Patanyomok a palackon

2024.01.15. | Vargha Márk
Kíváncsian figyeljük fiatal borászatok munkáját, és örömmel számolunk be eredményeikről. A Borsmenta csapata nemrég a Gonda Borászat borait vette górcső alá…


A borászatról

A réges-régóta mezőgazdasággal foglalkozó Gonda családot korábban juhsajtjáról és bárányhúsáról ismerték, ám a gyapjas állatok patájának nyoma ma már másutt, mégpedig néhány boruk palackján tűnik fel. Az állattenyésztésről ugyanis a bortermelés felé tolták el a hangsúlyt. Tokaj-Hegyalja egyik legfestőibb településén, Erdőbényén – egy hagyományos kőházban – és Miskolcon, az avasi pincesoron egyaránt megtaláljuk őket. Fél hektárjuk van a bodrogkeresztúri Lapis-dűlőben, másfél a Lepényben és kettő a Danszállásban.  A technológiai váltás 2014-re datálódik, az első csendes borok 2016-ra, az első must és pezsgő 2019-re.

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

A Gonda-borok a Borjour Magnumon és az Avasi Borangoláson is kifejezetten ízlettek, így elfogadtuk Gonda Péter ajándékát – egy-egy palackot a teljes szortimentből. A borokat a borsmenta.hu szerkesztősége egy derűs őszi estén kóstolta végig a Fill the Winebox borbárban.
 

A tesztelt borok

MuscNat pét-nat

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Opálos citromszín. Finoman parfümös, érett, de nem édes, nem tolakodó illatában körte, birsalma, naspolya. Kóstolva lendületes, sok apró buborékkal, mindenféle édesség nélkül. Sárga muskotályos ízjegyek nyomokban sem érezhetők, pedig a Borjouron szakajtónyi barackot és trópusi gyümölcsöt hozott. Sőt, a korty most egy ponton ki is üresedik. Bár összességében még így is élvezhető, inkább egy népszerű üdítőitalra emlékeztet, mintsem gyalogpezsgőre. Úgy látszik, nem tett jót neki az idő, a következőt majd frissebben kell meginni.


Bublé sárga muskotály habzóbor

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Opálos halvány citromszín. Visszafogott citromos cukorkás illat. Ízben nem túl bonyolult: erősen citromos és nyári almás jegyeket mutat. Szerethető, mindennapi fogyasztásra való bor, a terített asztalon leginkább egy ananászos csirke kísérője lehet.

Don Borisz pezsgő 2020

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Halvány citromszín. 80% hárslevelű és 20% furmint összjátéka, 5 gramm/literes cukortartalma extra brut kategóriába helyezi. Illata nagyon visszafogott, ízében a citrusokon, a zöldalmán és az egresen kívül tósztkenyér, kelt tészta és friss mandula is felfedezhető. Nem a nagy ünnepek elegáns itala, ugyanakkor légiességével baráti összejövetelek vendégváró falatkáihoz ideális párosítás. A borász a kisfia, Borisz születése alkalmából készítette, és 24 hónapos finomseprős érlelés után bocsátotta forgalomba. A Borsmenta kóstolóján ez a tétel volt az abszolút favorit.

Sárga muskotály 2022

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Halvány citromszín. Reduktív és száraz, 11%-os alkohollal. Nehezen hihető, hogy valamiféle vékony citrusosságon kívül semmi sem érezhető benne, olyasmi pláne nem, ami a fajtára emlékeztetne.

Gonda Dry 2019

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Halvány citromszín. Furmint és hárslevelű házasítása, az arányokról nem tudtunk információt szerezni. Illatában törökméz és szegfűszeg, ízében citromos zöldteán kívül mást nem mutat.

BrUNO 2018

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Közepes citromszín. A 80% furmintot és 20% hárslevelűt tartalmazó, könnyed, mindössze 12%-os alkoholú ital pörköltes aromái elfedik a finom körtésséget. Tökéletes választás lehet káposztás tészta mellé, és ez nem vicc!

Too Late

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Halvány citromszín. Kései szüret, 109 gramm maradék cukorral literenként, nagyobb része hárslevelű, kisebb része furmint. Illatában sok-sok déli- és trópusi gyümölcs. Ízében ugyan ott a hársméz, ám mégis egyfajta „napközis tea” dominál, utóízében pedig egy kis rukkolás csípősség is megjelenik. Egy picivel több savval alighanem élvezhetőbb, szofisztikáltabb ital lett volna belőle, de azért így sem vagyunk megsértve.

