Kóstolók és kóstolók

2022.12.06. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 9. részében hagyományos és különleges borkóstolókról, egyedi és megismételhetetlen élményekről, a közösségteremtés fontosságáról és az alkotás öröméről mesél Schubert Ádám pázmándi borász…


Mint az előző részben is utaltam rá, ez a kóstolós „évszakunk”. Meglátogatott bennünket a Tasting Table csapata, Zoli tartott céges borkóstolót a Bálint Boráriumban, és volt két új formátum, ezekről írnék részletesebben.

Aprónapló 9. rész - Kóstolók és kóstolók - borsmenta.hu

Borkultúra fiataloknak

Már jó ideje forog a fejemben, mit tehetnék személy szerint én a borkultúráért itt, helyben. A termelői utánpótlásért lehetőségeink szerint már évek óta igyekszünk tenni, jó tanácsokkal szolgálni a hobbiborászoknak és tanulási lehetőséggel a jövő profijainak. De mi lesz a fogyasztói oldallal? Tudunk-e egyáltalán szólni a következő generációhoz, a „mai fiatalokhoz”? Erre teszek kísérletet, és szerencsére kiváló társak csatlakoztak hozzám.



Tamara, a „Boroslány” a tudását és helyszínnek a Bortékáját, Nagy Gábor barátom szintén a tudását, a tapasztalatát és az enyémtől bizonyos dolgokban eltérő szemléletét hozza a közösbe. A többi helyi borászkollégával együtt összedobjuk a szemléltető eszközöket, azaz a borokat, Bácsi Zoli segít a témák vázlatát összeállítani, és már kész is a recept: 8-10 alkalomnyi lehetőség, ahol átadhatunk valamit a falu ifjúságának a bor szeretetéből, ismeretéből, végtelen és sokszínű univerzumából.

Aprónapló 9. rész - Kóstolók és kóstolók - borsmenta.hu

Az első alkalmon túl is vagyunk, és az a legjobb visszajelzés, hogy a következő meghirdetett időpont néhány nap alatt betelt. Inspiráló és izgalmas! Csakúgy, mint az


Irodalomterápiás borkóstoló

Ez meg mi fán terem? – kérdeztem magamban, amikor Nóra és Léna megkerestek az ötlettel. Szűk lenne a keret, és a tudásom is gyér, hogy az irodalomterápiát részletezzem, aki kíváncsi, keressen rá! Személyes élményemet viszont megírom.



A helyszín ezúttal is a Boroslány Bortéka volt, a hosszú asztalt körbeülte úgy egy tucat, egymásnak ismeretlen ember. Nóra felolvasott, kérdezett, feladatot adott, a résztvevők pedig mondták a gondolataikat, érzéseiket a szöveg kapcsán. Emlékeket, élményeket idéztek fel Vörösmartyhoz, Pilinszkyhez, Petőfihez vagy éppen Hamvas Bélához kapcsolódva.



Adott pontokon érkezett egy-egy pohár bor néhány gondolattal, és megtörtént a legeslegkedvencebb hétköznapi csodám: az eleinte ismeretlen emberek már nem voltak idegenek. A kimondott és meghallott szavak által minden jelenlévő gazdagodott, a világunk egy porszemnyi darabkája ott akkor több és jobb lett, mint előtte volt.



Azt hiszem, a legtöbb alkotó ember szeme előtt ilyesmi lebeg, amikor munkájának célját próbálja megfogalmazni. Egy vers, egy festmény vagy egy dal mellé néha odahelyezhető egy irodalomterápiás est, egy tanóra, egy bábelőadás vagy akár egy palack bor is. Ami közös bennük, az a szándék. Ahogy szerzetes papköltőnk, Mécs László írja: „Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!”
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

Törekszünk az egyszerűségre

2022.09.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Vendégoldal

Szüret élesben

2022.09.27. | Schubert Ádám
Aprónapló 4. rész
Az Aprónapló 4. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmeséli, hogy az ember néha még álmában is szüretel, és az is kiderül, hogy mire jók a barátok…
Vendégoldal

Egyfolytában esik...

2022.10.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 5. rész
Az Aprónapló 5. részében Schubert Ádám rávilágít a szüret és a Monthy Python összefüggéseire. Kiderül, hogy hogyan születik az intuíció, és hogy a tökéletesség tulajdonképpen unalmas…
Vendégoldal

A természet tökéletlen tökéletessége

2022.10.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!
Vendégoldal

És kész!

2022.11.08. | Schubert Ádám
Aprónapló 7. rész
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Á…
Vendégoldal

Csendesedünk, tanulunk…

2022.11.22. | Schubert Ádám
Aprónapló 8. rész
Gyors helyzetjelentés a pincéből, össznépi mulatság Márton napján és közös „bortanulás” Bakonyi Péter villányi borásszal. Lehet, hogy pét-nat is készül az ApróKerteknél? Ezekről mesél S…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)