A boros közösség ereje

2023.02.15. | Schubert Ádám
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az Aprónapló 14. részében…
 
Ha a borban az igazság, a közösségben az élet lakik.
És ha boros a közösség…
 

Pázmándon az egy főre jutó borászatok száma kettő

A boros közösség ereje - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 14. rész - borsmenta.hu

Talán említettem már, hogy milyen jó és erős közösség a pázmándi borászoké. És hogy a fejlődés dinamikáját érzékeltessem: első forgalomba kerülő tételeinkkel 2017-ben álltunk Nagy Gábor mellé, addig helyi termelőként egyedül ő írta Pázmándot a palackjaira. Azóta hatan lettünk, ez a hegyközségünk borászatainak közel fele. Szolid túlzással: a falunkban az egy főre jutó borászatok száma kettő… És ez csak a felszín, a palackozási engedéllyel rendelkező hivatásosok csapata. Van ugyanis a borkultúrának egy másik, fontos pillére: a háztáji vagy másként hobbitermelők és az általuk készített borok.


Jó és erős közösség a pázmándi borászoké!

 
Pázmándi bormustra

A boros közösség ereje - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 14. rész - borsmenta.hu

Idén 10. alkalommal rendezte meg a Szekértoló Egyesület – akik a helyi kulturális, épített és természeti örökségünk gondozását tűzték ki céljukul – a pázmándi bormustrát. Ezen a rendezvényen mindenki megmutathatja a borát, és minden évben eljön néhány szakember, aki értékeli azokat, és jó tanácsokkal segíti a termelőket. Ebben az évben – mások mellett – Nyúlné dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pince főborásza volt annak az asztalnak a szakértője, ahol én is ültem. Szakmai felkészültsége és kedvessége nem, nyitottsága viszont annál inkább meglepett. Boraink kóstolása közben megfogalmazott gondolatai közül egyet emelnék ki: nem a kőkori vagy az űrtechnika és nem a spontán vagy az irányított erjedés határozza meg egy bor „jóságát”, hanem a választott technológia kiérlelt koncepció mentén történő tudatos alkalmazása. Nincs kétségem: az első spontán erjedt Nyakas-bor beváltja majd a hozzá fűzött reményeket. És hogy a humornál maradjunk, ide idézném Szűcs Dani barátomnak a szomszédos asztalnál elhangzott Bödőcs-parafrázisát: „mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy spontán erjesztéssel nem lehet jó bort készíteni, azt tudom mondani: de.”

A boros közösség ereje - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 14. rész - borsmenta.hu

Vissza azonban a mustrához! Több mint 30 termelő 90 tételt hozott, 75-en voltunk barátokkal és családtagokkal együtt, és meg kellett állapítanunk, hogy a következetes munka beérlelte gyümölcsét. Míg a kezdetekkor jó esetben a borok fele volt hibamentes, és a meghívott szakértők nem győzték a helyes szüreti időpont megválasztásának, a megfelelő kénhasználatnak és a pincehigiéniának a fontosságát hangsúlyozni, idénre a borok 90%-a hibamentesnek bizonyult, és a beszélgetések jelentős része az egyéni ízlések és preferenciák mentén alakult.
 
"Míg a kezdetekkor jó esetben a fele volt hibamentes, idénre a borok 90%-a hibamentesnek bizonyult."

Nagy öröm ez, mert bár fontosak a nemzetközi díjak és piaci sikerek, Alkonyi László gondolatát szeretném ideidézni: „Végső soron nincs tisztább ítélet, nincs a borkultúrának magasabb csúcsa annál, mint amikor két zalai (vagy bárhonnan való) parasztember leül egy ácsolt faasztal mellé, és megbeszélik, hogy ki mit rontott el vagy mit csinált jól a tavalyi borában.”


Pázmánd menni Csiga

A boros közösség ereje - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 14. rész - borsmenta.hu

A „felszínhez” visszatérve meg kell még említenem a „hivatásosok” budapesti turnéjának első állomását, amikor is kedves barátunk és földink, a szabadidejében a kiváló Caribou kávékat pörkölő Kelemen Bandi kocsmájában, a Café Csigában mutathattuk be borainkat – és rajtuk keresztül Pázmándot – az érdeklődőknek.

A boros közösség ereje - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 14. rész - borsmenta.hu

Ritkán jártunk Budapesten (eddig), ezért rég nem látott barátoknak örülhettünk, és persze az ilyen alkalmak csapatépítőnek sem utolsók. Ha minden jól megy, lesz folytatás is. Addig is elkezdjük lassacskán a metszést, és palackozni is fogunk, hogy a nap idei első meleg sugarait ApróKertek-borral a pohárban köszönthesse, aki szeretné.
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!
Vendégoldal

És kész!

2022.11.08. | Schubert Ádám
Aprónapló 7. rész
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Á…
Vendégoldal

Csendesedünk, tanulunk…

2022.11.22. | Schubert Ádám
Aprónapló 8. rész
Gyors helyzetjelentés a pincéből, össznépi mulatság Márton napján és közös „bortanulás” Bakonyi Péter villányi borásszal. Lehet, hogy pét-nat is készül az ApróKerteknél? Ezekről mesél S…
Vendégoldal

Kóstolók és kóstolók

2022.12.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 9. rész
Az Aprónapló 9. részében hagyományos és különleges borkóstolókról, egyedi és megismételhetetlen élményekről, a közösségteremtés fontosságáról és az alkotás öröméről mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A küvék világa

2022.12.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 10. rész
A tél a pincemunkák időszaka, ilyenkor készülnek el az egyes borászok filozófiáját híven tükröző házasítások. Na de mi az a küvé? Összeöntjük a maradék borokat, és már kész is? Vagy még…
Vendégoldal

Híd modernitás és hagyomány között

2023.01.31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkez…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)