Vissza
Miskolc újrafelfedezése
2023.05.06. | Nádasi Eszter
Erdei ízek, bükki borok, színes forgatag: belekóstoltunk a megújuló Miskolc gasztronómiai, borászati és idegenforgalmi kínálatába, és tetszett, amit láttunk...
Több mint 10 éve jártam utoljára Miskolcon, a Tiszai pályaudvarról akkor is egyenesen a miskolctapolcai Barlangfürdő felé vettem az irányt. Kipróbáltam a nappali és az éjszakai fürdőzést, sokat sétáltam a környéken, az viszont fel sem merült bennem, hogy bemenjek a városba. A helyi idegenforgalmi szakemberek szerint a történetem nem egyedi: többen is kiemelték, hogy a turisták célirányosan érkeznek a fürdőbe, éppúgy, mint a lillafüredi Palotaszállóba.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-elmenytura-lillafured-palotaszallo-csonakazoto-foto-borsmenta_hu.jpg)
Általános, hogy Miskolc felfedezése kimarad a programjaik közül, de itt az ideje, hogy ez a szemlélet megváltozzon. Hisznek abban, hogy a városuk élhető és vonzó, többnapos elfoglaltságot kínáló úti cél, ahol négy hangulat találkozik: a sétálóutcás belváros, az Avas, Lillafüred és Miskolctapolca. Az utóbbi kettőről sokan nem is tudják, hogy nem különálló települések, hanem helyi tömegközlekedéssel behálózott városrészek. Budapestről akár kötött pályán is eljutunk a Palotaszállóba: vonatra, villamosra, majd kisvonatra szállunk, és már ott is vagyunk a Bükk természeti és építészeti gyöngyszeménél.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-belso-ter-borsmenta_hu.jpg)
A mi programunk éppen egy olyan helyszínen indul, amelyik egykor még szorosabbra fűzte a kapcsot Miskolc és Lillafüred között, most pedig a város gasztronómiai büszkeségeinek egyike. A Végállomás Bistro & Wine a kisvasút végállomásának régi épületében működik, emeletes társasházak és kertvárosi utcácskák közelségében. A tulajdonosok 1998-ban, korábbi pályájukat elhagyva vették bérbe a kihasználatlan várótermet és vágtak bele a vállalkozói létbe. Több koncepcióváltás után 2010 óta a magyar konyhán, a fenntarthatóságon és a regionális alapanyagokon van a hangsúly: a tányérra varázsolják azt, amit a közeli erdő ad. Legyen szó gombákról, virágokról vagy vadzöldségekről, ők a konyhába hozzák a Bükköt – ebből most mi is ízelítőt kapunk.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-eloetel-1-borsmenta_hu.jpg)
A tavaly elnyert Michelin-ajánlásra több mint 20 éves munkájuk elismeréseként gondolnak. Történetüket az étterem emeletén hallgatjuk, az egyik társtulajdonostól, Varga Henriettától, a poharunkban Mariasy Furmint Brut pezsgővel – új felfedezésük ez az üde, virágos, citrusos tétel. A borsor második eleme a 2019-es Gervay Chardonnay, a harmadik a 2018-as Bükk Blanc a KT Kézműves Pincétől, ami pinot blanc és zenit házasítása. A madártejhez egy Arran nevű, fahordóban érlelt, whiskey-alapú krémlikőrt kínálnak a Skót-felföldről.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-pezsgo-borsmenta_hu.jpg)
Kaland, kávé, kulisszatitkok
Ebéd után Miskolctapolca felé vesszük az irányt, a célpont a 2015-ben megnyitott Avalon Park. Odafelé ipartörténeti műemlékeket is látunk, és elmegyünk az Egyetemváros mellett, ami olyan, akár egy külön kis település a városon belül. Az Avalon is kész komplexum: szállással, fedett és kültéri élményrészleggel, wellnesszel, elektromos gokarttal várja vendégeit – legyen szó családi, baráti vagy céges rendezvényekről. Nem utolsósorban itt található a város másik Michelin-ajánlást szerzett étterme, az Avalon Ristorante, mely az olasz konyha remekeit kínálja.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-avalon-borsmenta_hu.jpg)
A délutáni kávét a The Club Avalonban fogyasztjuk el, mellé eredetileg csak egy szelet tortát szerettünk volna elfelezni Pesti Eszter kolléganőnkkel, de mire választani kellett, kettő lett belőle. A fele-fele alapot azért megtartottuk.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-suti-borsmenta_hu.jpg)
Miskolc még ennél is többet kínál az édességrajongónak: a Végállomás tulajdonosai Desszertem néven működtetnek cukrászdát a belvárosban. Mikor ide érkezünk, az ég, de még a levegő is szürke az esőtől, innen viszont hívogató, meleg fény árad ki. Hagyományos és új hullámos süteményeik is vannak, a dobostorta rajongók éppúgy keresik, mint a gasztroturisták és a művészek. Merthogy a hely a fennállásának 200 éves évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színháznál van, így sokan megfordulnak itt próbák, előadások között.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-szinhaz-borsmenta_hu.jpg)
Az ország első kőszínházának monumentális épületében több játszóhely is működik, prózai, zenés és balett-tagozattal. Délután érkezünk, nézők még nincsenek, kényelmesen szemlélhetjük a Déryné emléksarkot, a büfé hatalmas tükreit, a falakat díszítő művészportrékat, aztán jön a fő műsorszám: bejárjuk a színpadokat. A művészek épp csak elkezdenek szivárogni az esti előadásra, a díszítők viszont javában szorgoskodnak. A nagyszínpad takarásában sorakoznak a kandeláberek: a borús szombaton épp az Ének az esőbent adják.
