A Bükktől a Zemplénig

2022.07.11. | Szabó Edit
Négyrészes miskolci beszámolónk utolsó részében a város környékén, Miskolctapolcán és Lillafüreden kalandozunk…


Két miskolci lokálpatrióta, Angyal Enikő és Varga Henrietta a fejébe vette, hogy megmutatja a várost és közvetlen környezetét az érdeklődőknek, de úgy, ahogy eddig még sosem látták. Sorozatunk előző részeiben az erdő csodáiról, az erdő ízeiről és a miskolci látványosságokról meséltem. Most pedig megnézzük, mi minden van a város határain túl.

 
Hol szálljunk meg?

Bükk Penthouse – ahol nem laktam, de szeretnék



Ha valaki Miskolc szívében keres szállást, ide menjen! Nem csak a belső terek egyediek, de van egy zseniális terasz is, ahonnan egyenesen az Avasra látunk. A szálláshely a sétálóutca közvetlen szomszédságában található, így a város legtöbb látnivalója kényelmes sétatávolságra van, de ha autóval fedeznénk fel a környéket, a társasház garázsában parkolni is tudunk.



Ha néhány napot Miskolcon kellene töltenem, én boldogan laknék itt. A lakás 70 négyzetméteres, van egy amerikai konyhás nappalija, egy kényelmes hálószobája, jól fut az internet, de a legnagyobb csoda tényleg az a leanderes terasz, ahol az ember csak ottfelejti magát.



„Amint elfut a Szinva patak”



A Lillafüredi Palotaszálló egy festői völgyben található, és a teraszáról csodálatos kilátás nyílik a Hámori-tóra, valamint a környező hegyekre. Kevesen tudják, de az 1927 és 1930 között neoreneszánsz stílusban felépített hotel kávézója nem csupán a szállóvendégeket szolgálja ki. Aki betér ide egy kávéra, egy kicsit a múltban érezheti magát. Itt forgatták 1934-ben a Meseautó című film bizonyos jeleneteit, az írókongresszusra érkező József Attila pedig itt írta meg Óda című híres versét 1933-ban.

Lillafüred, Palotaszálló, József Attila szobor

Ha a rövid pihenő után sétálunk egyet a szálloda függőkertjében, a költő szobrát is megtaláljuk. Aki hosszabban időz a környéken, és szeret túrázni, csónakázni, annak a Palotaszálló tökéletes bázis lehet néhány napra.
 


Miskolctapolca – fürdők kicsiknek és nagyoknak


A Barlangfürdő



Nincs ember, aki a régi képeslapokról ne ismerné a miskolctapolcai barlangfürdő jellegzetes, kagylós medencéjét, eddig valahogy mégse vágytam oda. Pedig sejtettem, hogy nem véletlenül tartják számon a helyet a legfontosabb hazai látványosságok között, de tényleg nem gondoltam, hogy ennyire jó. A fürdőt egy tavasbarlangban alakították ki, és a vendégek több száz éves, természet alkotta járatokban, üregekben áztatják magukat.



A 30 fokos karsztvíz 28 méter mélyről jön, és mivel hivatalosan nincs gyógyvíznek nyilvánítva, bármennyi időt eltölthetünk benne. A fürdő egész évben nyitva áll a látogatók előtt, a terei látványosak, és mindegyik sajátos hangulatú. A termálmedencéket ősöreg mészfalak veszik körül, a Római terem az ókori közfürdők világát kelti életre, a Csillagterem pedig a szabadban fürdőzés illúziójával ajándékoz meg minket. Nyáron pedig ott vannak a kültéri medencék is, egy 3,6 hektáros parkban. A tófürdőt jelenleg felújítják, de jövő nyárra az is elkészül.


Az Ellipsum Élményfürdő



Míg a Barlangfürdő inkább a pihenni, regenerálódni vágyókat vonzza, az Ellipsum Élmény- és Strandfürdőt az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek és a családosoknak találták ki. A nemrég felújított Ellipsum Közép-Európa legnagyobb élménycentrumává vált: öt futurisztikus, elegáns, ellipszis alakú épülettel, 10 medencével és egy izgalmas csúszdaparkkal gazdagodott. Van itt minden, amitől a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat, az épületekben a wellness mellett fitneszrészleg is helyet kapott, de mégis a csúszdapark a legkülönlegesebb.



Itt ugyanis – hazánkban egyedülálló módon – még a virtuális valóságba is belekóstolhatunk. A csúszás előtt felvett VR szemüvegek négy tematikus virtuális térbe repítik el a vendégeket, miközben végigsiklanak a park három csúszdájának valamelyikén. Nem, nem próbáltam ki, de láttam azok arcát, akik épp kijöttek a vízből. Imádták.



