Köszi mindent, jó volt, folytatjuk!

2024.06.28. | Schubert Ádám
Mindig öröm, ha egy maroknyi lelkes borász önerőből hoz létre egy sikeres minifesztivált. Az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) boldogító volt. Fogadjátok szeretettel Schubert Ádám gondolatait…


Van az úgy, hogy minden – vagy majdnem minden – összejön. Pláne, ha egy jó csapat mindent megtesz érte.

Gondolatok az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról.

Van az úgy, hogy minden – vagy majdnem minden – összejön. Pláne, ha egy jó csapat mindent megtesz érte. Gondolatok az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról. Kezdetben a Föld izzó gázgömb vala... Ja, nem, a kezdet valahol talán öt évvel ezelőtt, 2019 táján keresendő, amikor négy pázmándi kisborászat „feltalálta” közösségi borát, a Könnyűvért. A legfontosabb gondolat mögötte az volt, hogy együtt, összekapaszkodva sokkal többet tehetünk szeretett borvidékünkért, falunkért, szőlőhegyünkért, mint külön-külön. Írhatnám és írom is: innen már egyenes volt az út. Persze ez huszáros egyszerűsítés, hisz voltak zökkenők, rengeteg tanulás, fejlődés, vita. Egyvalami nem volt: széthúzás. És hogy ez mekkora érték, szerintem nem igényel magyarázatot. Nagybetűs Barátokká váltunk, egy olyan közösséggé, ahol sokszor fontosabb a másik boldogsága, boldogulása, mint a sajátunk. Óriási megtartó ereje van ennek, ami annak fényében, hogy milyen sok tehetséges, alkotni és tenni akaró ember veszi az irányt külföld felé és hagyja el hazánkat, talán még fontosabb.  Mi – mondjuk ki – parasztok, „röghöz kötöttek” vagyunk, hisz legfontosabb munkaeszközünk a föld, amibe szőlőtőkéink több emberöltőnyi reménységgel mélyesztik gyökereiket. Ez a föld, a szőlőhegyünk az eltelt öt évben még 3 birtoknak adott otthont és álmokat. Aztán többen csatlakoztak, beilleszkedtek, barátokká váltak. A közösség pedig teljesebbé és erősebbé. A 2023-as évjáratból 7 Könnyűvér viszi hírünket, az ideiből pedig már most egy várakozásainkon felül sikeres fesztivál, a Pázm’and Wine.    Sok biztató és megerősítő visszajelzést kaptunk, amiért hálásak vagyunk, ahogyan az anyagi és még inkább a rengeteg emberi segítségért is. Sokakat láthattunk vendégül, akiknek szemmel láthatóan sikerült örömet szereznünk a borainkkal, a zenei programokkal, a lovas kocsizással, a szőlőhegyünkkel.  A dolog varázsa minden kétséget kizáróan a benne lévő személyességben, „szívben” volt. Abban, hogy nem egy profi cég csinálta ezt pénzért, hanem MI, a vendégekért és önmagunkért. Nem a profitszerzés, hanem az értékteremtés szándékával. Segítettek családtagok, barátok, önkormányzat, hegyközség, cégek, de talán nem is kell neveket rendelnem az elvégzett feladatok mellé, mert mindenki tette, amit tehetett, hogy a vége jó legyen. A poharak megálmodása, a plakát tervezése és kivitelezése, az online reklám, az engedélyek beszerzése, posztok, szövegek megalkotása, térképrajzolás, táblakészítés... mind-mind valamelyikünk munkája, akarata, szíve. És ez így jó, így folytatjuk jövőre is, mert ez valami olyan, ami nem terem minden bokorban, sőt. Ilyen, így csak a pázmándi szőlőhegyen volt és lesz. Jövőre is jöttök? Perszehogy!

Kezdetben a Föld izzó gázgömb vala... Ja, nem, a kezdet valahol talán öt évvel ezelőtt, 2019 táján keresendő, amikor négy pázmándi kisborászat „feltalálta” közösségi borát, a Könnyűvért. A legfontosabb gondolat mögötte az volt, hogy együtt, összekapaszkodva sokkal többet tehetünk szeretett borvidékünkért, falunkért, szőlőhegyünkért, mint külön-külön. Írhatnám és írom is: innen már egyenes volt az út. Persze ez huszáros egyszerűsítés, hisz voltak zökkenők, rengeteg tanulás, fejlődés, vita. Egyvalami nem volt: széthúzás. És hogy ez mekkora érték, szerintem nem igényel magyarázatot. Nagybetűs Barátokká váltunk, egy olyan közösséggé, ahol sokszor fontosabb a másik boldogsága, boldogulása, mint a sajátunk. Óriási megtartó ereje van ennek, ami annak fényében, hogy milyen sok tehetséges, alkotni és tenni akaró ember veszi az irányt külföld felé és hagyja el hazánkat, talán még fontosabb.