Kóstoló és Kvaterka
Szerencsére a következő programunk is tető alatt van, méghozzá az Avasi Présházban, a Bükki borvidék egyik központjában. A ház borait a készítő, Radeczky János tölti: a borászat fiatal, három évjárattal jelentkezett eddig. Két 2021-es, cserszegi fűszeresből készült tételüket mutatják meg: a Szikra nevű habzót és a Parázst, ami egy illatos, zamatos, testes narancsbor. Kóstoljuk a Gallay Kézműves Pince 2022-es zweigelt sillerét, ez a Sub Rosa nevet kapta. A sort a város desszertbora zárja: ez az Áts Pince 2019-es Áts Cuvée-je, mely furmint, sárga muskotály és hárslevelű déligyümölcsösen édes házasítása. Nem tévedés, valóban egy tokaji tételről van szó, a dolog magyarázata az, hogy a Miskolc bora címre nemcsak bükki, hanem környező borvidékek pincészetei is nevezhetik tételeiket.
![Miskolc újrafelfedezése - Avasi Présház - borsmenta.hu](/userfiles/20230415_190717.jpg)
A kóstoló alatt meghallgatjuk a frissen alakult Bükki Kör beszámolóját: tagjai olyan idegenforgalomban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben és borászatban jártas szakemberek, akik közvetlen kapcsolatban vannak a vendégekkel, közelről ismerik a vágyaikat és az igényeiket. Bemutatkozott a Miskolczi Borbarátok Társasága is: elkötelezetten dolgoznak a helyi borkultúra felélesztésén. Az avasi pincesoron az 1920-as, 1930-as években az irodalmi élet nagyjai is megfordultak, Móricz Zsigmond és Móra Ferenc szívesen jártak ide poharazni. A Társaság évente 5-6 Avasi Kvaterkát szervez – az egyik pont mára esik. A hegyoldal ilyenkor megtelik élettel, kinyitnak a borospincék, a tányérokra finom kísérőfalatok kerülnek, most éppen a grillről. Az idő ismét kegyes hozzánk, így mi is megmerítkezhetünk a forgatagban. A belépő kóstolónk egy fehérburgundi a Gallay Kézműves Pincétől. Felsétálunk a Gonda Borászathoz, ahol pezsgőt és sárga muskotályból készült pét-natot kóstolunk, közben borverset is hallunk.
Fesztiválízelítő
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-vegallomas-pincesor-borsmenta_hu.jpg)
A Kvaterka szervezői évente egyszer Avasi Borangolást rendeznek: az egykor 600 fős rendezvény az ország jelentős borgasztronómiai eseményévé nőtte ki magát: tavaly 21.000. résztvevője volt. Az idei lesz a 11. Borangolás, május 11-én szakmai nappal indul, május 12-13. között pedig megnyílnak a pinceajtók a vendégek előtt: 68 helyszínen 97 borászat tételei sorakoznak fel, az ország több borvidékéről. 22 gasztronómiai kiállító fogásai közül lehet majd válogatni, 55 fellépő szórakoztatja a közönséget jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon műfajokban. Lesz utcazene, fényfestés, hagyományőrző és jótékonysági árverés is, a gyerekeket kézműves és mesefoglalkoztató várja. Új színfolt a sport: a kicsik ügyességi és gyorsasági vetélkedőkön mérkőzhetnek meg, a nagyobbak már az erőnlétüket is bizonyíthatják. A szervezők „zöld utat adnak a zöldnek”, azaz céljaik közé tűzték a rendezvény ökológiai lábnyomának csökkentését.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/avasi-borangolas-2022-0.jpg)
Miskolc visszavár
A nap végére arra jutottam, hogy nem kellene újabb 10 évet várni arra, hogy visszatérjek Miskolcra – és nem csak a Borangolás hívogat. Sosem jártam még az Avasi kilátón (épp megújul!), nem néztem be a hét különböző felekezet templomába, pedig a Szentháromság görögkeleti ortodox templom ikonosztáza képeken is lenyűgöző. Az épp újjáépülő diósgyőri várban is osztálykiránduláson voltam utoljára.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/miskolc-elmenytura-ortodox-templom--foto-bator-laca.jpg)
Ajánlom Miskolc felfedezését azoknak, akik még sosem jártak itt vagy hozzám hasonlóan rég voltak erre: meg fognak lepődni, hogy mennyi fejlődés, változás történt. Akik mostanában vendégeskedtek a városban és környékén, meggyőződhettek róla, hogy mennyi szórakozási, aktivitási lehetőség van, amiért megéri visszatérni. Nem sok nagyváros mondhatja el magáról, hogy a sétálóutcájától mindössze néhány perc gyaloglásra egy több száz éves pincesor húzódik; de három, Michelin-ajánlást kapott vendéglátóhellyel is kevés település büszkélkedhet.
![Miskolc újrafelfedezése - borsmenta.hu](/userfiles/avasi-borangolas-2022-6.jpg)
A vonzó kirándulóhelyekkel körülvett Miskolc napokra való tartalmas, változatos programot kínál – látogatásunkat érdemes akár az itteni boros-gasztronómiai rendezvények dátumára időzíteni.