Csendesedünk, tanulunk…

2022.11.22. | Schubert Ádám
Gyors helyzetjelentés a pincéből, össznépi mulatság Márton napján és közös „bortanulás” Bakonyi Péter villányi borásszal. Lehet, hogy pét-nat is készül az ApróKerteknél? Ezekről mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 8. részében…


Jelentés a pincéből

Rövidülnek a napok, köddel érkeznek a reggelek, november van. A szőlő nyugalmi állapotába fordul, és csendesednek a borok is. Márton napjára befejezték az erjedést a későbbi szüretek eredményei is. A nérót és a csókát már hordóba fejtettük, a többiek tisztulnak, és ahol kell, az almasav is átalakul lassacskán kerekebb érzetet adó tejsavvá.

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 8. rész - borsmenta.hu

Márton-napi össznépi mulatság

Márton-nap alkalmából össznépi mulatságot szervezett a Pázmándi Spájz Egyesület, ahová minket is meghívtak. Bár mi ilyenkor újbort még nem tudunk/akarunk mutatni (a mi stílusunkban ez erős pedofília volna), barátainkkal, Köllő Zsolttal és Nagy Gáborral gondoskodtunk róla, hogy senki se maradjon bor nélkül, és ne szomjazzon a következő esztendőben. Tettük ezt a lassan „legendás” pázmándi borászösszetartással: Gábor az asztalt, Zsolti a szódát és a világítást, mi a sátrat vittük, és persze egymás borait kóstolgatva kiválóan szórakoztunk a közös pult mögött.

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 8. rész - borsmenta.hu

 
Pázmándi bortanulás

És ha már közösség és szórakozás: nagyjából öt éve elkezdtem egy borkóstoló kört szervezni „pázmándi bortanulás” néven. Évente néhányszor összeülünk 10-15-en, összedobjuk 8-10 palack árát, és tematikusan kóstolunk borvidéket, fajtát, stílust vagy bármit, amihez kedvünk szottyan. Hihetetlenül sokat lehet így tanulni, nem beszélve a közösségről és a barátságokról, amik kialakultak ennek kapcsán. Néha sikerül megszervezni, hogy egy-egy kolléga – de hadd írjam inkább: barát – eljöjjön körünkbe a boraival. Így volt már részünk a móri Brigád csilingelő fehéreiben vagy a Somló Kincse autentikus, ősi Kárpát-medencei fajtákból készített különlegességeiben. A múlt héten pedig Bakonyi Peti tisztelt meg bennünket Villányból.

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 8. rész - borsmenta.hu

Ő egy afféle csodabogár lehet otthontájt, mert nem csak hogy nem fojtja újhordóba vörösborait, de még kiváló fehéreket is készít, és elképesztő szakmai tudása sem mindennapi. Kaptunk is ízelítőt ebből és abból is, tartalmas estét töltöttünk együtt. Meg kell még említsek valamit, méghozzá a pét-natokat. Megvallom, nem vagyok a műfaj rajongója, több csalódás ért már, mint „hűha” élmény. Épp ezért volt megdöbbentő Péter tételeit kóstolni: egymás után két lenyűgöző darab! Elég is volt hozzá, hogy Zolival elhatározzuk: ezt nekünk is ki kell próbálnunk. Van 200 liter még erjedésben lévő kékfrankos rozénk – mikor, ha nem most? Karácsonyra kiderül, mi lesz belőle.

Aprónapló - Schubert Ádám pázmándi borász naplója, 8. rész - borsmenta.hu

Így inspirálódunk és tanulunk mi, és mindenkinek csak ajánlani tudom: szervezzetek kóstolóköröket, megéri!
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

Kezdetben vala…

2022.09.02. | Schubert Ádám
Aprónapló 1. rész
Schubert Ádám pázmándi borász, az ApróKertek nevű kicsi birtok egyik tulajdonosa beavat minket a hétköznapjaiba. Borásznaplóját mostantól rendszeresen közöljük, figyeljétek az Aprónapló…
Vendégoldal

Törekszünk az egyszerűségre

2022.09.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal

Szüret élesben

2022.09.27. | Schubert Ádám
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal

Egyfolytában esik...

2022.10.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 5. rész
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…
Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!
Vendégoldal

És kész!

2022.11.08. | Schubert Ádám
Aprónapló 7. rész
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Á…

címkék

amerika (4) aprókertek (8) ausztria (5) az év bortermelője (6) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (30) balassa bor (4) balaton (95) balatonboglári borvidék (11) balatonfüred csopaki borvidék (18) balla géza (7) beszélgetünk (20) bikavér (25) bio (16) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (288) borász (52) borászok borásza (11) borbár (35) borfesztivál (35) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (46) borshanta (21) borterasz (15) borteszt (212) bortúra (27) borvacsora (19) borvendéglő (5) borverseny (27) bott pince (31) bottszerda (21) brut (10) budai zöld (4) budapest (212) cabernet franc (10) cabernet sauvignon (10) cava (7) CEWI (14) chardonnay (4) csányi pincészet (5) csirke (9) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (13) dél-balaton (8) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (89) eger (56) egészséges (10) egri csillag (8) egzotikus (8) eper (5) erdőbénye (6) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (144) etyek (23) etyek budai borvidék (24) etyeki kúria (15) fehérbor (66) fesztivál (44) figula (4) franc&franc (5) franciaország (5) friss (4) frittmann (5) furmint (81) furmint február (11) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gere attila pincészete (4) gin (9) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (4) hárslevelű (18) hawaii (7) házhozszállítás (4) heimann (9) húsvét (9) interjú (141) iszunk (11) juhfark (6) kadarka (33) káli-medence (9) karácsony (25) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (21) kéknyelű (15) kenyér (10) késői szüret (5) koktél (12) könnyű (15) környezettudatosság (5) koronavírus (29) kóstoló (59) kovács nimród winery (10) köveskál (4) közben esznek (10) kreinbacher birtok (10) külföld (10) kunsági borvidék (14) laposa birtok (5) leves (19) london (19) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (59) mediterrán (4) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (4) michelin-csillag (9) miskolc (9) monyo brewing co (6) mór (9) művészinterjú (18) narancsbor (4) natúr bor (4) nemzetközi borvásár (4) nyár (15) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (30) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (5) pálinka (15) pálinkaverseny (10) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (7) pázmánd (13) pécs (9) pékség (5) pét-nat (14) pezsgő (84) piac (13) pinot noir (21) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (9) recept (195) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (45) saláta (11) sanzon (8) sárospatak (4) sauska (6) sauvignon blanc (33) somló (35) sommelier (11) soproni borvidék (15) sör (45) sós (82) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (44) süti (16) svét (18) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (83) száraz szamorodni (5) szekszárd (43) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (15) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (7) sziegl pince (4) tállya (13) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (10) tavasz (14) tavaszi recept (9) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természetes bor (9) tészta (14) tesztelünk (131) tokaj (143) tokaj oremus szőlőbirtok (7) tokaj-hegyalja (102) tokaji aszú (39) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (7) utazás (54) utazási tippek (13) utazunk (29) vacsora (11) váli péter (4) vega (5) velencei-tó (5) verseny (13) veszprém (4) villány (21) villányi borvidék (71) vörösbor (93) vylyan (24) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (8)