Vissza
Ezek voltak 2024 legjobb fehérborai
2025.01.29. | Szabó Edit
A Borsmenta csapata 2024-ben 8 fajtatesztet tartott. Alábbi összeállításunkban megmutatjuk a fehérboros győzteseket, valamint a legjobb pét-natot. Íme 2024 legjobb chardonnay-ja, ezerjója, zöld veltelinije, birtokfurmintja és gyalogpezsgője – borsmenta.hu merítése alapján…
CHARDONNAY
A Borsmenta chardonnay-tesztjét a budapesti Fill the Winebox borbárban tartottuk. 11 borvidék 17 pincészetének 21 különböző hangulatú bora került a poharakba, közülük a legtöbb, összesen 5 az Etyek–Budai borvidékről érkezett. Mórt, Egert, Villányt, a Balaton-felvidéket, Balatonfüred–Csopakot és Badacsonyt 2-2, míg Szekszárdot, Neszmélyt, Balatonboglárt és Pannonhalmát 1-1 tétel képviselte.
A teszt alapján örömmel jelenthetjük ki, hogy az unalmas egyenchardonnay-k kora leáldozott. Rendkívül sokszínű volt a mezőny: különböző iskolázású, eltérő stílusú, de vállalható minőségű, jól iható borok mérkőztek meg ezen az estén.
Az első – Nyakas Pincészet: Budai Selection Chardonnay 2022

147 hektárnyi szőlőterület a Nyakas-hegy lábánál, Tök település határában. Ez a Nyakas Pince termőterülete, itt szüretelik azt a szőlőt, amelynek köszönhetően az utóbbi években a pincészet stabilan jó, sőt kiváló fehérborokat tesz le a fogyasztók asztalára, és ami a lényeg: nagy mennyiségben. Erre a bravúrra kevesen képesek. A pincészet főborásza 2000 óta, tehát negyedszázada Nyúlné dr. Pühra Beáta, aki diplomája mellé doktori fokozatot is szerzett – és pálinkamester is, biztos, ami biztos. Bea kiváló borász, és imád kísérletezni, talán ennek is köszönhető, hogy boraiknak két évtizede bérelt helyük van a nemzetközi versenyek élmezőnyében.
Az első helyezett bor kézzel szedett szőlőszemekből készült egyedi tétel. A késői szüretre jellemző aromatika illatban és ízben egyaránt megmutatkozik, de ne tévedjünk: a bor száraz. A fahordós érlelésnek köszönhetően a barackos, birsalmás, fügés, világhoz egy kis vaníliás-szegfűszeges édesfűszeresség társul, a lecsengés hosszú, fűszeres és gyümölcsös. Gazdag, mély, buja bor, sok meglepetéssel.
EZERJÓ
A Borsmenta ezerjótesztjére 13 versenytétel érkezett, többségük az ezerjó hazájából, Mórról, de kóstoltunk egyet a Kunsági borvidékről is. Sokszínű és izgalmas volt a mezőny, több kifejezetten jó, kimagasló minőségű, különleges vagy szokatlan, de éppen ezért emlékezetes tétellel találkoztunk, és alig-alig akadt olyan, amit nem ajánlanánk jó szívvel bárkinek.
Az első – Miklós Csabi Pincészet: Csoda Ezerjó 2022

Miklós Csabi még tizenhat éves sem volt, amikor megvette az első szőlőterületét, és húszéves korára megvolt hozzá a pince is, pár évvel később pedig a kertészmérnöki diploma. Vicces nevű borait gyorsan megszerették a fiatalok, a nagy fesztiválokon egy időben mindenki Demi Mórt és Füligért ivott. Csetvei Krisztina mellett neki van komoly szerepe abban, hogy a borszerető emberek felfedezték Mórt, és a település ma már a bortúrák természetes terepe. Jelenleg 8 hektáron gazdálkodik, és annak, aki Móron jár, Csabi szívesen meg is mutatja az ültetvényeket. Pincéje híres a remek rendezvényekről, sokan járnak hozzá csapatépítő tréningekre, de esküvői helyszínként is ideális.
A Borsmenta-tesztek történetében ritkán fordul elő, hogy a nyertes borral kapcsolatban teljes a konszenzus a bírák között, de most ez volt a helyzet. A Csoda névre keresztelt ezerjó ugyanis méltó a nevére. Illat- és ízgazdag, jól strukturált bor, selymes textúrával, remek arányokkal. Ha valaki azt állítja, hogy nem szereti az ezerjót, töltsünk neki ebből, és menten megváltozik a véleménye.
ZÖLD VELTELINI
A Borsmenta zöldveltelini-tesztjére 13 versenytétel érkezett, összesen 11 pincészettől – közülük egy volt pezsgő. Négy bor jött az Etyek–Budai, három a Soproni, kettő a Balatonboglári borvidékről, míg a Kunság, a Mátra, Badacsony és Mór egy-egy tétellel járult hozzá a merítéshez.
Erős mezőny volt, színvonalas borokkal, amelyek között igazi egyéniségekre is bukkantunk. Egyetlen olyat sem találtunk, amit nem innánk örömmel, viszont több olyan is volt a sorban, amit szívesen ajánlanánk borértő ismerőseinknek is.
Az első – GoBri: SKR Zöldveltelini 2019

