Vissza
Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel
2022.06.09. | Fülöp Timi
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!
Egyes vidékeken tojásgyümölcsnek hívják, máshol törökparadicsomnak, Erdélyben vineteként emlegetik, nálunk pedig padlizsán. De nevezzük akárminek, a lényeg az, hogy ez a gyönyörű, fényes, gömb alakú vagy hosszúkás, legtöbbször lila, időnként fehér, sárga vagy fekete termésű növény a mediterrán konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Délkelet Ázsiából származik, és a burgonyafélék családjába tartozik, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kicsi az energiatartalma, vízben, vitaminokban és ásványi anyagokban azonban rendkívül gazdag, jó vérképző és vízhajtó hatású, serkenti az emésztést – és nagyon finom.
Fülöp Timi receptjében a hozzávalókat 2 főre adtuk meg.
![](/userfiles/padlizsan-mustaros-pacban-recept-1-borsmenta-magazin.jpg)
Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 1 evőkanál mustár
- 3 evőkanál olaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 nagy burgonya
- 2 kisebb édesburgonya
- 10 dkg vaj
- 3-4 mángoldlevél,
- mozzarella, só, bors, ízlés szerint
![](/userfiles/padlizsan-mustaros-pacban-recept-3-borsmenta-magazin.jpg)
Elkészítése:
1. A padlizsánt kisujjnyi vastagságúra szeleteljük, lesózzuk, hagyjuk, hogy levet engedjen, majd papírtörlővel áttörölgetjük. Így szabadulunk meg az esetleges keserű ízétől.
2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a padlizsánkarikákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3. Egy tálban összekeverjük az olajat és a mustárt, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, és belereszelünk egy gerezd fokhagymát, majd ezzel a páccal bőségesen megkenjük a padlizsánkarikák mindkét oldalát. Ha kész, mehet is a sütőbe.
4. A burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk, és enyhén sózott vízben puhára főzzük.
5. A mángoldleveleket megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk.
6. Fogunk egy serpenyőt, felhevítünk benne nagyjából 10 dkg vajat, belereszeljük a másik gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a mángoldcsíkokat, pár percig pirítjuk, majd rádobjuk a puhára főzött, leszűrt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, 6-7 percig sütjük a serpenyőben, óvatosan kavargatva, hogy ne essen szét a krumpli.
7. A padlizsánkarikákat a 15. percben kivesszük a sütőből, megszórjuk reszelt mozzarella sajttal, nyugodtan kanalazhatunk a tetejére még egy kis mustáros pácot, és visszatesszük a sütőbe, míg aranybarnára nem sül a sajt a padlizsánkarikák tetején.
![](/userfiles/padlizsan-mustaros-pacban-recept-4-borsmenta-magazin-1.jpg)
Kínálhatjuk friss salátával, savanyúsággal, de anélkül is nagyon finom, könnyed, ugyanakkor laktató.
![](/userfiles/fulop-timi-2(1).jpg)
Fülöp Timi nem szakács, nem szupernagyi, aki pillanatok alatt az asztalra varázsolja az unokák kedvenc desszertjét, nem megszállott konyhatündér, akinek ki se esik a kezéből a fakanál. Fülöp Timi színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, él-hal az ízekért, és örömét leli a főzésben. Két próba között, vagy ha éppen nem játszik, szívesen kísérletezik a konyában. Megkértük, hogy kedvenc ételeinek receptjét ossza meg velünk, és ő kötélnek állt.
Fotó:
Fülöp Timi