A „Bükktől a Zemplénig” – szolgáltatás

Utunk során meggyőződhettünk arról, hogy Miskolc és környéke valóban megér egy hosszabb kirándulást. Akár miskolci, akár diósgyőri, lillafüredi vagy miskolctapolcai bázist választunk magunknak, egynapos túrával könnyedén elérjük Tokaj-Hegyalját, a Matyóföldet, a zempléni várakat (Füzér, Regéc, Boldogkőváralja) vagy a Bükk és a Zemplén csodálatos túraútvonalait. Ha biztosra akarunk menni, vagy utunk bizonyos részeihez kisérőt is szeretnénk, nyugodtan keressük fel a Bükktől a Zemplénig weboldal turisztikai szakembereit, akik szívesen segítenek a program összeállításában, az út megszervezésében.



A kétnapos túránkat Angyal Enikő (Bükktől a Zemplénig, LoveNordHungary) és Varga Heni (Végállomás bistro & wine, Desszertem) szervezték. Köszönjük a gondoskodást, a rengeteg élményt. Visszatérünk!

Sorozatunk előző részeit itt találják:
1. rész: Az erdő csodái
2. rész: Megkóstoltuk az erdőt
3. rész: Menjünk Miskolcra!

 
Fotó:
Szabó Edit -
Bátor Laca - weboldal

Beszélgetünk

Nyílik a Világbéke – megírom!

2017.09.14. | Szabó Edit
Beszélgetés Dudás Szabolccsal
Áprilisban felröppent a hír: pizzázót nyit Miskolcon az encsi Anyukám mondta étterem csapata. Megkérdeztük Dudás Szabolcsot, hogy halad a projekt…  
Eszünk

Desszertem

2017.12.20. | Szabó Edit
Kekszek, piték, színes torták, vajpuha krémek, omlós linzerek: édes kísértés, aminek ellenállni képtelenség. Szerencsére nem is kell, a miskolci Desszertem Cukrászműhely folyamatosan vá…
Eszünk

Sub Rosa – „kávé bizalmasan”

2021.08.21. | Juga Péter
Idén áprilisban nyílt meg Miskolc főutcáján a Sub Rosa Cafe. A kultúra és a gasztronómia összefonódásából létrejött találkozóhely art deco stílusával a múlt század kávéházi hangulatát i…
Eszünk

Az erdő csodái

2022.06.21. | Szabó Edit
Nem mindennapi menüsorral kényezteti vendégeit a miskolci Végállomás bistro & wine. Bózsó Gyula erdész és Várvizi Péter kreatív séf segítségével arra vállalkoztak, hogy a környékbel…
Eszünk

Megkóstoltuk az erdőt

2022.06.25. | Szabó Edit
A miskolci Végállomás bistro & wine az erdő különleges ízeivel komponálta meg menüsorát. Az ételeket Várvizi Péter kreatív séf és Darab Ádám konyhafőnök készítette, az italokért Vál…
Utazunk

Menjünk Miskolcra!

2022.07.04. | Szabó Edit
Az acélváros megrázta magát, és kifejezetten vonzó turisztikai célponttá vált az utóbbi években. Miskolc önmagában is megér egy hétvégét, de aki bükki túrát, barlangfürdőt, vagy lillafü…

címkék

ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (29) balassa bor (4) balaton (92) balatonboglári borvidék (10) balatonfüred csopaki borvidék (17) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (23) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (286) borász (52) borászok borásza (11) borbár (33) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (41) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (203) bortúra (27) borvacsora (18) borvendéglő (5) borverseny (26) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (210) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (87) eger (54) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (142) etyek (21) etyek budai borvidék (23) etyeki kúria (14) fehérbor (56) fesztivál (43) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (140) iszunk (10) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (19) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (58) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (18) london (17) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (55) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (8) monyo brewing co (6) mór (7) művészinterjú (17) narancsbor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (29) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (14) pálinkaverseny (10) pannonhalma (12) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (4) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (81) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (185) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sauvignon blanc (20) somló (32) sommelier (11) soproni borvidék (14) sör (44) sós (79) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (80) száraz szamorodni (5) szekszárd (42) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (6) természetes bor (9) tészta (12) tesztelünk (120) tokaj (140) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (38) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (51) utazási tippek (10) utazunk (26) vacsora (10) váli péter (4) vega (5) verseny (12) villány (19) villányi borvidék (68) vörösbor (92) vylyan (23) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)