Aszú 2019

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Közepes aranyszín. Illatában naspolya, füge, datolya, mandarinlekvár. Ízében bebarnult alma és túl sok méz, ezek mellett sajnos több réteg nem kóstolható ki belőle. Édességhangsúlyos, nehéz, a régi iskolát képviselő aszú: korához képest sok olyan jegyet mutat, amelyeknek sokkal később kellene megjelennie.

…és még egy

Tesztünkre a borok mellé egy palack must is érkezett, melyre szívesen emlékezünk vissza. Őszibarack-, ánizs-, fahéj- és mentaízű a szőlőlé, amelyet ősszel is öröm volt fogyasztani, de nyáron mentalevéllel fröccsnek is innánk.

Konklúzió

Mindig izgalmas egy teljes borsoron keresztül megismerni egy borászat munkáját, belátni a „palackok mögé”, felfejteni az üzenetet, a szándékot, vagy legalábbis megpróbálkozni vele. A Gonda
Borászat szortimentje nem aratott osztatlan sikert, de voltak kedvenceink, ami fontos, és mindannyian tudtunk választani egy-két olyan bort a kínálatból, amit bármikor szívesen pohárba töltenénk.

Ezen a kóstolón a buborékos vonal volt a legerősebb, az édes borok között volt, ami tetszett és volt, ami nem, viszont a száraz tételek nem győztek meg bennünket. Az eltökéltség és a makacs hit azonban minden kortyban érezhető, és ez a legfontosabb.

Patanyomok a palackon - Gonda Borászat, szortimentkóstoló

Tokaj nem könnyű borvidék, nagy az elvárás, és ez sokszor súlyos teherként nehezedik a borász vállára. A Gonda Borászaton azt éreztük, hogy munkáját felszabadult örömmel végzi, a borokban nincs görcsösség, nehézkesség, bennük van viszont a felfedezés izgalma, a területével ismerkedő borász kíváncsisága és a vágy, hogy jót alkosson. Kívánjuk, hogy ne veszítse el a lelkesedését, maradjon derűs, szemlélődjön, tapasztaljon, és ezt a borok is meg fogják hálálni.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

Iszunk

Velencei-tavi történetek I.

2023.07.29. | Csepe Erika
Egyre több az új pincészet a Velencei-tónál. Tulajdonosaik vállalkozó szellemű fiatalok, akik örömmel fedezik fel ezt az izgalmas világot. Kétrészes minisorozatunk első részében a Fuchs…
Iszunk

Velencei-tavi történetek II.

2023.07.30. | Csepe Erika
Kétrészes minisorozatunkban a Velencei-tó körül alkotó borászatok közül mutatunk be néhányat. A második részben az ApróKertekről, Szentesi Józsefről, az Egy bolond hármat csinál Bormanu…
Iszunk

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok

2023.10.24. | Vargha Márk
Mindig szeretünk újdonságokat felfedezni, olyan pincékben kóstolni, ahol még nem fordultunk meg korábban. Vargha Márk a balatoncsicsói Border Birtokon járt, ahol Dér Gábor boraival kötö…
Iszunk

Meglepetés Szomolyáról: a Csalakatos Pince

2023.10.30. | Vargha Márk
Nem cseresznye! Szőlő a javából! Merthogy Szomolyán az is terem! Vargha Márk kollégánk a Csalakatos Pince borait kóstolta végig a közelmúltban…
Iszunk

PAP Wines és Pósta Borház kóstoló a Mitiszol?-ban

2023.10.28. | Nádasi Eszter
Szent György-hegyi vörösek, szekszárdi fehér cuvée, szürkebarát narancsbor és amforás kadarka – a fenntarthatóság elveit követő borászatok népszerű tételeivel ismerkedtünk. A felsorolás…
Iszunk

IV. Badacsonyi Újbor Kóstoló

2023.12.15. | Nádasi Eszter
A Badacsonyi borvidék borászai november 18-án gyűltek össze bemutatni 2023 első tételeit, de a korábbi évjáratok palackban érlelt boraiból is hoztak kóstolót…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)