Köszi mindent, jó volt, folytatjuk! - Schubert Ádám az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról

Mi – mondjuk ki – parasztok, „röghöz kötöttek” vagyunk, hisz legfontosabb munkaeszközünk a föld, amibe szőlőtőkéink több emberöltőnyi reménységgel mélyesztik gyökereiket. Ez a föld, a szőlőhegyünk az eltelt öt évben még 3 birtoknak adott otthont és álmokat. Aztán többen csatlakoztak, beilleszkedtek, barátokká váltak. A közösség pedig teljesebbé és erősebbé. A 2023-as évjáratból 7 Könnyűvér viszi hírünket, az ideiből pedig már most egy várakozásainkon felül sikeres fesztivál, a Pázm’and Wine.  

Köszi mindent, jó volt, folytatjuk! - Schubert Ádám az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról

Sok biztató és megerősítő visszajelzést kaptunk, amiért hálásak vagyunk, ahogyan az anyagi és még inkább a rengeteg emberi segítségért is. Sokakat láthattunk vendégül, akiknek szemmel láthatóan sikerült örömet szereznünk a borainkkal, a zenei programokkal, a lovas kocsizással, a szőlőhegyünkkel.

Köszi mindent, jó volt, folytatjuk! - Schubert Ádám az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról

A dolog varázsa minden kétséget kizáróan a benne lévő személyességben, „szívben” volt. Abban, hogy nem egy profi cég csinálta ezt pénzért, hanem MI, a vendégekért és önmagunkért. Nem a profitszerzés, hanem az értékteremtés szándékával. Segítettek családtagok, barátok, önkormányzat, hegyközség, cégek, de talán nem is kell neveket rendelnem az elvégzett feladatok mellé, mert mindenki tette, amit tehetett, hogy a vége jó legyen. A poharak megálmodása, a plakát tervezése és kivitelezése, az online reklám, az engedélyek beszerzése, posztok, szövegek megalkotása, térképrajzolás, táblakészítés... mind-mind valamelyikünk munkája, akarata, szíve.

Köszi mindent, jó volt, folytatjuk! - Schubert Ádám az első Pázm’and Wine (le is út, fel is út!) fesztiválról

És ez így jó, így folytatjuk jövőre is, mert ez valami olyan, ami nem terem minden bokorban, sőt. Ilyen, így csak a pázmándi szőlőhegyen volt és lesz. Jövőre is jöttök? Perszehogy!
 
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Iszunk

Mi az a budai vörös?

2022.07.13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróK…
Vendégoldal

Jó embernek jó a bora

2023.08.01. | Schubert Ádám
Aprónapló 26. rész
Hogy mi a zsendülé, és mi a titka az ApróKertek ellenállhatatlan nérójának, kiderül az Aprónapló 26. részéből, de Schubert Ádám arról is mesél, hogy milyen lesz a Spontán Nyár augusztus…
Iszunk

Reggeli a Boroslánnyal

2024.05.15. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 1. -– A Boroslány Bortéka
A Borsmenta Kóstolóklub májusi túráján Pázmándot vettük célba. Első utunk a Boroslány Bortékába vezetett, ahol pezsgős reggelivel várt bennünket a hely megálmodója, Borostyán-Kovács Tam…
Iszunk

A hegybíró bora

2024.05.20. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 2. – Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának második állomása a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok pincéje volt, ahol személyesen a borász, Nagy Gábor várta a csapatot…
Iszunk

Tűzoltó a pincében

2024.05.24. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 3. – Köllő Zsolt Pincészet
A Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának harmadik állomása a Bálint Borárium volt, ahol a kiváló ebéd előtt Köllő Zsolt helyi borász tartott nekünk kóstolót…
Iszunk

Hab a tortán

2024.05.26. | Szabó Edit
Pázmándi borkalandok 4. – Schubert Ádám és az ApróKertek
Dűlőséta, remek beszélgetés és kiváló borok. Néhány szóban összefoglalva ez történt a Borsmenta Kóstolóklub pázmándi túrájának negyedik állomásán, ahol Schubert Ádám és az ApróKertek bo…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)