Főzünk

Tejszínes szilvaleves

Tejszínes szilvaleves című cikk borítóképe
2025. 10. 13. | Szabó Edit
Egy picit édes, egy picit sós, krémes és finoman fűszeres, vagyis éppen olyan, amilyennek lennie kell. A tejszínes szilvaleves ellenállhatatlan, és mindenki imádja. Íme a mi megbízható receptünk…

Október eleje van, még tart a szilvaszezon. Ilyenkor érdemes elkészíteni a szilvalekvárt – a tepsiben sült változat receptjét ITT találjátok –, a csodálatos szilvás süteményeket, és persze ezt a levest is, mert bár fagyasztott gyümölcsből is megfőzhető, mégiscsak a friss az igazi.

A szilva egyébként szuper gyümölcs, olcsó, finom, ráadásul kalóriaszegény, úgyhogy az is bátran fogyaszthatja, aki vigyáz az alakjára. Van benne egy rakás vitamin (A, B, C, E, K), antioxidáns és ásványi anyag (vas, kálium, foszfor, kalcium), szóval maga az egészség, és persze nagyon finom, így – amellett, hogy friss gyümölcsként az asztalra tesszük – érdemes konyhai alapanyagként is gondolni rá.

Ezt az egyszerű szilvalevest a betétként használt pörkölt-sózott tökmag varázsolja különlegessé, az enyhén édes ízeket ugyanis szépen ellenpontozza a mag sóssága.

Hozzávalók:

- 50 dkg érett szilva

- 2-3 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint

- 1,5 dl tejszín

- ½ mokkáskanál őrölt vagy egy 2 cm-es darab egész fahéj

- 3-4 egész vagy ½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg

- 1 mokkáskanál őrölt vanília (vagy 1 vaníliarúd kikapart magja, esetleg egy zacskó vaníliás cukor, de ebben az esetben kristálycukorból használjunk kevesebbet)

- 1 csipet só

- 1 citrom reszelt héja és 1 kávéskanálnyi a levéből

- 1 marék pirított-sózott tökmag

Elkészítése:
1. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi kétszer ellepi. Ha felforrt, adjuk hozzá a fűszereket, a sót és a cukrot, és főzzük tovább 10-12 percig. (Ha egész fűszerekkel dolgozunk, azokat tegyük egy teatojásba, így a főzés végén könnyedén eltávolíthatjuk.)

2. A megfőzött gyümölcsöt pürésítsük botmixerrel, majd hőkiegyenlítéses módszerrel adjuk hozzá a tejszínt – keverjünk a forró léből néhány kanálnyit a tejszínbe, majd az elegyet lassan, folyamatos kavargatás mellett csorgassuk vissza a levesbe. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet, hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és már el is készült. Az utolsó kanyarban azért érdemes megkóstolni, és ha nem elég édes, jöhet bele még egy kis cukor.

3. Tálaláskor a tökmagot külön kínáljuk a leves mellé, és csak az utolsó pillanatban szórjuk bele a lébe. A tökmag néhány pillanat múlva fel fog jönni az étel tetejére.

Borsmenta-tipp: a leves növényi tejszínnel is elkészíthető.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası című cikk borítóképe

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024. 05. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Tejfölös tökleves című cikk borítóképe

Tejfölös tökleves

2022. 10. 05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk
Édeskömény-krémleves című cikk borítóképe

Édeskömény-krémleves

2021. 12. 20. | Klich Zsuzsa
Illatos, lágy és különleges. Aki szereti az ánizst, ezért a levesért rajongani fog. Elkészíteni könnyű, sem gyakorlatot, sem szakértelmet nem igényel…
Főzünk
Krémleves sült paprikából című cikk borítóképe

Krémleves sült paprikából

2021. 12. 13. | Szabó Edit
A sült paprika zseniális alapanyag. Készíthetünk belőle kenyérre kenhető krémet, balzsamecetes, mediterrán salátát, vagy akár ezt a krémlevest, amit mindenki imád, még az is, aki egyébként nem szereti a paprikát…
Főzünk
Szilvalekvár sütőben című cikk borítóképe

Szilvalekvár sütőben

2021. 10. 12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!