Vendégoldal

A boros közösség ereje

A boros közösség ereje című cikk borítóképe
2023. 02. 15. | Schubert Ádám
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az Aprónapló 14. részében…

Ha a borban az igazság, a közösségben az élet lakik.
És ha boros a közösség…

Pázmándon az egy főre jutó borászatok száma kettő

Talán említettem már, hogy milyen jó és erős közösség a pázmándi borászoké. És hogy a fejlődés dinamikáját érzékeltessem: első forgalomba kerülő tételeinkkel 2017-ben álltunk Nagy Gábor mellé, addig helyi termelőként egyedül ő írta Pázmándot a palackjaira. Azóta hatan lettünk, ez a hegyközségünk borászatainak közel fele. Szolid túlzással: a falunkban az egy főre jutó borászatok száma kettő… És ez csak a felszín, a palackozási engedéllyel rendelkező hivatásosok csapata. Van ugyanis a borkultúrának egy másik, fontos pillére: a háztáji vagy másként hobbitermelők és az általuk készített borok.

Jó és erős közösség a pázmándi borászoké!

Pázmándi bormustra

Idén 10. alkalommal rendezte meg a Szekértoló Egyesület – akik a helyi kulturális, épített és természeti örökségünk gondozását tűzték ki céljukul – a pázmándi bormustrát. Ezen a rendezvényen mindenki megmutathatja a borát, és minden évben eljön néhány szakember, aki értékeli azokat, és jó tanácsokkal segíti a termelőket. Ebben az évben – mások mellett – Nyúlné dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pince főborásza volt annak az asztalnak a szakértője, ahol én is ültem. Szakmai felkészültsége és kedvessége nem, nyitottsága viszont annál inkább meglepett. Boraink kóstolása közben megfogalmazott gondolatai közül egyet emelnék ki: nem a kőkori vagy az űrtechnika és nem a spontán vagy az irányított erjedés határozza meg egy bor „jóságát”, hanem a választott technológia kiérlelt koncepció mentén történő tudatos alkalmazása. Nincs kétségem: az első spontán erjedt Nyakas-bor beváltja majd a hozzá fűzött reményeket. És hogy a humornál maradjunk, ide idézném Szűcs Dani barátomnak a szomszédos asztalnál elhangzott Bödőcs-parafrázisát: „mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy spontán erjesztéssel nem lehet jó bort készíteni, azt tudom mondani: de.”

Vissza azonban a mustrához! Több mint 30 termelő 90 tételt hozott, 75-en voltunk barátokkal és családtagokkal együtt, és meg kellett állapítanunk, hogy a következetes munka beérlelte gyümölcsét. Míg a kezdetekkor jó esetben a borok fele volt hibamentes, és a meghívott szakértők nem győzték a helyes szüreti időpont megválasztásának, a megfelelő kénhasználatnak és a pincehigiéniának a fontosságát hangsúlyozni, idénre a borok 90%-a hibamentesnek bizonyult, és a beszélgetések jelentős része az egyéni ízlések és preferenciák mentén alakult.

"Míg a kezdetekkor jó esetben afele volt hibamentes, idénre a borok 90%-a hibamentesnek bizonyult."


Nagy öröm ez, mert bár fontosak a nemzetközi díjak és piaci sikerek, Alkonyi László gondolatát szeretném ideidézni: „Végső soron nincs tisztább ítélet, nincs a borkultúrának magasabb csúcsa annál, mint amikor két zalai (vagy bárhonnan való) parasztember leül egy ácsolt faasztal mellé, és megbeszélik, hogy ki mit rontott el vagy mit csinált jól a tavalyi borában.”

Pázmánd menni Csiga

A „felszínhez” visszatérve meg kell még említenem a „hivatásosok” budapesti turnéjának első állomását, amikor is kedves barátunk és földink, a szabadidejében a kiváló Caribou kávékat pörkölő Kelemen Bandi kocsmájában, a Café Csigában mutathattuk be borainkat – és rajtuk keresztül Pázmándot – az érdeklődőknek.

Ritkán jártunk Budapesten (eddig), ezért rég nem látott barátoknak örülhettünk, és persze az ilyen alkalmak csapatépítőnek sem utolsók. Ha minden jól megy, lesz folytatás is. Addig is elkezdjük lassacskán a metszést, és palackozni is fogunk, hogy a nap idei első meleg sugarait ApróKertek-borral a pohárban köszönthesse, aki szeretné.

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
Híd modernitás és hagyomány között című cikk borítóképe

Híd modernitás és hagyomány között

2023. 01. 31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkezdett gondolatmenetet folytatja, és nem udvariaskodik…
Vendégoldal
A küvék világa című cikk borítóképe

A küvék világa

2022. 12. 20. | Schubert Ádám
Aprónapló 10. rész
A tél a pincemunkák időszaka, ilyenkor készülnek el az egyes borászok filozófiáját híven tükröző házasítások. Na de mi az a küvé? Összeöntjük a maradék borokat, és már kész is? Vagy mégse? Az aprónapló 10. részében Schubert Ádám pázmándi borász erről mesél…
Vendégoldal
Kóstolók és kóstolók című cikk borítóképe

Kóstolók és kóstolók

2022. 12. 06. | Schubert Ádám
Aprónapló 9. rész
Az Aprónapló 9. részében hagyományos és különleges borkóstolókról, egyedi és megismételhetetlen élményekről, a közösségteremtés fontosságáról és az alkotás öröméről mesél Schubert Ádám pázmándi borász…
Vendégoldal
Csendesedünk, tanulunk… című cikk borítóképe

Csendesedünk, tanulunk…

2022. 11. 22. | Schubert Ádám
Aprónapló 8. rész
Gyors helyzetjelentés a pincéből, össznépi mulatság Márton napján és közös „bortanulás” Bakonyi Péter villányi borásszal. Lehet, hogy pét-nat is készül az ApróKerteknél? Ezekről mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 8. részében…
Vendégoldal
És kész! című cikk borítóképe

És kész!

2022. 11. 08. | Schubert Ádám
Aprónapló 7. rész
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza mesél…
Vendégoldal
A természet tökéletlen tökéletessége című cikk borítóképe

A természet tökéletlen tökéletessége

2022. 10. 25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!