
Főzünk

Tavaszi mix tofuval

2022.05.16. | Fülöp Timi
Egyszerű, egészséges, ugyanakkor kiadós, húsmentes tavaszi ebéd. Fülöp Timi receptjéből kiderül, hogy nem kell félni a tofutól!
Főzünk

Rukkolazac vagy cékhagyma

2022.05.23. | Fülöp Timi
Akárminek hívjuk is, eszméletlenül finom! Rukkola, lazac, cékla, hagyma, őrült színek és még őrületesebb ízek. Fülöp Timi szerint kötelező megkóstolni!
Főzünk

Cseresznyés clafoutis

2022.06.05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (27) balassa bor (4) balaton (91) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (22) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (40) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (193) bortúra (27) borvacsora (17) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (209) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (53) egészséges (10) egri csillag (7) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (4) étterem (140) etyek (20) etyek budai borvidék (19) etyeki kúria (14) fehérbor (48) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) frittmann (4) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (138) iszunk (9) juhfark (6) kadarka (32) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (12) laposa birtok (5) leves (17) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (6) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (6) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (18) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (44) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (12) somló (31) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (74) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (14) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (110) tokaj (139) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (101) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (47) utazási tippek (6) utazunk (25) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (89) vylyan (22) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)