Az ország – vagy ami azt illeti, akár a világ – bármely táján is élhetne, ezzel az életigenléssel, céltudatossággal és munka iránti alázattal bárhol tárt ajtókkal fogadnák. Ludányi Gábor viszont csak egy otthont tud magának elképzelni: Gyöngyöstarjánt. Itt vannak a gyökerei, ide várják mindig mindenhonnan haza. Apai örökség nyomán alapította meg a mára már több mint 9 hektárra duzzadt birtokát, amelyet gyerekkorban ráragadt beceneve után GoBrinak keresztelt el. Pincéjében főként fehérborokat találunk, de akad azért vörös is, rozét pedig a felesége tanácsára kezdett palackozni. Legkedvesebb fajtája a zöld veltelini, amit reduktívan és hordós tételként egyaránt készít.
A tesztnyertes SKR 2019 a komolyabb zöld veltelinik csapatát erősíti. A borász két órán át áztatta héjon, majd kipréselte, és egy éjszakán át hűtve ülepítette. Az erjedés acéltartályban történt, 13 fokon, 10 napon át, majd két hónapig finomseprőn tartotta, végül derítés és szűrés után palackozta. Az eredmény egy mély, érett bor, rengeteg izgalmas aromával. A rétegeket felfejteni is öröm, de nem kell feltétlenül szétszálazni. Örüljünk neki, hogy ilyen különleges tételek is megjelennek a magyar borok cseppet sem színtelen palettáján.
BIRTOKFURMINT
A bortesztet a Wine the Gap borbárban tartottuk. Ezúttal kifejezetten nem a nagy formátumú, dűlőszelektált furmintokat kerestük, hanem azokat a birtokborokat, amelyek nem a termőhely sajátosságait, hanem a borász stílusát, gondolkodásmódját, ízlését hivatottak megmutatni. Volt közöttük fiatal és idősebb, csavarzáras és parafa dugós, hordós és tartályos érlelésű tétel egyaránt. Közülük 9 a Tokaji, 2 a Somlói, 2 a Badacsonyi 1 pedig a Soproni borvidékről érkezett. Hogy Tokaj egyeduralma – legalábbis ami a minőséget illeti – nem megkérdőjelezhetetlen, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint is helyet követelt magának.
Az első – Holdvölgy: Meditation 2021 (Tokaj)

1998-ban még talán senki sem gondolta, hogy egy születésnapra ajándékozott pici tokaji parcellából mára egy 27 hektáros birtok lesz Mádon. Az első hivatalos évjáratuk a 2007-es volt, szőlőiket a település határában, 7 történelmi dűlőben találjuk, boraik Mád szívében, egy 2 km hosszú, romantikus pincelabirintusban érlelődnek. A birtok tulajdonosa Demkó Pascal és Demkó Natália, a birtokigazgató Jójárt Gergő, a borokért Jákób Bianka főborász felel.
A 2021-es Meditation olyan dűlőválogatás, amelyben megmutatkozik, hogy mit is gondol a borászat a száraz furmintról. Az évjáratra jellemző magas savak mellett ízben a termőhely sóssága mutatkozik meg először, aztán gyümölcsök kavalkádja a citrusoktól egészen az érett datolyáig, majd fűszerek, de nagyon széles skálán, a petrezselyemtől egészen a gyömbérig. Ez a bor minden hangszeren játszik, de nem dúrban, hanem andalító mollban: a diszkréciójával hívja fel magára a figyelmet. Kezdő fogyasztóknak a kedvessége, értő fogyasztóknak a mélységei miatt ajánljuk.
PÉT-NAT
Mivel a pét-natokból viszonylag kevés készül, nehéz belőni a teszt optimális időpontját. Sajnos 2024-ben nem sikerült nagyon szélesre a merítés: 6 borvidék 9 bora került a poharunkba. A Mátrából három, Villányból kettő, Zalából, Egerből, Neszmélyből, Sopronból pedig egy-egy. Hívtunk többet is, de sok helyről azt a választ kaptuk, hogy még nem készült el, vagy azt, hogy már elfogyott.
A tapasztalataink szerint a karcsú, elegáns, mégis energikus gyalogpezsgők szerepeltek jobban a teszten, a borszerű, kissé nehézkesebb, testesebb változatok kevésbé nyerték el a szakemberek tetszését.
Az első – Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2022

A közismert történet szerint a pincészetet dr. Bussay László alapította, aki fiatal orvosként érkezett a zalai Csörnyeföldre, és ott vált a magyar borászat egyik meghatározó alakjává. A birtokot és a háziorvosi praxist halála után lánya, Dorottya vitte tovább, aki az előbbit ma már Kis Tamás somlói borásszal az oldalán igazgatja. Jelenleg öt és fél hektáron gazdálkodnak, és tevékenységüket két kislányuk is árgus szemmel figyeli.
A Méthode Ancestrale traminiből készült buborékos ital, neve az ősi eljárásra utal. Bájos és lendületes pét-nat, zöld bogyós gyümölcsösséggel, sárgadinnyés, kivis aromákkal, amelyeket szépen egészít ki a traminire jellemző, de csak árnylatokban megjelenő sárga rózsás ízkarakter. Frissítő ital, markáns, de nem bántó buborékokkal, kitartó gyöngyözéssel. Kiváló welcome drink.
A Borsmenta tesztjei 2025-ben is folytatódnak, izgatottan várjuk az új évjáratokat, és természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a régebbiek hogyan érnek, változnak!
Fotó:
Borsmenta
-
honlap