Tejszínes szilvaleves
Október eleje van, még tart a szilvaszezon. Ilyenkor érdemes elkészíteni a szilvalekvárt – a tepsiben sült változat receptjét ITT találjátok –, a csodálatos szilvás süteményeket, és persze ezt a levest is, mert bár fagyasztott gyümölcsből is megfőzhető, mégiscsak a friss az igazi.
A szilva egyébként szuper gyümölcs, olcsó, finom, ráadásul kalóriaszegény, úgyhogy az is bátran fogyaszthatja, aki vigyáz az alakjára. Van benne egy rakás vitamin (A, B, C, E, K), antioxidáns és ásványi anyag (vas, kálium, foszfor, kalcium), szóval maga az egészség, és persze nagyon finom, így – amellett, hogy friss gyümölcsként az asztalra tesszük – érdemes konyhai alapanyagként is gondolni rá.
Ezt az egyszerű szilvalevest a betétként használt pörkölt-sózott tökmag varázsolja különlegessé, az enyhén édes ízeket ugyanis szépen ellenpontozza a mag sóssága.
Hozzávalók:
- 50 dkg érett szilva
- 2-3 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint
- 1,5 dl tejszín
- ½ mokkáskanál őrölt vagy egy 2 cm-es darab egész fahéj
- 3-4 egész vagy ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 mokkáskanál őrölt vanília (vagy 1 vaníliarúd kikapart magja, esetleg egy zacskó vaníliás cukor, de ebben az esetben kristálycukorból használjunk kevesebbet)
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja és 1 kávéskanálnyi a levéből
- 1 marék pirított-sózott tökmag
Elkészítése:
1. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi kétszer ellepi. Ha felforrt, adjuk hozzá a fűszereket, a sót és a cukrot, és főzzük tovább 10-12 percig. (Ha egész fűszerekkel dolgozunk, azokat tegyük egy teatojásba, így a főzés végén könnyedén eltávolíthatjuk.)
2. A megfőzött gyümölcsöt pürésítsük botmixerrel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel adjuk hozzá a tejszínt – keverjünk a forró léből néhány kanálnyit a tejszínbe, majd az elegyet lassan, folyamatos kavargatás mellett csorgassuk vissza a levesbe. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet, hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és már el is készült. Az utolsó kanyarban azért érdemes megkóstolni, és ha nem elég édes, jöhet bele még egy kis cukor.
3. Tálaláskor a tökmagot külön kínáljuk a leves mellé, és csak az utolsó pillanatban szórjuk bele a lébe. A tökmag néhány pillanat múlva fel fog jönni az étel tetejére.
Borsmenta-tipp: a leves növényi tejszínnel is elkészíthető.